A A A

Πριν δύο – τρία χρόνια ο πήχης για την πώληση του ιστορικού ξενοδοχείου Hilton από την Alpha Bank, ήταν κοντά στα 180 εκατ. ευρώ. Η τελευταία αποτίμηση από την HVS κινήθηκε σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα, συνυπολογίζοντας ότι μπορεί κάποιος να μιλήσει για «περιοχή Hilton », υπερθεματίζοντας για το ρόλο του ακινήτου μέσα στην πόλη της Αθήνας. Ενα δίμηνο πριν κάποιοι συζητούσαν για την πώληση του ξενοδοχείου σε μεγάλη υφιστάμενη ΑΕΕΑΠ. 

Αν και υπήρχαν ενδιαφερόμενοι σε προηγούμενες φάσεις, η πώληση δεν προχώρησε καθώς θεωρήθηκε μεγάλο το ποσό. Με την έκρηξη της τουριστικής κίνησης στην Αθήνα την τελευταία διετία, και με το γεγονός ότι το ξενοδοχείο έχει μεγάλο μερίδιο του λεγόμενου συνεδριακού κλάδου, εκτιμάται ότι η τράπεζα θα μπορούσε να διεκδικήσει ένα ικανοποιητικό ποσό.

John Catsimatidis: Ο δισεκατομμυριούχος... μπακάλης

Πριν από μια διετία ενδιαφερόμενος για το Hilton εμφανιζόταν ο Ελληνοαμερικανός κροίσος Τζον Κατσιματίδης, πρώην υποψήφιος για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης. Τότε ο επιχειρηματίας, με ιστορία στο real estate και στο λιανεμπόριο, φέρεται να είχε προσφέρει περί τα 100 εκατ. ευρώ, όμως η προσφορά θεωρήθηκε χαμηλή και η αγοραπωλησία δεν προχώρησε. 

Πρόκειται για γνωστό Ελληνοαμερικάνο επιχειρηματία και πολιτικό, με προσωπική περιουσία 3 δισ. δολαρίων το 2013, σύμφωνα με το Forbes, που τον κατατάσει στην θέση 458 μεταξύ των πιό πλούσιων ανθρώπων του κόσμου.

Ο Jon Catsimatidis γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1948, είναι ιδιοκτήτης πρόεδρος και διεθύνων σύμβουλος της Gristedes Foods, της μεγαλύτερης αλυσίδας οπωροπωλείων στο Μανχάταν. Παράλληλα ελέγχει και την εταιρία Real Estate Red Apple Group, η οποία διαθέτει επενδυτικό χαρτοφυλάκιο 700-800 εκατ. σε ακίνητα.

Εκτός αυτών ο επιχειρηματίας ελέγχει και την εφημερίδα Hellenic Times η οποία κυκλοφορεί στο Μανχάταν. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο John Catsimatidis ήταν υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για το Δήμο της Νέας Υόρκης στις εκλογές του 2013.

Σύμβουλος της διαδικασίας είναι η Citi - Ποιοι επενδυτές εκφράζουν ενδιαφέρον

Σύμφωνα με το ered.gr, σύμβουλος της διαδικασίας είναι η Citi και ο επικεφαλής της Citi στην Ελλάδα και την Κύπρο στον τομέα του Invstment Banking, Θεόδωρος Γιατράκος, ηγείται των διαπραγματεύσεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη, στα οποία έχει δοθεί η δυνατότητα να υποβάλλουν προσφορές μόνα τους ή συνασπιζόμενα σε κοινοπραξία.

Tο Bloomberg σε δημοσίευμά του ανέφερε πως επενδυτές όπως η Oaktree Capital Group LLC και το fund Jermyn Street Real Estate, έχουν επενδύσει σε ξενοδοχειακά assets σε όλη την Ελλάδα. Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξει κάποια... έκπληξη από εταιρεία που βρίσκεται στην Ελλάδα.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στα μέσα Μαρτίου και η πώληση του ξενοδοχείου θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα deal στον κλάδο. Σειρά, λένε οι πηγές της αγοράς, παίρνουν και τα υπόλοιπα ξενοδοχεία των τραπεζών.

Το ξενοδοχείο που εγκαινιάστηκε στις 20 Απριλίου 1963 σε σχέδια των Εμμανουήλ Βουρέκα, Προκόπη Βασιλειάδη, Σπύρο Στάικο και Αντώνη Γεωργιάδη  ήταν ανάμεσα στα κτήρια που καθόρισαν την αρχιτεκτονική αισθητική της δεκαετίας του ’60 και, παρά τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του, είχε έντονα ελληνικά στοιχεία χάρη στη χρήση του Πεντελικού μαρμάρου και τις μνημειώδεις ανάγλυφες συνθέσεις του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη με την αρχαϊκή τους θεματολογία.

Διαθέτει 506 δωμάτια, και 22  αίθουσες συνεδρίων και εκδηλώσεων. Ανακαινίστηκε πλήρως το 2003 ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων και με την προσθήκη μίας νέας πτέρυγας 84 δωματίων.

Sofokleousin.gr