A A A

Για την ανάπτυξη υγιούς και υπεύθυνης Νεολαίας

Την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016, ώρα 11:00 στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη (Λεβίδου 11 Κηφισιά), θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του διεθνούς αναγνωρισμένου προγράμματος, το οποίο αξιοποιείται από εκπαιδευτικούς σε πάνω από 90 χώρες παγκοσμίως, Lions Quest

Η παρουσίαση  θα γίνει από την κ. Κρις Μαθά, εκπαιδεύτρια εκπαιδευτικών με διαδραστική παρουσίαση με τίτλο: «Η Δύναμη της Συναισθηματικής και Κοινωνικής Μάθησης - Πρακτικά εργαλεία επιτυχίας για εκπαιδευτικούς και σχολεία».

Τι είναι το Lions Quest

Περισσότερα από 12 εκατομμύρια νεαρά άτομα έχουν διεθνώς ωφεληθεί από το πρόγραμμα Lions Quest 

Σε μια προσπάθεια να ενωθεί το σχολείο, η οικογένεια και η κοινότητα στην παραγωγή της ανάπτυξης μιας υγιούς και υπεύθυνης Νεολαίας το Διεθνές Ίδρυμα Λεσχών Lions, εδώ και 25 χρόνια έχει δημιουργήσει το Lions Quest, ένα πρόγραμμα δεξιοτήτων ζωής και πρόληψης, το οποίο εφαρμόζεται σε 65 χώρες σε όλο τον κόσμο. 

Έτσι, για περισσότερα από 25 χρόνια, το Lions Quest έχει προσφέρει εκπαίδευση και υλικά κατάρτισης σε εκπαιδευτικούς, τα οποία υποστηρίζουν τη θετική ανάπτυξη της Νεολαίας, καθώς επίσης και την ανάπτυξη ιδιοτήτων που απαιτούνται για τη μετάβαση από το σχολείο στο χώρο εργασίας ή των σπουδών.

Σήμερα, η εφημερίδα "Τύπος Κηφισιάς" κάνει, για πρώτη φορά, μια παρουσίαση αυτού του Λαϊονικού Προγράμματος, που εδώ και δύο μόλις χρόνια έκανε δειλά τα πρώτα του βήματα, με την ευκαιρία των πρώτων μαθημάτων που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα στην «Κιβωτό του Κόσμου». 

Έτσι, πιο αναλυτικά, έχουμε:

Δεξιότητες που διδάσκονται

- Αποδοχή της Υπευθυνότητας

- Αποτελεσματική Επικοινωνία

- Στοχοθέτηση

- Λήψη υγειών αποφάσεων

- Αντίσταση στις πιέσεις για χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών

Το Πρόγραμμα

- Εφόδια για την Ανάπτυξη, για ηλικίες 5-10

- Δεξιότητες για την Εφηβεία, για ηλικίες 11-14

- Εφόδια για Δράση, για ηλικίες 15-18

Κάτι περισσότερο από Αφύπνιση για Εξαρτησιογόνες Ουσίες

Το Lions Quest ενώνει το σχολείο, την οικογένεια και την κοινότητα για την παραγωγή της ανάπτυξης μιας υγιούς και υπεύθυνης Νεολαίας. Το πρόγραμμα υποστηρίζει την Κοινωνική και Συναισθηματική Αγωγή (ΚΣΑ), την ανάπτυξη χαρακτήρα, τη θετική συμπεριφορά και τη δέσμευση για κοινωνική προσφορά.

* Περιεκτικά και ολοκληρωμένα μαθήματα που

- Εφαρμόζονται από σχολικούς εκπαιδευτικούς ή από «εξωτερικούς» εκπαιδευτές του Ιδρύματος Lions Quest

- Ενσωματώνονται στις υπάρχουσες θεματικές ενότητες ή διδάσκονται ως αυτόνομη σειρά μαθημάτων

- Εκτελούνται ως μία μίνι σειρά μαθημάτων διάρκειας 9 εβδομάδων η ως ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια όλης της σχολικής χρονιάς

 

Τα ολοκληρωμένα προγράμματα Lions Quest έχουν αναγνωριστεί ως «Επίλεκτη Μέθοδος για Κοινωνική και Συναισθηματική Αγωγή, ΚΣΑ» από τον διεθνή οργανισμό CASEL (Collaborative for Academic, Social and Emotional Learning). Έχει λάβει την υψηλότερη βαθμολογία με κριτήριο την ικανοποίηση πρότυπων αριστείας σε τρεις τομείς: εξαιρετική εκπαίδευση σε θέματα δεξιοτήτων ζωής, αποτελεσματικότητα και υποδειγματική επαγγελματική ανάπτυξη.

Παρέχει Τεκμηριωμένη Ύλη και Κοινωνική και Συναισθηματική Αγωγή

 - Συμβάλει στη δημιουργία θετικού περιβάλλοντος μάθησης

- Προσφέρει εκπαιδευτικές πρακτικές που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή του μαθητή και οι οποίες υποστηρίζουν την ακαδημαϊκή του επιτυχία 

- Ενισχύει τη συμμετοχή των γονέων και της κοινότητας

Τα προγράμματα Lions Quest δίνουν έμφαση στην κοινωνική προσφορά. Οι Λέσχες Λάιονς μπορούν να υποστηρίξουν ένα σχολείο ή μια τάξη Lions Quest συμμετέχοντες στην εφαρμογή ενός προγράμματος μαθησιακής εργασίας για κοινωνική προσφορά, το οποίο δίνει την ευκαιρία σε μαθητές γιο ουσιαστική συμμετοχή, συνεισφορά και αναγνώριση. Οι Λέσχες Λάιονς μπορούν, επίσης, να λειτουργήσουν ως συνέταιροι σε σχολεία που εφαρμόζουν τα προγράμματα Lions Quest, προσφέροντας οικονομική στήριξη για προγράμματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης εκπαιδευτικών και για εκπαιδευτικό υλικό κατάρτισης μαθητών.

Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών

Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να ολοκληρώσουν το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικών του Lions Quest προτού αναλάβουν να διδάξουν την ύλη των προγραμμάτων για ΚΣΑ. Μόνο οι «πιστοποιημένοι» εκπαιδευτικοί μπορούν να έχουν πρόσβαση στα υλικά των προγραμμάτων Lions Quest. Αναφέρεται, επίσης, ότι πολλοί οργανισμοί διεθνώς αναγνωρίζουν τις διάφορες ενότητες της εκπαίδευσης εκπαιδευτικών ως «πιστωτικές μονάδες προσόντων» για συνεχή ανάπτυξη και κατάρτιση (Continuous Professional Development). Ένα σχολείο, μια σχολική περιοχή ή μια Λέσχη ή περιοχή Λάιονς μπορούν να λειτουργήσουν ως χορηγοί των εργαστηρίων εκπαίδευσης εκπαιδευτικών.

Διδάσκονται Παγκοσμίως

Τα Προγράμματα Lions Quest είναι από τα κορυφαία προγράμματα παγκοσμίως.

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι:

- Περισσότεροι από 500.000 εκπαιδευτικοί έχουν «πιστοποιηθεί» παγκοσμίως

- Τα εκπαιδευτικά υλικά έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες

- Περισσότερο από 12 εκατομμύρια νεαρά άτομα έχουν ωφεληθεί από το Lions Quest διεθνώς.

Βασισμένο σε Εκπαιδευτική και Κοινωνική Έρευνα και Αποδεδειγμένα Αποτελεσματικό.

Σε διεθνές επίπεδο:

- Το Πρόγραμμα «Δεξιότητες για την Εφηβεία» είναι εισηγμένο στο Εθνικό Μητρώο Αξιολογημένων (evidence-based) Προγραμμάτων και Πρακτικών (NREPP – National Registry of Evidence-based Programs and Practices), που αποτελεί ειδική υπηρεσία των ΗΠΑ για τις εθιστικές ουσίες (SAMHSA).

- Το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα διάρκειας 40 εργαστηριακών μαθημάτων «Εισαγωγή σε Δεξιότητες» αποδείχθηκε απόλυτα αποτελεσματικό ύστερα από μια ενδελεχή μελέτη αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκε από το National Institute on Drug Abuse (NIDA) των Ηνωμένων Πολιτειών.

- Και τα τρία Προγράμματα Lions Quest, που έχουν αναφερθεί πιο πάνω, έχουν αναγνωριστεί από το ίδρυμα Character Education Partnership (CEP) για «σχολικά προγράμματα με επιστημονικά αποδεδειγμένα αποτελέσματα μαθητών» και από το Εθνικό Συμβούλιο Ηγεσίας Νεολαίας (National Youth Leadership Council), ως «ιδιαίτερα αποτελεσματικά» Προγράμματα μάθησης μέσω κοινωνικής προσφοράς. 

Πηγή: Εφημερίδα "Τύπος Κηφισιάς"