A A A

Με την ικανοποίηση ότι προσέφερε «... αυτά που μπορούσα να προσφέρω στον καλύτερο δυνατό βαθμό, με τα υπάρχοντα μέσα και τις γνωστές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις...», ο δημοτικός σύμβουλος Κηφισιάς Γιώργος Κομιανός, αποχαιρετά, έπειτα από δύο χρόνια Θητείας, τη Θέση του προέδρου της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς. Μάλιστα, στην αποκλειστική του συνέντευξη στον «Τύπο Κηφισιάς», ο κ. Κομιανός, δηλώνει πως ο λόγος που από το καλοκαίρι είχε ζητήσει την αντικατάστασή του ήταν καθαρά προσωπικός, καθώς, ως γεωπόνος και επιχειρηματίας, με δραστηριότητα σε όλη την Ευρώπη σε θέματα ορθών πρακτικών στη διαχείριση των αγροτικών καλλιεργειών και της Ανθοκομίας και με δεκάδες υπαλλήλους και συνεργάτες, προσπαθεί να υλοποιήσει το προσωπικό του όνειρο και «... να συνεχίσω προσηλωμένος σε αυτό το δύσκολο προσωπικό στοίχημα. »! 

Από την άλλη, ο κ. Κομιανός αναλύει το έργο που επιτέλεσε αυτό τα δύο χρόνια ως πρόεδρος της Ανθοκομικής, θέτοντας ως πολιτική του το «πέρα από την περίοδο της Ανθοκομικής, πέρα από το Άλσος Κηφισιάς», μιλά γιο τη νέα χωροταξική δομή της Έκθεσης, γιο τις νέες εκδηλώσεις που προγραμμάτισε, αλλά και τις πίκρες που αντιμετώπισε από τους ανθρώπους που «.. για δεκαετίες είχαν δημιουργήσει τη δική τους παράγκα στην Ανθοκομική Έκθεση, που στοιχημάτιζαν ότι Θα αποτύχω και σαμποτάριζαν το έργο μου, αντί να συμβάλουν και να βοηθήσουν την Ανθοκομική, αφού τόσο αγαπούν την πόλη και τον θεσμό, όπως παντού όιατυμπάνιζαν...»!

Όσα είπε ο κ. Κομιανός στον Τύπο Κηφισιάς:

 

Δύο χρόνια στην Ανθοκομική. Δράσεις πολλές αλλά ποια από όλες θεωρείς την πιο πετυχημένη?

Νομίζω ότι η πιο επιτυχημένη δράση που ουσιαστικά δίνει και το στίγμα της νέας πορείας της Ανθοκομικής είναι η δημιουργία και καθιέρωση του Χριστουγεννιάτικου Χωριού στο Άλσος της Κηφισιάς. Μόλις ανέλαβα την Ανθοκομική άρχισα να δουλεύω πάνω σε αυτή τη δράση αλλά είχα πρόβλημα στο να βρω κάποιον διοργανωτή με αξιώσεις τον σωστό χρόνο, δηλαδή αμέσως μετά την λήξη της Ανθοκομικής, ώστε να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί το Χριστουγεννιάτικο Χωριό όσο το δυνατόν καλύτερα. Του χρόνου είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα βρεθούν περισσότεροι υποψήφιοι, νωρίτερα και με καλύτερες προσφορές ώστε να γίνει αυτή η εκδήλωση όσο πιο ελκυστική γίνεται για τους επισκέπτες δημιουργώντας και ένα σημαντικό έσοδο και γεγονός για τον Δήμο Κηφισιάς. Ανήκει στην πολιτική μας «πέρα από την περίοδο της Ανθοκομικής, πέρα από το Άλσος Κηφισιάς».

Φυσικά έχουν προετοιμαστεί και άλλες ενδιαφέρουσες δράσεις, που δίνουν το στίγμα της Νέας Ανθοκομικής, όπως η Ημερίδα Ανθοπαραγωγών που θα γίνει στις 16/2 και αφορά ενημέρωση και ανοικτή συζήτηση ανάμεσα στους Ανθοπαραγωγούς, το υπουργείο, την Ολλανδική Πρεσβεία και επιχειρηματίες εκπροσώπους όπου θα αναλύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ανθοπαραγωγοί και τι μπορούν να βελτιώσουν προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. 

Είναι άλλωστε γνωστό ότι η Ελληνική Ανθοκομία ξεκίνησε από την Κηφισιά, όπως ξεκίνησε και η πρώτη Ανθοκομική Έκθεση στην Ελλάδα.

Ως Πρόεδρος της Ανθοκομικής έκανες 2 εκθέσεις. Σε ποιο σημείο αφήνεις στην αντικαταστάτη σου την Έκθεση?

Προσπάθησα να κάνω το καλύτερο δυνατό προκειμένου να εκσυγχρονίσω την Ανθοκομική Έκθεση. Δημιούργησα εκ νέου τις θεματικές ενότητες της Έκθεσης, όπως ήταν φέτος για παράδειγμα ο «Φυσικός Παιδότοπος». Έδωσα ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση των παδιών σε θέματα περιβάλλοντος και στις σχέσεις Φύσης και Ανθρώπου. 

Δεν είναι τυχαίο ότι πάνω από 1600 παιδιά παρακολούθησαν τις ειδικές εκπαιδευτικές δράσεις που στήσαμε με μεγάλη προσοχή και άποψη τα 2 αυτά χρόνια σε συνεργασία με ειδικούς φορείς και ιδρύματα. Εκτελέσαμε ένα πολύ πλούσιο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μεγάλους με ομιλίες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και πολυποίκιλες, όπως τα φυσικά μανιτάρια, ανθοδετική, τοπικοί οίνοι, Μαγειρική και Διατροφή, Φυσική Ηρεμία, Περιβάλλον, Ανακύκλωση, Αρχιτεκτονική στην Κηφισιά, Φυσικοί Παιδότοποι και άλλα πολλά. Η προσέλευση και το ενδιαφέρον του κόσμου με εξέπληξε σε όλες σχεδόν αυτές τις ομιλίες εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου. 

Δημιουργήσαμε, με μεγάλη σημασία στην ποιότητα, ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον ψυχαγωγικό πρόγραμμα κυρίως για τα παιδιά με φύτεμα λουλουδιών, παιδικό θέατρο, ζωγραφική, παιχνίδι, κυνήγι θυσαυρού και άλλα πολλά. 

Αλλάξαμε όλη τη δομή και θέση των περιπτέρων της Έκθεσης, προσπαθώντας να την χωρίσουμε σε διακριτές ζώνες ώστε να μην είναι άναρχη η Έκθεση όπως είχε καταντήσει τα προηγούμενα χρόνια. Καταφέραμε να κάνουμε με αυτόν τον τρόπο όλους τους Εκθέτες να είναι ευχαριστημένοι και όλοι οι επισκπέπτες να περνάνε από όλα τα περίπτερα χωρίς να αισθάνονται ότι ασφικτυούν ή ότι χάθηκαν. Βέβαια, κάποιοι αυτή τη τάξη των πραγμάτων την αντιλήφθηκαν σαν μείωση της ποικιλίας των φυτών κατά την έκθεση αλλά έγινε ακριβώς το αντίθετο, είχαμε περισσότερα περίπτερα, περισσότερα φυτά, περισσότερο ωφέλιμο χώρο για τον επισκέπτη. 

Τέλος, επικοινωνιακά, φτιάξαμε τα χορηγικά πακέτα, με τα οποία βγήκαμε να πουλήσουμε πολύ επιτυχημένα το προϊόν μας, σχεδιάσαμε με σύγχρονη αντίληψη την αφίσα και τα μηνύματα της Ανθοκομικής και αναπτύξαμε με άριστο τρόπο την προβολή μας σε όλα τα ηλεκτρονικά μέσα, δημιουργώντας μία καλαίσθητη ιστοσελίδα, facebook , tweet κλπ. η οποία δούλεψε άρτια κατά τη διάρκεια της Ανθοκομικής αλλά και τώρα με συνεχή ενδιαφέροντα άρθρα ειδικού περιεχομένου.

Ωραία, φυσικά, τα ωραία και καλά. Από πίκρες στη δουλειά πως πήγες?

Όταν συναλλάσσεσαι με ανθρώπους, και μάλιστα μπλέκεις με διαπαραταξιακά όργανα και με την πολιτική, οι πίκρες είναι αναπόφευχτες. Δυστυχώς, δεν μπορούσα να είμαι εξαίρεση του κανόνα. Με χτυπήσαν βάναυσα. Ειδικά στα πρώτα μου βήματα. Οι άνθρωποι που για δεκαετίες είχαν δημιουργήσει την δική τους «παράγκα» στην Ανθοκομική Έκθεση, με εξαίρεση την πρώην Πρόεδρο κυρία Λιαπάκη, στοιχημάτιζαν ότι θα αποτύχω και σαμπόταραν το έργο μου αντί να συμβάλουν και να βοηθήσουν την Ανοκομική αφού τόσο αγαπάνε την πόλη και τον θεσμό, όπως παντού διατυμπάνιζαν. 

Κάποια ακραία στοιχεία έφτασαν στο σημείο να με συκοφαντήσουν πρωτόγνωρα με κάθε τρόπο. Αυτή τη λασπολογία δεν την έχω ξαναβιώσει και ομολογώ ότι με τραυμάτισε ψυχολογικά. Όμως σηκώθηκα όρθιος και ξαναπερπάτησα με πείσμα και τόλμη. Τους ευχαριστώ όλους αυτούς γιατί με έκαναν πιο δυνατό και πιο έμπειρο. 

Από το καλοκαίρι μας έχεις δηλώσει ότι θα παραιτηθείς. Αλήθεια, ποιος είναι ο λόγος;

Πράγματι, σας το είχα δηλώσει ότι θα παραιτηθώ ανεπίσημα από τον Ιούλιο. Αισθάνθηκα ότι έχω κάνει τον κύκλο μου. Προσέφερα αυτά που μπορούσα να προσφέρω στον καλύτερο δυνατό βαθμό με τα υπάρχοντα μέσα και τις γνωστές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. 

Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τη θητεία μου και νομίζω ότι το καλύτερο είναι να αποσύρεσαι στο αποκορύφωμά σου. Η θέση του Προέδρου της Ανθοκομικής είναι ιδιαίτερα απαιτητική και υπεύθυνη. Δεν είναι ένας θεσμός των 20 ημερών, όπως την αντιμετώπιζαν μέχρι πρότινος αλλά ένας ζωντανός θεσμός που εξελίσεται και η εξέλιξη του τον κάνει ακόμα πιο απαιτητικό σε αφιερωμένο χρόνο και αφοσίωση. 

Είμαι επιστήμονας και επιχειρηματίας με δραστηριότητα σε όλη την Ευρώπη πάνω σε θέματα ορθών πρακτικών στην διαχείριση των αγροτικών καλλιεργειών και της Ανθοκομίας. Έχω δεκάδες υπαλλήλους και συνεργάτες με τους οποίους προσπαθώ να υλοποιήσω το προσωπικό μου όνειρο υπό τις πλέον δυσμενείς συνθήκες για την πατρίδα μας. Πρέπει να συνεχίσω προσυλωμένος σε αυτό το δύσκολο προσωπικό στοίχημα. Όταν αρχίσεις να αισθάνεσαι τύψεις για τον χρόνο που αφιερώνεις τότε τα πράγματα σταματάνε να είναι ευχάριστα και έρχεται η ώρα να πάρεις την απόφαση να αποσυρθείς για να αφήσεις κάποιον που έχει μεράκι, όρεξη και ικανότητες να προχωρήσει την Ανθοκομική παρακάτω από εκεί που την αφήνω με νέα πνοή και νέα ώθηση. 

Είμαι σίγουρος ότι η επιλογή του κύριου Δημάρχου για την Κλεοπάτρα Χατζοπούλου είναι άριστη και με αφήνει απόλυτα ικανοποιημένο. Θα είμαι πάντα εδώ για να στηρίζω τον θεσμό της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς με μεγάλη αγάπη για τον τόπο μου, την Κηφισιά.

Πηγή: Εφημερίδα "Τύπος Κηφισιάς"