Εκτός από πανέμορφες παραλίες πολλοί δεν ξέρουν ότι το νομό Λασιθίου περιβάλλουν πολλά μικρά νησάκια με μοναδικά χαρακτηριστικά που προσφέρονται για μονοήμερες εξερευνήσεις.
Το πιο διάσημο από αυτά, η Σπιναλόγκα με το επιβλητικό φρούριο (spina lunga = μακρύ αγκάθι) που έγινε ευρύτερα γνωστή από το βιβλίο «Το νησί» της Βικτόρια Χίσλοπ, έχει ιστορία που συναρπάζει, για αυτό άλλωστε είναι ο τρίτος σε επισκεψιμότητα ιστορικός χώρος στην Ελλάδα, ύστερα από την Ακρόπολη και την Κνωσσό. Οι Άγιοι Πάντες, τα νησιά-κυματοθραύστες του λιμανιού του Αγίου Νικολάου προστατεύουν σήμερα τους λιγοστούς εναπομείναντες Κρητικούς Αίγαγρους, τα λεγόμενα Κρι Κρι. Στο νησάκι Ψείρα, που είναι επισκέψιμο με καραβάκι, έχει βρεθεί μεγάλος Μινωϊκός οικισμός, αλλά και το μοναδικό -έως σήμερα- ναυάγιο της μινωικής εποχής.
Τα νησιά Διονυσάδες, δημιουργήματα, σύμφωνα με την μυθολογία, του θεού Διονύσου, είναι θησαυροί βιοποικιλότητας, τους οποίους επισκέπτονται συχνά ψαράδες, κυνηγοί αλλά και φυσιολάτρες. Στη Δραγονάρα, το νησί με την μεγαλύτερη βλάστηση, το εντυπωσιακό σπήλαιο και τους φυσικούς σχηματισμούς από βράχο, έχουν βρεθεί ίχνη αρχαίας κατοίκησης και επιτύμβιες πλάκες των πρώτων χριστιανικών χρόνων. Στην Παξιμάδα και το Παξιμαδάκι ζει η μεγαλύτερη αποικία στο κόσμο του γερακιού της Ελεονόρας (falco Elleonora) που είναι γνωστό και ως μακροπετρίτης ή βαρβάκι, την οποία μελετούν μελετούν γερμανοί πτηνολόγοι από το 1963.
Τέλος η Χρυσή, γνωστή και ως Γαιδουρονήσι, στα ανοιχτά της Ιεράπετρας, είναι ένας εξωτικός παράδεισος με καθάρια νερά, ξανθιά και ροζ άμμο που δημιουργήθηκε από τα εκατομμύρια κοχύλια. Στη Χρυσή μπορείτε να επισκεφθείτε επίσης το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, τους λαξευτούς τάφους από τη ρωμαϊκή περίοδο, καθώς και το φάρο του αρχαίου λιμανιού του νησιού.
Για να ανακαλύψετε τους μικρούς αυτούς θησαυρούς επισκεφθείτε την σελίδα.