A A A

Έκκληση και στα συντονιστικά αγροτών που δεν αποδέχονται την πρόσκληση Τσίπρα σε διάλογο να επανακαθορίσουν τη στάση τους και να συμμετάσχουν στην αυριανή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, απηύθυνε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

Η κα. Γεροβασίλη, μεσούσης της σύσκεψης που πραγματοποιείται στο Μαξίμου εν όψει της αυριανής συνάντησης του κ. Τσίπρα με τους αγρότες, δήλωσε: 

"Ο Πρωθυπουργός έχει εκφράσει εδώ και έναν μήνα την πρόθεση της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά για διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτικών κινητοποιήσεων. Η συνάντηση αυτή έχει οριστεί για την Δευτέρα 22/2/2016. 

Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους. Ευελπιστούμε ότι στην συνάντηση αυτή θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου. Ακόμα και συλλογικότητες αγροτών και συντονιστικά των μπλόκων που μέχρι σήμερα δεν ήταν θετικοί απέναντι στην κυβερνητική πρόσκληση για διάλογο, έχουν κάθε δυνατότητα να επανακαθορίσουν την στάση τους και να συμμετάσχουν με τον εκπρόσωπό τους στην αυριανή συνάντηση".

Σημειωτέον πως το πακέτο των βελτιωμένων προτάσεων που θα παρουσιαστούν στο αυριανό ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους των αγροτών βρίσκεται στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών. Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου και Μάρκος Μπόλαρης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος και Αναστάσιος Πετρόπουλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

Συμφωνία "βλέπει" ο Γ. Κατρούγκαλος

Αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την έκβαση της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τους αγρότες δήλωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος:

"Από την αρχή μιλούσαμε για ανοιχτό διάλογο. Είναι πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι φαίνεται πως η πλειονότητα των μπλόκων ανταποκρίνεται στην πρόσκληση αυτή. Είμαι και σε αυτό ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι τη Δευτέρα, με τις πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, θα φτάσουμε πολύ κοντά σε συμφωνία. Θα έχουμε συμφωνία", ανέφερε.

Μεταξύ των βελτιώσεων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι να δοθεί μια διετία επιπλέον για τη μεταβατικότητα των διατάξεων, ενώ θα προταθούν και παραμετρικές βελτιώσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές με μια μείωση περίπου στο 4%.

Η Νίκαια θέλει συνάντηση με Τσίπρα την Τρίτη

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό αποφάσισαν ομόφωνα να ζητήσουν για την Τρίτη οι εκπρόσωποι των 69 μπλόκων που μετείχαν σήμερα στην αγροτική σύσκεψη των Τεμπών που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του μπλόκου της Νίκαιας και πρόσκληση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο αγροτοσυνδικαλιστής, Βαγγέλης Μπούτας, μετά το πέρας της σύσκεψης, οι αγρότες θέτουν ως πλαίσιο συζήτησης τα πέντε αιτήματα στα οποία είχαν ήδη καταλήξει από την προηγούμενη συνεδρίασή τους στη Νίκαια και ζητούν η συζήτηση να εξελιχθεί πάνω σε αυτά.

Αναφερόμενος στα αιτήματα τόνισε ότι, το πρώτο αφορά την απόσυρση του ασφαλιστικού, που όπως σχολίασε έχει προς το παρόν καταστεί ανενεργό και προειδοποίησε ότι όταν θα κατατεθεί στη βουλή οι αγρότες θα κατέβουν με πούλμαν στην Αθήνα προκειμένου να μετάσχουν στις γενικές διαμαρτυρίες.

"Όχι" στον διάλογο από Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Να μην συμμετάσχουν σε "έναν προσχηματικό διάλογο που δεν έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις που τέθηκαν από τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα για συζήτηση επί των προτάσεων που έχουν καταθέσει στο Μέγαρο Μαξίμου", αποφάσισαν σε σημερινή τους συνάντηση οι συμμετέχοντες στα μπλόκα της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπως επεσήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στην Εξοχή, Βασίλης Καστίδης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου.

Αποφασισμένοι για όλα οι αγρότες των Τεμπών

Αποφασισμένοι για όλα, ακόμα και να μην προσέλθουν στο διάλογο με τον πρωθυπουργό που έχει οριστεί για αύριο στις 12 το μεσημέρι, δηλώνουν τα συντασσόμενα με τα Τέμπη μπλόκα, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Παναγιώτης Καλογιάννης.

"Η ομάδα των Τεμπών, που απαρτίζεται πλέον από 38 επίσημα και υπαρκτά μπλόκα, στέλνει ξεκάθαρο το μήνυμα ότι εάν μέχρι το βράδυ δεν διασφαλιστεί ο ουσιαστικός και σωστός διάλογος που έχει αποφασιστεί να γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και βάσει των αιτημάτων που έχει θέσει η ομάδα, τότε δεν θα πάμε στη συζήτηση και ας αναλάβουν την ευθύνη αυτοί που τελικά θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η κυβέρνηση", είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάννης.

capital.gr