A A A

Με αφορμή το δημοσίευμα από το Πρώτο Θέμα με τίτλο " Ζηρίνειο: Κλειστό επ' αόριστον μετά από διαγωνισμό - φιάσκο για ανανέωση του ταρτάν" ο Δήμος Κηφισιάς απαντά με την παρακάτω ανακοίνωση:

Η ανακοίνωση του Δήμου Κηφισιάς:

Ολη η αλήθεια για το Ζηρίνειο

Προτεραιότητα της Διοίκησης του Δήμου Κηφισιάς ήταν η αντικατάσταση του ελαστικού τάπητα (ταρτάν) στο Ζηρίνειο Στάδιο Κηφισιάς, το οποίο ήταν σε κακή κατάσταση περισσότερο από οκτώ χρόνια και απαγορευτικό για αθλητικές διοργανώσεις. Οι αθλητές των συλλόγων του Δήμου αναγκάζονταν να αγωνίζονται  και αρκετές φορές να προπονούνται για επίσημους αγώνες, στο ΟΑΚΑ. Οι αθλητές παραπονιούνταν για τραυματισμούς και κακώσεις.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος υπέγραψε με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προγραμματική σύμβαση για την αντικατάσταση του ελαστικού τάπητα (ταρτάν) του Ζηρινείου, συνολικού προϋπολογισμού 230.000,00 ευρώ. Σκοπός του Δήμου είναι να μπορέσουν οι αθλητές να επιστρέψουν στο Δημοτικό Στάδιο του Ζηρινείου και η άθληση των μικρών παιδιών αλλά και των ιδιωτών να είναι  ασφαλής.

Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κηφισιάς στο πλαίσιο αυτό προχώρησε στις χρονοβόρες διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο για την αντικατάσταση του ελαστικού τάπητα. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού που διεξήχθη αναγκάστηκε να αναδείξει ως ανάδοχο για το έργο του ταρτάν στο Δημοτικό Στάδιο Ζηρίνειο, την εταιρία που προσέφερε τη μεγαλύτερη έκπτωση στον διαγωνισμό, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία Δημοσίων Έργων. Αν και πεποίθησή μας είναι ότι έργα πολύ συγκεκριμένου προϋπολογισμού είναι αδύνατον να εκτελεστούν σωστά και να ακολουθήσουν τις σύγχρονες προδιαγραφές με μεγάλες  εκπτώσεις, που στο συγκεκριμένο έργο έφτασε το 42%, οι υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες από τον νόμο να προχωρήσουν με τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Η πορεία της διαδικασίας ανέδειξε ότι ο ανάδοχος δεν μπορούσε να εκτελέσει το έργο διότι κρίθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου ότι τα πιστοποιητικά καταλληλότητας του υλικού που προσκόμισε ήταν εκτός εγκεκριμένων διεθνών προδιαγραφών της I.A.A.F. Ακολούθως κηρύχθηκε έκπτωτος, αφού δυστυχώς είχε πρώτα εκτελέσει κομμάτι του έργου που αφορούσε την αποξήλωση μέρους του ταρτάν.

Ακολούθως η εταιρία που είχε επιλεγεί για την αντικατάσταση του ταρτάν προσέφυγε στην Περιφέρεια επικαλούμενη διαδικαστικά ζητήματα, όπου και δικαιώθηκε.

Ο Δήμος Κηφισιάς θέλοντας να προσφέρει έναν σύγχρονο χώρο άθλησης στους δημότες μας, συνεχίζει τη χρονοβόρα διαδικασία όπως αυτή προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Τη συγκεκριμένη στιγμή είμαστε στο στάδιο της πρόσκλησης  των επόμενων συμμετεχόντων στον διαγωνισμό.

Η γραφειοκρατική διαδικασία που εμποδίζει την υλοποίηση του έργου έχει διαρκέσει περί τους δώδεκα (12) μήνες, μικρότερο διάστημα των οκτώ (8) χρόνων που το Ζηρίνειο υπολειτουργούσε ή λειτουργούσε υπό άθλιες συνθήκες.

Σκοπός του Δήμου Κηφισιάς είναι να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις  και σύντομα να παραδοθεί ένα σύγχρονο στάδιο στα αθλητικά σωματεία και στους πολίτες.

Ο Δήμος Κηφισιάς παράλληλα έχει μεριμνήσει για τους αθλούμενους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιούν τον χωμάτινο στίβο του Ποδοσφαιρικού Γηπέδου «Φώτης Βαρδαξής» στη Νέα Ερυθραία. Επίσης επισκευάστηκε η άσφαλτος του στίβου του  Ζηρινείου για προσωρινή χρήση από τους δημότες και μέχρι την ολοκλήρωση του έργου. Οι σύλλογοι που έχουν τμήματα στίβου και χρησιμοποιούσαν το Ζηρίνειο Στάδιο  διεξάγουν τις προπονήσεις τους σε άλλα γήπεδα, με έξοδα του Δήμου Κηφισιάς.

 

Το δημοσίευμα από το Πρώτο Θέμα:

Ζηρίνειο: Κλειστό επ' αόριστον μετά από διαγωνισμό - φιάσκο για ανανέωση του ταρτάν

Πως ο δήμος της Κηφισιάς κατάφερε να βάλει επ’ αόριστον λουκέτο στο σημαντικότερο σημείο αναφοράς του αθλητισμού της πόλης, αφήνοντας άστεγους χιλιάδες αθλητές.

Κλειστό παραμένει εδώ και 17 μήνες το Ζηρίνειο στάδιο εξαιτίας σειράς αστοχιών από την πλευρά του δήμου της Κηφισιάς που κατάφερε να μετατρέψει μια απλή αντικατάσταση ταρτάν σε … γιοφύρι της Άρτας αναγκάζοντας τους αθλητές να «μεταναστεύσουν» σε άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου για να προπονηθούν. Κανείς να μην είναι σε θέση να πει με σιγουριά πότε τελικά θα τοποθετηθεί ο νέος ελαστικός τάπητας καθώς οι άστοχες ενέργειες της δημοτικής Αρχής έχουν βάλει την υπόθεση Ζηρίνειο σε έναν λαβύρινθο χωρίς διέξοδο.         

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ο δήμος της Κηφισιάς σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προκειμένου να αλλάξει το καταπονημένο ταρτάν στο Ζηρίνειο στάδιο προχώρησε σε μειοδοτικό διαγωνισμό αξίας 330.000 ευρώ.

Στον μειοδοτικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2016 τον κέρδισε η τεχνική εταιρία που έδωσε και την μεγαλύτερη έκπτωση, περίπου 65%. Ο δήμος ενέκρινε την ανάθεση του έργου, έχοντας υποτίθεται ελέγξει τα πιστοποιητικά που είχε καταθέσει η εταιρία, τα σκαπτικά μηχανήματα της οποίας μπήκαν στο Ζηρίνειο και άρχισαν να ξηλώνουν το ταρτάν. Μέχρι εδώ όλα καλά.  

Ωστόσο, λίγο καιρό μετά  καιρό μια άλλη εταιρία που συμμετείχε στον διαγωνισμό και δεν είχε καταφέρει να τον κερδίσει καταθέτει ένταση στις υπηρεσίες του δήμου Κηφισιάς, υποστηρίζοντας ότι τα πιστοποιητικά που είχε καταθέσει η εταιρία που είχε αναλάβει το έργο, ήταν πλαστά.

Συγκεκριμένα αφορούσαν στη δημιουργία ενός σταδίου στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο όμως όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια δεν συμμετείχε ποτέ!

Αυτό διαπιστώθηκε έπειτα από επικοινωνία που είχε ο δήμος της Κηφισιάς με τα γραφεία της ΔΟΕ στην Ελβετία.

Οι άνθρωποι της ΔΟΕ, αφού επικοινώνησαν με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου ( IAAF), συγκεκριμένα με τον υπεύθυνο για την έκδοση πιστοποιητικών εγκαταστάσεων, Achim Houben ενημέρωσαν ότι η εν λόγω εταιρία ουδέποτε συμμετείχε στην κατασκευή του συγκεκριμένου σταδίου στην Κωνσταντινούπολη, όπως ισχυρίζεται.

Όπως ήταν αναμενόμενο ο δήμος Κηφισιάς μετά από αυτή την εξέλιξη αναγκάστηκε να κινηθεί νομικά εναντίον της  νικήτριας εταιρίας του διαγωνισμού. Θα την κηρύξει έκπτωτη και θα βάλει μπρος τις διαδικασίες για την οριστική αποβολή της από το έργο.

Φέρνει λοιπόν το θέμα στην οικονομική επιτροπή του δήμου Κηφισιάς που με την σειρά της το περνά στη νομική υπηρεσία.

Ταυτόχρονα ξεκινούν επαφές με τον μειοδότη που είχε κάνει την δεύτερη καλύτερη προσφορά προκειμένου να συνεχιστεί το έργο.

Καθώς κινούνται όμως οι διαδικασίες η εταιρία που είχε αναλάβει την ανακατασκευή του ταρτάν στο Ζηρίνειο αποφασίζει περάσει στην αντεπίθεση και καταθέτει ένσταση στην Περιφέρεια με την αιτιολογία ότι ο δήμος Κηφισιάς δεν είχε καταθέσει εμπρόθεσμα τα δικαιολογητικά για τον διαγωνισμό.

Η Περιφέρεια με την σειρά της μην γνωρίζοντας όλο το ιστορικό της υπόθεσης κάνει αποδεκτή την ένταση της εταιρίας.

Τελικά ο δήμος Κηφισιάς έρχεται σε συμφωνία με την εν λόγω εταιρία για να εγκαταλείψει το έργο αφού πρώτα της υπόσχεται ότι δεν θα κινηθεί δικαστικά εναντίον της για τα πλαστά δικαιολογητικά που είχε καταθέσει.

Από την επιτροπή αθλητισμού του δήμου Κηφισιάς γίνεται γνωστό ότι το έργο θα προχωρήσει με τον δεύτερο μειοδότη, που όμως είναι σε διαμάχη με την δημοτική Αρχή για ένα άλλο έργο που είχε αναλάβει στο παρελθόν.  

Μάλιστα οι υπεύθυνοι της δεύτερης μειοδότριας εταιρίας στέλνουν εξώδικο στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου για να τους ενημερώσουν ότι ο διαγωνισμός για το ταρτάν στο Ζηρίνειο έγινε με άλλες προδιαγραφές σε σχέση με αυτές που ισχύουν σήμερα.

Και τι εννοούν: Η πρώτη εταιρία που ανέλαβε το έργο είχε προχωρήσει στο ξήλωμα του ταρτάν με τα δικά της σκαπτικά μηχανήματα. Τώρα όμως, όπως αναφέρεται στο εξώδικο, θα πρέπει να γίνει νέα μελέτη στο ταρτάν για να διαπιστωθεί αν το δάπεδο έχει υποστεί ζημιά ώστε να προχωρήσουν ανάλογα.  

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και το ιστορικό Ζηρίνειο συνεχίζει εδώ και 17 μήνες να παραμένει κλειστό. Το ταρτάν επρόκειτο να παραδοθεί πριν τα Χριστούγεννα του 2016 άλλα όπως βλέπετε στις φωτογραφίες η κατάσταση παραμένει τραγική.

Ο παλιός ελαστικός τάπητας έχει αποξηλωθεί και έχει απομείνει το ασφάλτινο υπόστρωμα καθιστώντας το στίβο άχρηστο για άθληση.

Σημειώνεται ότι σ’ αυτό το στάδιο φιλοξενείται ο Γυμναστικός Σύλλογος Κηφισιάς που έχει να επιδείξει σημαντικές διακρίσεις σε όλες τις κατηγορίες και δη στις γυναίκες. Όλοι αυτοί οι αθλητές αναγκάζονται εδώ και μήνες να φιλοξενούνται σε άλλα γήπεδα, για παράδειγμα στο Ολυμπιακό Στάδιο, με αποτέλεσμα οι μετακινήσεις να επιβαρύνουν οικονομικά τον σύλλογο, αλλά και τους γονείς των αθλητών.

Επιπλέον στο Ζηρίνειο προπονείται ο ΑΟΠ Κηφισιάς που συμμετέχει στην Α1 Βόλει Ανδρών, ο Ηρακλής Κηφισιάς στην Α1 Βόλει γυναικών και ο Ζ.Α.Ο.Ν Κηφισιάς που λαμβάνει μέρος στην Pre League.