A A A

Δυναμικά ξεκινά το νέο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Πύρνας, το οποίο εγκαινίασε την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, με ομιλία του Στέλιου Ράμφου και προβολή ταινίας-αφιέρωμα στα 20 χρόνια της, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν πάνω από 300 μέλη και πιστοί φίλοι της πολιτιστικής εταιρείας και συνεργάτες της από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών. 

Δείτε παρακάτω ένα δίλεπτο trailer του αφιερώματος:

Το πρόγραμμα ενηλίκων της Πύρνας, για την περίοδο Οκτωβρίου 2016-Ιανουαρίου 2017, αρχίζει στις 10 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει σειρές ομιλιών διακεκριμένων προσωπικοτήτων, δημιουργικά εργαστήρια, πρωτότυπες ξεναγήσεις και αξέχαστα ταξίδια, παρουσιάσεις βιβλίων, θεματικές βραδιές, γεύματα στον κήπο, συζητήσεις και μουσικές βραδιές, ενώ τα ετήσια παζάρια της χρηματοδοτούν το κοινωνικό της έργο. Μεταξύ των ομιλητών ο ιστορικός Δημήτρης Λυβάνιος, ο καθηγητής ψυχιατρικής Παύλος Σακκάς, ο συγγραφέας και αρθρογράφος στην Καθημερινή Τάκης Θεοδωρόπουλος, ο κοσμήτορας της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Γιώργος Ξηροπαΐδης, ο καλλιτεχνικός Δ/ντής του Φεστιβάλ Αφήγησης Στέλιος Πελασγός, η φιλόλογος Martha Silvia Dios Sanz κ.ά. 

Από τα εργαστήρια ξεχωρίζουν η Ομάδα Δημιουργικής Γραφής και η Λέσχη Ανάγνωσης με συντονίστρια τη συγγραφέα Αμάντα Μιχαλοπούλου, το θεατρικό εργαστήρι υπό τον σκηνοθέτη Γιώργο Παλούμπη, η χορωδία με μαέστρο τον Αιμίλιο Γιαννακόπουλο, το εργαστήρι ακουαρέλας με τη ζωγράφο Μαριάννα Γαβριήλ, το εικαστικό εργαστήρι με την εικαστικό-σκηνογράφο Αφροδίτη Πουρνάρη και το εργαστήρι εκμάθησης Ισπανικών μέσα από τη λογοτεχνία της Αργεντινής με τη Martha Dios Sanz. 

Παράλληλα, με στόχο να αναδειχθεί η αξία της σπιτικής κουζίνας, αλλά και η εξέλιξή της με γεύσεις που ταιριάζουν στις ανάγκες της σύγχρονης διατροφής, η ΠΥΡΝΑ συνεχίζει τα μαθήματα μαγειρικής που γίνονται στην ειδικά διαμορφωμένη κουζίνα της, από γνωστούς chef και bloggers αλλά και από έμπειρες μαγείρισσες-μέλη της.

Επιπλέον, η ΠΥΡΝΑ, με σκοπό τη δημιουργική ψυχαγωγία και εκπαίδευση των παιδιών, όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος έχει σχεδιάσει ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων για παιδιά που καλλιεργεί την φαντασία, την έκφραση, την δεξιοτεχνία, την κριτική σκέψη και τους δίνει χώρο και χρόνο για δημιουργικό παιχνίδι! Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεατρικό παιχνίδι, εργαστήρι μηχανικής σε συνεργασία με την WHIZKIDZ, παραστάσεις και μοναδικές εκπαιδευτικές εκδρομές για παιδιά με γονείς ή με δραστήριες γιαγιάδες! 

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της Πύρνας:

Η ΠΥΡΝΑ δημιούργησε και λειτουργεί από το 2012 το πρόγραμμα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® που φέρνει μικρές κινητές, δανειστικές βιβλιοθήκες στις τάξεις των δημόσιων δημοτικών σχολείων ανά την Ελλάδα. Με μεγάλο δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και δωρητές το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Ίδρυμα Ι.Φ. Κωστόπουλος, το Ίδρυμα Καπεταν Βασίλη, την Hertz Autohellas A.E., την Upstream A.E. με πολλούς ακόμα δωρητές, 180 μικρές θεματικές βαλίτσες, με ρόδες, με 4500 βιβλία, ξεκίνησαν και πάλι πριν λίγες μέρες τα ταξίδια τους με στόχο να φθάσουν σε 900 περίπου σχολεία ανά την Ελλάδα μέσα στη φετινή σχολική χρονιά. Τα παιδιά φιλοξενούν τη βαλίτσα-επισκέπτη μέσα στην τάξη επί ένα μήνα και έχουν την δυνατότητα να δανειστούν τα βιβλία, να τα ξεφυλλίσουν, να τα διαβάσουν στην τάξη ενώ ο εκπαιδευτικός οργανώνει δραστηριότητες γύρω από το θέμα. Νέα προσθήκη αποτελούν τα βιβλία στα Αραβικά και Φαρσί για τα κέντρα προσφύγων.

Η κοινωνική δράση της Πύρνας αυξήθηκε θεαματικά κατά το 2015-2016 και εστιάστηκε, όπως ήταν φυσικό, στο προσφυγικό. Στάλθηκαν σε ΜΚΟ πάνω από 200 καινούργιοι υπνόσακοι, κουβέρτες, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης και μαγειρεύτηκαν από μέλη της Πύρνας περίπου 6.000 μερίδες φαγητό που μοιράστηκαν στον Πειραιά. Στο κέντρο προσφύγων Μυρσίνης Ηλείας, η ΠΥΡΝΑ εξόπλισε 40 μικρές κουζίνες, έστειλε έπιπλα, τρόφιμα, ηλεκτρικά είδη, παιχνίδια, γραφική ύλη και δημιούργησε τον πρώτο χώρο ειδικά διαμορφωμένου και εξοπλισμένου νηπιαγωγείου σε κέντρο προσφύγων.

Το 2016, η ΠΥΡΝΑ δημιούργησε μέσα στον χώρο της το ΠΥΡΝΑ deli ένα μικρό πωλητήριο στο οποίο παρουσιάζει ποιοτικά προϊόντα νέων Ελλήνων παραγωγών, που στοχεύουν να τα αναδείξουν και στη διεθνή αγορά.

Περισσότερες πληροφορίες για την ΠΥΡΝΑ:

Η ΠΥΡΝΑ είναι μη κερδοσκοπική πολιτιστική εταιρεία, με σκοπό τη δια βίου μάθηση, την επέκταση της γνώσης, την προσωπική ανάπτυξη και τη δημιουργική ψυχαγωγία για ενήλικες και παιδιά. Διοικείται από 25μελή Γενική Συνέλευση και 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Είναι αυτοχρηματοδοτούμενη, νοικιάζει τη στέγη της, έχει 3 άτομα μόνιμο προσωπικό και πολλούς εθελοντές. Στηρίζεται στη συμμετοχή των μελών και φίλων και σε χορηγίες ιδρυμάτων, εταιρειών και ιδιωτών. Στην στέγη της, μια μονοκατοικία με κήπο στην οδό Κοκκιναρά 43, στην Κηφισιά, γίνονται καθημερινά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και τα Σαββατοκύριακα πρωτότυπες ψυχαγωγικές δραστηριότητες για παιδιά, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να διευρύνουν τις γνώσεις τους, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να δημιουργήσουν μέσα σε ένα φιλικό και φιλόξενο περιβάλλον. Παράλληλα, τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® που δημιούργησε και λειτουργεί η ΠΥΡΝΑ από το 2012, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, έχουν δημιουργήσει μια σχέση αγάπης των παιδιών με το βιβλίο και είναι για χιλιάδες μικρούς μαθητές ανά την Ελλάδα ο πολυαναμενόμενος «επισκέπτης» στη σχολική τάξη. 

Για περισσότερες πληροφορίες και για εγγραφές, μπορείτε να απευθυνθείτε στην ΠΥΡΝΑ: Κοκκιναρά 43, Κηφισιά, Δευτέρα – Παρασκευή, εκτός Τετάρτης: 10:00-14:00 & 17:00-19:00, τηλ. 2106230913, fax: 2106232141, email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.