A A A

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, υπερψήφισε κατά πλειοψηφία ψήφισμα κατά των πλειστηριασμών. Στη συνεδρίαση της Τετάρτης 27/1/2016, στο θέμα για τους πλειστηριασμούς, που είχε προκληθεί από την Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς μετά από κατάθεση υπογραφών πολιτών, ψηφίστηκε ψήφισμα, που είχε σαν βάση την πρόταση ψηφίσματος που είχε καταθέσει η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς, αλλά με αλλαγές. 

Δείτε παρακάτω το ψήφισμα όπως διαμορφώθηκε τελικα. 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, συμπαρίσταται στον αγώνα των πολιτών που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, λόγω του ότι:

α) Οι πολιτικές των διαδοχικών μνημονιακών κυβερνήσεων και των δανειστών, ανέβασαν σε πρωτοφανή ύψη την ανεργία, μείωσαν το εισόδημα όσων ακόμα εργάζονται και τις συντάξεις όσων πρόλαβαν να βγουν σε σύνταξη, ανατρέποντας έτσι κάθε οικογενειακό προγραμματισμό και ακυρώνοντας τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων για τεράστιο τμήμα του πληθυσμού. 

β) Η προστασία της 1ης κατοικίας αίρεται πλήρως από 1/1/2016 για πάνω από το μισό των περιπτώσεων, ενώ και για τις υπόλοιπες, οι δυσβάσταχτοι όροι θα πετάξουν έξω από τις ρυθμίσεις προστασίας ένα άλλο μεγάλο ποσοστό.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς:

  • Δηλώνει την αντίθεσή του σε πλειστηριασμούς  κύριας κατοικίας, που ήδη εκτελούνται.
  • Καλεί το δήμο και τις υπηρεσίες του να συντονίσει μαζί με τους πολίτες, τους μαζικούς φορείς και τις οργανώσεις της περιοχής, τη συμπαράστασή του στους πληττόμενους, αποτρέποντας τους πλειστηριασμούς σε βάρος κατοίκων.
  • Καλεί το Δήμαρχο, τους δημοτικούς συμβούλους και τις νομικές υπηρεσίες του Δήμου να παράσχουν στους  άπορους κάθε δυνατή πολιτική, νομική και πρακτική υποστήριξη. Μεταξύ άλλων, να παραβρίσκονται στο ειρηνοδικείο Αμαρουσίου κατά τη διάρκεια πλειστηριασμών σε βάρος κατοίκων, παρέχοντας πολιτική και νομική υποστήριξη στα κινήματα κατά των πλειστηριασμών και στους πληττόμενους.
  • Απαιτεί την απαγόρευση των πλειστηριασμών κατοικιών φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών και την πώληση κόκκινων στεγαστικών δανείων σε κερδοσκοπικά funds, με κατάργηση των σχετικών νόμων.

Το παρόν ψήφισμα να συζητηθεί με πρωτοβουλία του Δήμου σε όλες τις επόμενες Συνοικιακές Συνελεύσεις, και να κοινοποιηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών, στην Περιφέρεια Αττικής, στον τοπικό τύπο και στο διαδίκτυο.

Η εισήγηση της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς

Το θέμα εισηγήθηκε εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς ο Δημήτρης Κατσάκος, που είπε μεταξύ άλλων:

"Μια απειλή πλανιέται πάνω από τα σπίτια των ανθρώπων της χώρας μας. Η απειλή των πλειστηριασμών. Βλέπουμε την αγωνία παντού, και στο δήμο μας. Την είδαμε προχθές στη διπλανή αίθουσα στην εκδήλωση της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς για τους πλειστηριασμούς, την είδαμε σε τηλέφωνα που πήραμε από προχθές για το ίδιο θέμα, την είδαμε σήμερα πριν λίγο στην απόπειρα πλειστηριασμού στο ειρηνοδικείο Αμαρουσίου όπου είμαστε και πάλι παρόντες. Ο πλειστηριασμός ενημερωτικά δεν έγινε.

Πως φτάσαμε εδώ; Παραφράζοντας τον Κλίντον και τον Σόιμπλε πρόσφατα, θα λέγαμε ότι «Είναι οι μνημονιακές πολιτικές ηλίθιε». Με τη διαφορά ότι εμείς δεν το λέμε για να θίξουμε κανέναν, ενώ ο Σόιμπλε χρησιμοποίησε την έκφραση για να υπενθυμίσει στον πρωθυπουργό την υποτελή θέση της χώρας του, και το ποιος είναι  αφεντικό της Ευρώπης.

Οι τράπεζες πριν από την κρίση πίεζαν τον κόσμο να ξανοιχτεί με δάνεια. Γιατί έβγαζαν υπερκέρδη. Και μετά ήρθαν οι μνημονιακές πολιτικές, και όλα κατέρρευσαν. Γιατί πώς να πληρώσει το δάνειο ο άνεργος; Πώς να πληρώσει ο επισφαλώς εργαζόμενος, που σήμερα έχει δουλειά και αύριο δεν έχει, που παίρνει 500 Ευρώ, και όταν θα τον απολύσουν ξέρει ότι δε θα πάρει δεκάρα αποζημίωση; Πώς να πληρώσουν οι 850.000 απλήρωτοι εργαζόμενοι, ο μισθωτός και ο συνταξιούχος με μείωση κατά μέσο όρο 45 %, όταν ταυτόχρονα υπάρχει υπέρογκη αύξηση της φορολογίας; Αυτή είναι η αιτία.

Γιατί επανέρχεται το θέμα τώρα, μετά από κάποιο σχετικό «πάγωμα»;

Γιατί ο νέος νόμος αφήνει από 1/1/2016 τελείως απροστάτευτη και την κύρια κατοικία για πάνω από το μισό των περιπτώσεων. Προστατεύει ένα μικρό ποσοστό περιπτώσεων με πολύ χαμηλό εισόδημα και ακίνητη περιουσία, περιπτώσεις έτσι κι αλλιώς χαμένες για τις τράπεζες. Αλλά έχει και δυσβάσταχτους όρους, που γρήγορα θα πετάξουν απ’ έξω και όσους μπουν σε ρύθμιση. Οι ίδιες οι τράπεζες ομολογούν ότι 41,8% των ρυθμισμένων στεγαστικών, κινδυνεύουν να γίνουν ξανά κόκκινα σε ένα χρόνο από τη ρύθμιση. Και μιλάμε για τις παλιές ρυθμίσεις, όχι τις καινούριες πιο αυστηρές. Το ποσοστό είναι 62,8% για ρυθμισμένα καταναλωτικά."

Η τοποθέτηση του Δημάρχου

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Κηφισιάς:

Ο κύριος Θωμάκος, αφού εξήρε την ευαισθησία του προέδρου του ΔΣ που τοποθέτησε το θέμα 1ο στην ημερήσια διάταξη, αλλά και της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς, τοποθετήθηκε για το ψήφισμα ως εξής:

"Στο πνεύμα αυτό συμφωνεί ο συνδυασμός της Διοίκησης, στο πνεύμα της συμπαράστασης σε όσους πλήττονται άνισα και άδικα, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν. Εμείς έχουμε δηλώσει ήδη από την προεκλογική περίοδο, ότι υπάρχουν μέτρα άνισα, απάνθρωπα και αντισυνταγματικά. Όταν όμως καλούμαστε να εκδώσουμε ένα ψήφισμα του ΔΣ, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Και πρέπει να δούμε που μπορούμε όλοι να συναντηθούμε γιατί τα ψηφίσματα αυτά καλό είναι να ψηφίζονται ομόφωνα.

Και ως ανεξάρτητος συνδυασμός προσέχουμε πολύ τη διολίσθηση στον κομματικό λόγο, και δεν αναφέρομαι στον εισηγητή. Εμείς θέλουμε το ΔΣ να μείνει μακριά από ξύλινο λόγο, κομματικό, γιατί νομίζουμε ότι ο κομματισμός έχει βλάψει πολύ την ΤΑ."

Τοποθετήσεις Δημοτικών Συμβούλων

Ακολούθησαν τοποθετήσεις Δημοτικών συμβούλων:

Ο επικεφαλής του Συνδυασμού "Σίγουρα βήματα" κος Χιωτάκης, τοποθετήθηκε υπέρ του ψηφίσματος της Επιτροπής Αγώνα με μία φράση: "Εμείς θα το ψηφίσουμε ως η εισήγηση".

Ο επικεφαλής του Συνδυασμού "Συνεργασία" κος Κανακάκης, δήλωσε τη συμφωνία του με την εισήγηση κατά 99% λέγοντας: Συμφωνώ όχι μόνο με το θέμα της 1ης κατοικίας, γιατί σε πλειστηριασμό βγαίνει και 2η κατοικία, στην οποία επίσης δε συμφωνώ. Υπάρχουν όμως και κάποιες περιπτώσεις, που θα έπρεπε να αποσαφηνισθούν, που δεν έχουν σχέση με κατοικίες και αφορούν επιχειρήσεις κλπ. Αυτό θα έπρεπε να αποσαφηνιστεί.

Ο κος Καπάτσος, επικεφαλής του συνδυασμού "Ελληνική Αυγή", αφού δήλωσε την άβυσσο που χωρίζει το συνδυασμό του με τους εισηγητές του θέματος, είπε ότι δε θα σταθεί σε λέξεις. Η θέση μας είναι κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη, και ο εισηγητής ήταν πολύ επιεικής σε όσα είπε. Κάλεσε το δήμαρχο να συμφωνήσει σε ομόφωνο ψήφισμα, και επεσήμανε ότι η μεγαλύτερη εταιρεία κατασχέσεων και πλειστηριασμών ανήκει στους υιούς Σιούφα.

Ο κος Τσαγκάρης, από τους "Πολίτες" (του Συνδυασμού "Συνεργασία"), κάλεσε σε ομόφωνη ψήφιση. Συμφώνησε στο θέμα της 1ης κατοικίας, και στο θέμα της νομικής βοήθειας σε απόρους, αλλά διαφώνησε στην διαγραφή της παραγράφου για την απαξίωση της περιουσίας, γιατί αυτό είναι η ουσία του θέματος. 

Δευτερολογία της Επιτροπής Αγώνα

Ακολούθησε νέα τοποθέτηση του δημάρχου και δημοτικών συμβούλων, και τελικά η συνεδρίαση κατέληξε με την ψηφοφορία.

Η ψηφοφορία

Ο κος Σκορδίλης από το Συνδυασμό Συνεργασία, υποστήριξε ότι από 1/1/2016 διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα στην Ελληνική κοινωνία, που επηρεάζει τη ζωή και την περιουσία πολλών οικογενειών. "Πίσω από αυτή την επίθεση κρύβεται μια τεράστια σκοπιμότητα, με το κέρδος των κερδοσκόπων να γίνεται μεγαλύτερο όσο απαξιώνεται η αξία αυτού στο οποίο στοχεύουν. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν πρέπει να είμαστε ευγενικοί απέναντι σε τέτοιου είδους σκοπιμότητες. Ο Δήμος θα πρέπει να δημιουργήσει ένα ουσιαστικό πλέγμα προστασίας και συνδρομής. Πρωτοβουλίες όπως η συγκρότηση ομάδας εθελοντών είναι απαραίτητες για να προστατευτεί η υπόσταση των πολιτών του δήμου. Η Κηφισιά επλήγη περισσότερο από άλλες περιοχές. Εγώ νομίζω ότι το ψήφισμα πρέπει να ψηφιστεί όπως εισηγήθηκε η Επιτροπή."

Ο κος Τσούλος από το συνδυασμό του Δημάρχου, είπε ότι στον οργανισμό εργατικής κατοικίας που εργαζόταν, κύρια κατοικία ήταν η πρώτη κατοικία, ενώ υποστήριξε ότι το ψήφισμα πρέπει να ψηφισθεί ομόφωνα.

Ο κος Κασιούρας από το συνδυασμό του Δημάρχου, ρώτησε αν ο δήμος πάει να υποκαταστήσει το κράτος.

Σε ψηφοφορία τέθηκε το ψήφισμα της Επιτροπής Αγώνα με τις τροποποιήσεις που πρότεινε ο δήμαρχος. Υπερψηφίστηκε τελικά από το συνδυασμό της διοίκησης, τον κο Ραυτόπουλο (που δεν είχε κάνει τοποθέτηση) του συνδυασμού "Πολίτες και Πόλη", καθώς και από το Συνδυασμό "Συνεργασία" του κου Κανακάκη, παρά τις προηγούμενες τοποθετήσεις του ίδιου και των 2 άλλων δημοτικών συμβούλων της παράταξής τους, ότι υποστηρίζουν το ψήφισμα της Επιτροπής Αγώνα. Όπως είπε ο κος Κανακάκης: "Εμείς θα προτιμούσαμε να ψηφιστεί αυτούσια η πρόταση που έκαναν οι συμπολίτες μας. Επειδή όμως αυτό δεν θα μπει σε ψηφοφορία, ψηφίζουμε υπέρ". Ο κος Χιωτάκης και οι σύμβουλοι του συνδυασμού του ψήφισαν κατά, δηλώνοντας ότι ο συνδυασμός υποστηρίζει το ψήφισμα που είχε κατατεθεί από την Επιτροπή Αγώνα. Ο κος Καπάτσος ψήφισε επίσης κατά.