A A A

Η απόφαση, με βάση το Νόμο 3555 /2007, για επιβολή πλευρικών διοδίων στην περιοχή των Δήμων Κηφισιάς και Διονύσου, απασχολεί σοβαρά πάνω από δέκα χρόνια τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και ευρύτερα την Περιφέρεια Αττικής, για σοβαρούς κυκλοφοριακούς και περιβαλλοντικούς λόγους ,καθώς και για λόγους οικονομικών συνεπειών. Επί πλέον, επειδή συνιστά και μια τεράστια αδικία, αφού, είναι η μοναδική αστική περιοχή στο Λεκανοπέδιο Αττικής, που καλείται να πληρώσει, για πάντα, το παραπάνω βαρύ τίμημα, υποκαθιστώντας υποχρεώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα άλλων περιοχών της Ελλάδος (Ιόνια οδός, Εθνική οδός Αθηνών- Λαμίας στο τμήμα Σχηματάρι -Χαλκίδα, κτλ.), εκτός δηλαδή των περιοχών Κηφισιάς και Διονύσου.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι τοπικές κοινωνίες διαχρονικά, αντιδρώντας, με συνεχείς προσπάθειες, κινητοποιήσεις, αναφορές και υπομνήματα των κατοίκων τους, αλλά και οι Δήμοι, η Περιφέρεια, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), με ομόφωνες Αποφάσεις των Συμβουλίων τους, μέχρι σήμερα, έχουν κατορθώσει να αποτρέψουν την επιβολή διοδίων . 

Επισημαίνεται ότι:

  • Οι σοβαρές κυκλοφοριακές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, από την επιβολή διοδίων προκύπτουν, επειδή δεν έχουν διαμορφωθεί (ούτε είναι δυνατόν να διαμορφωθούν σε ορισμένα τμήματα των περιοχών αυτών) εναλλακτικές παράπλευρες ασφαλείς διαδρομές, με συνέπεια τη διάχυση της υπερτοπικής κυκλοφορίας στο δευτερεύον δημοτικό οδικό δίκτυο. Αυτός δε ήταν ακριβώς ο λόγος που οδήγησε τις πολιτικές ηγεσίες από το 2007 μέχρι το 2014, να αναβάλλουν συνεχώς την επιβολή των διοδίων, χωρίς όμως ταυτόχρονα να προχωρούν, ως όφειλαν, στην οριστική λύση του προβλήματος.
  • Οι οικονομικές συνέπειες προκύπτουν από τις σοβαρές επιβαρύνσεις, όχι μόνον των κατοίκων, αλλά και των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών, των επισκεπτών και των εργαζομένων στις περιοχές αυτές.

 

Το 2014 με αφορμή τον επανασχεδιασμό των έργων στους επίμαχους κόμβους και χωρίς να εκλείψει ο ως άνω λόγος – προϋπόθεση, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών κατέθεσαν για επανέγκριση, σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Κατά την σχετική διαβούλευση που ακολούθησε, με τεκμηριωμένο τρόπο, τόσο τα Δημοτικά Συμβούλια Κηφισιάς και Διονύσου, όσο και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής γνωμοδότησαν αρνητικά.

Στην αντίστοιχη κινητοποίηση των Δήμων, που ακολούθησε, ο τότε ΥΠΕΝ κ. Σκουρλέτης, με Δελτίο Τύπου, τοποθετήθηκε ότι: ‘’Ο δρόμος δεν είναι ένας κλειστός εθνικός δρόμος, που εξυπηρετεί διέλευση προς Βόρεια Ελλάδα. Ουσιαστικά εξυπηρετεί την καθημερινότητα των πολιτών. Συνεπώς είμαι 100% αντίθετος στο σχεδιασμό για τη δημιουργία πλευρικών διοδίων για τις συγκεκριμένες περιοχές. ‘’.

Παρ΄ όλα αυτά πρόσφατα, το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ το Υπουργείο Υποδομών, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις και δηλώσεις της Πολιτικής Ηγεσίας του, φέρεται να προχωρεί σε ενέργειες για την επιβολή ηλεκτρονικών διοδίων.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, όλοι εμείς, κάτοικοι, επαγγελματίες, εργαζόμενοι, εντός η εκτός της περιοχής των Δήμων Κηφισιάς και Διονύσου, επειδή θα παραμένουν για πάντα τα μεγάλα κυκλοφοριακά, περιβαλλοντικά προβλήματα, καθώς και οι οικονομικές συνέπειες για τις περιοχές μας, είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε.

Διερμηνεύοντας αυτά τα αισθήματα, οι Δήμοι Κηφισιάς και Διονύσου, σε ειδική συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων τους, επαναβεβαίωσαν ομόφωνα την αντίθεση τους σε παντός είδους διόδια και αποφάσισαν:

  • Να προσβάλουν (όπως έκανε και η Περιφέρεια, καθώς και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βόρειας Αττικής) τη σχετική εγκριτική Απόφαση στο Συμβούλιο Επικρατείας, όπου και εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης.
  • Να αντιδράσουν δυναμικά, με κύριο στόχο τη τροποποίηση του Νόμου 3555/2007, ώστε επιτέλους να δοθεί η επιβαλλομένη οριστική λύση στο πρόβλημα, που δεν μπορεί να είναι άλλη από τη μη τοποθέτηση παντός είδους διοδίων (πλευρικών, ηλεκτρονικών κτλ) στους παραπάνω κόμβους.
  • Να συγκροτήσουν για το σκοπό αυτό, κοινή Διαπαραταξιακή - Διαδημοτική Επιτροπή Αγώνα, για να σχεδιάσει, να πληροφορήσει, να εμπνεύσει και να συντονίσει τις αγωνιστικές δράσεις.

Η Επιτροπή, αρχίζει με την οργάνωση πάνδημης εκδήλωσης διαμαρτυρίας, στον κόμβο Βαρυμπόμπης, την Κυριακή 22 Απριλίου και ώρα 11 π.μ.

 

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ

Τιμές Καυσίμων Κηφισιά    Τιμές Καυσίμων Νέα Ερυθραία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ