A A A

Τα  Δ.Σ. των  Συλλόγων Γονέων των  2ου-3ου  Δημοτικών Σχολείων Ν. Ερυθραίας μας ενημερώνουν για την διενέργεια του 2ου μαθητικού πρωταθλήματος σκακιού, την Κυριακή 14 Μαϊου 2017, με την συμμετοχή των νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και γυμνασίων του Δήμου Κηφισιάς:

Στα πλαίσια ανάπτυξης και διάδοσης του σκακιού στην Κηφισιά οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου και 3ου Δημοτικών Σχολείων Νέας Ερυθραίας προκηρύσσουν το 2ο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού  Δημοτικών Σχολείων, Νηπιαγωγείων  και Γυμνασίων  Δήμου Κηφισιάς, στη μνήμην του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΖΟΥΛΗ, υπό την αιγίδα του Δήμου Κηφισιάς και του ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Αθλητισμού «Δημήτριος Βικέλας».

Χώρος και ημερομηνία αγώνων:

Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις εγκαταστάσεις των 2ου και 3ου Δημοτικών Σχολείων Νέας Ερυθραίας, επί των οδών Ψαρών, αρ. 1 και Σπετσών στη Νέα Ερυθραία Αττικής, την Κυριακή, 14 Μαίου 2017 (είσοδος από τον πεζόδρομο της οδού Ψαρών).

Δικαίωμα συμμετοχής:

Στους αγώνες μπορούν να συμμετάσχουν τριακόσιοι πενήντα (350)  μαθητές Δημοτικών, Νηπιαγωγείων  και Γυμνασίων που είτε φοιτούν σε σχολείο του Δήμου Κηφισιάς, είτε διαμένουν στον Δήμο Κηφισιάς. Στον Δήμο Κηφισιάς περιλαμβάνονται οι Δημοτικές Κοινότητες Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης. Η συμμετοχή είναι δωρεάν για όλους. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Δηλώσεις συμμετοχής:

Οι συμμετέχοντες οφείλουν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στην οικεία φόρμα δήλωσης για τη διοργάνωση, η οποία φιλοξενείται στον ηλεκτρονικό τόπο  www.syllogoi23neaerythrea.gr  έως και την Πέμπτη, 11 Μαίου  και ώρα 21.00. Μετά το πέρας της προθεσμίας αυτής η φόρμα δηλώσεων θα κλείσει και καμία δήλωση δε θα γίνεται δεκτή. 

Ώρα προσέλευσης και επιβεβαίωση συμμετοχής:

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους δια της φυσικής τους παρουσίας το πρωί των αγώνων και ώρα 09.00 έως  09.30  Όσοι προσέλθουν μετά την προκαθορισμένη ώρα, θα αγωνιστούν από τον δεύτερο γύρο. Η τελετή έναρξης θα λάβει χώρα στις 09.30 και ο πρώτος γύρος θα ξεκινήσει στις 10.00.

Σύστημα αγώνων:

Οι μαθητές και μαθήτριες θα αγωνιστούν σε έναν όμιλο για κάθε τάξη, με ελβετικό σύστημα πέντε (5) ή έξι (6) γύρων, ανάλογα με τον αριθμό των συμμετοχών ανά τάξη και σύμφωνα με την απόφαση του Διευθυντή Αγώνων που θα ανακοινωθεί πριν από την έναρξη του πρώτου γύρου. Σε περίπτωση συμμετοχής 5 έως 7 μαθητών σε μία κατηγορία οι αγώνες θα διεξαχθούν με απλό σύστημα πουλ. Σε περίπτωση τριών ή λιγότερων συμμετοχών η κατηγορία θα συνενώνεται με την αμέσως επόμενη ηλικιακά κατηγορία.

Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις ακόλουθες οκτώ (8) κατηγορίες:

  • Μαθητές-Μαθήτριες Νηπιαγωγείων

Για να υπάρξει η ανωτέρω κατηγορία απαιτείται ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων τέσσερα (4)  άτομα. Εάν δεν καλυφθεί  αυτός ο αριθμός, οι συμμετέχοντες θα αγωνιστούν με τους μαθητές της  Α΄ τάξης.

  • Μαθητές – Μαθήτριες Α' Τάξης Δημοτικού
  • Μαθητές – Μαθήτριες Β' Τάξης Δημοτικού
  • Μαθητές – Μαθήτριες Γ' Τάξης Δημοτικού
  • Μαθητές – Μαθήτριες Δ' Τάξης Δημοτικού
  • Μαθητές – Μαθήτριες Ε' Τάξης Δημοτικού
  • Μαθητές – Μαθήτριες ΣΤ' Τάξης Δημοτικού

  • Μαθητές-Μαθήτριες  Γυμνασίου

Στην περίπτωση μεγάλης προσέλευσης μαθητών από τα Γυμνάσια θα δημιουργηθούν κατηγορίες ανά τάξη.

Αρχική κατάταξη:

Η αρχική κατάταξη σε όλες τις κατηγορίες θα γίνει κατά αλφαβητική σειρά.

Κριτήρια ισοβαθμίας:

Για την άρση των ισοβαθμιών και ανάλογα με το σύστημα αγώνων θα εφαρμοστούν τα ακόλουθα κριτήρια:

A. Για ελβετικό σύστημα: i) το αποτέλεσμα του τουρνουά των ισόβαθμων, αν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους, ii) το σύστημα Sonneborn-Berger (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα), iii) το κριτήριο Buchholz cut 1, iv) ο μεγαλύτερος αριθμός νικών

Β Για Κυκλικό συστήμα (round robin): i) Το σύστημα Sonneborn-Berger (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα), ii) Ο αριθμός νικών (προηγείται ο παίκτης/ η παίκτρια με τις περισσότερες νίκες), iii) Το αποτέλεσμα του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων.

Για τον υπολογισμό των κριτηρίων Buchholz και Berger θα εφαρμοστεί ο “virtual opponent”.

Χρόνος σκέψης – κανονισμοί αγώνων:

Ο χρόνος σκέψης ορίζεται σε 15' για κάθε παίκτη για ολόκληρη την παρτίδα. Στους αγώνες θα χρησιμοποιηθούν ηλεκτρονικά χρονόμετρα και θα εφαρμοστούν οι κανόνες του Γρήγορου Σκακιού (ΡΑΠΙΝΤ), όπως αυτοί ορίζονται από την Εθνική (Ε.Σ.Ο.) και τη Διεθνή (FIDE) Σκακιστική Ομοσπονδία.

Επισημαίνεται ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες θα αγωνιστούν απομονωμένοι από τους συνοδούς-γονείς τους σε αίθουσες του σχολείου και σε ιδιαίτερο χώρο για κάθε κατηγορία, υπό την επίβλεψη των αρμόδιων διαιτητών. Στους χώρους αυτούς θα απαγορεύεται η είσοδος κάθε αναρμοδίου.

Για κάθε ζήτημα το οποίο δεν καλύπτεται από την παρούσα προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της Ε.Σ.Ο. και της FIDE, καθώς και για κάθε έκτακτο περιστατικό, αρμόδιοι να αποφασίσουν είναι ο Διευθυντής των Αγώνων για οργανωτικά θέματα και η Επικεφαλής Διαιτητής για τεχνικά θέματα.

Διεύθυνση αγώνων – Διαιτησία – Ενστάσεις:

Διευθυντής αγώνων ορίζεται ο κ. Γεώργιος Πατριαρχέας, υπεύθυνη κληρώσεων και επικεφαλής διαιτητής η κα. Βιργινία Ψωμά, ενώ διαπιστευμένοι διαιτητές θα αναλάβουν τη διαιτησία στις επιμέρους αίθουσες.

Αίτημα ένστασης σε απόφαση διαιτητή μπορεί να υποβληθεί πριν από την ολοκλήρωση της τελευταίας παρτίδας του τρέχοντος γύρου και θα εκδικάζεται από τριμελή επιτροπή η οποία θα οριστεί από την Οργανωτική Επιτροπή και θα γνωστοποιηθεί πριν από την έναρξη των αγώνων.

Έπαθλα-βραβεύσεις:

Θα απονεμηθούν κύπελλα στο πρώτο αγόρι και πρώτο κορίτσι κάθε κατηγορίας και μετάλλια στον δεύτερο και τρίτο νικητή και στη δεύτερη και τρίτη νικήτρια της κατηγορίας. Η πολυνίκης αθλήτρια βραβεύεται τόσο στη γενική κατάταξη όσο και στην ειδική κατηγορία των κοριτσιών. Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναμνηστικά διπλώματα.

Διάφορα:

Στον χώρο των αγώνων θα υπάρχει γιατρός. Ειδικότερες πληροφορίες για τις αρχικές συμμετοχές, τα αποτελέσματα, τις κληρώσεις, κλπ. των αγώνων μπορούν να ανευρεθούν τόσο στην ιστοσελίδα των διοργανωτών όσο και στο http://chess-results.com.