A A A

Το σχέδιο φορολόγησης των δανειστών και το Ασφαλιστικό συζητείται το Σάββατο - Σε τέσσερις συντελεστές φορολόγησης επιμένει η κυβέρνηση

 

Οι στοχεύσεις της κυβέρνησης για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της και η συμβολή σε αυτόν της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ ήταν το θέμα της απογευματινής συνάντησης του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, σήμερα Παρασκευή.

Μετά την ολοκληρωση της συνάντησης ο υπουργός περιορίστηκε να δηλώσει ότι «συζητήθηκαν θέματα ανάπτυξης».

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται, σε συμφωνία με τους θεσμούς, να ανακοινωθεί περίπου σε ένα δίμηνο.

Είχε προηγηθεί συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών με τον Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων κ. Λόη Λαμπριανίδη, αντικείμενο της οποίας ήταν ο νέος αναπτυξιακός νόμος και ειδικότερα οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων που περιλαμβάνονται σε αυτόν και αφορούν στην ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων.

Το υπουργείο Οικονομίας έχει ετοιμάσει ήδη το νομοσχέδιο για τον αναπτυξιακό νόμο και το έχει παραδώσει στους θεσμούς με στόχο την κατάθεση του στη Βουλή το συντομότερο δυνατόν και όχι μαζί με το συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο, όπως ζητούν οι θεσμοί. Μάλιστα πηγές του υπουργείου Οικονομίας έλεγαν ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει το δικό της πρόγραμμα στο θέμα αυτό.

Εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών ο κ. Σταθάκης, δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τα κόκκινα δάνεια. Δηλαδή, τις προτάσεις που έχουμε κάνει για τις τρεις κατηγορίες δανείων που επιθυμούμε να παραμείνουν στις τράπεζες, την αναθεώρηση του νόμου Δένδια και το πρόβλημα των χρεών μεγάλων επιχειρήσεων, που έχουν παράλληλα χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες, καθώς και το πώς θα βελτιωθεί ο νόμος για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης ώστε να γίνει πιο λειτουργικός, οι οποίες πάντως θα είναι συμβατές με την πράξη της Τραπέζης της Ελλάδος.

Θέλει αποσαφήνιση και το φορολογικό καθεστώς, η διαγραφή οφειλών από τις τράπεζες, που σήμερα φορολογείται ως εισόδημα. Αυτό θέλει συμπλήρωση και ξεκαθάρισμα. Το ίδιο ισχύει και για την φορολόγηση των εταιρειών αυτών. Μέχρι την επόμενη συνάντηση, που θα γίνει την Τρίτη 15 Μαρτίου, θα έχουν λυθεί αυτά τα ζητήματα. Καθώς υπάρχουν ήδη προχωρημένες διαβουλεύσεις, δεν τίθεται ζήτημα διαφωνίας, απλώς χρειάζεται τεχνική επεξεργασία

Σε αυτό το στάδιο θα λυθεί επίσης το θέμα των τριών κατηγοριών δανείων για τις οποίες επιθυμούμε εξαιρέσεις. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα καταναλωτικά δάνεια συζητάμε τα όρια που προτείναμε. Τέλος, στόχος είναι να υπάρξει πλήρης εξαίρεση για τρία χρόνια από την πώληση όλων των κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας.»

Ολα τα θέματα ανοιχτά

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού - Μακεδονικού πρακτορείου ειδήσεων, όλα τα θέματα παραμένουν ακόμη «ανοικτά» και αναμένεται να τεθούν υπό αξιολόγηση εκ νέου την Τρίτη.

Μεταξύ άλλων εξετάστηκε το καθεστώς λειτουργίας και φορολογίας των εταιρειών διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, ενώ επί τάπητος ετέθη και το ζήτημα της μη φορολόγησης του ποσού του δανείου που διαγράφεται από την τράπεζα.

Όσον αφορά το ζήτημα της απελευθέρωσης της αγοράς των «κόκκινων» δανείων, αναμένεται να συζητηθεί την προσεχή Τρίτη.

Οι σχετικές προτάσεις της κυβέρνησης, όπως επίκειται να παρουσιαστούν στους δανειστές, προβλέπουν τη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας των δανείων πρώτης κατοικίας για μία τριετία και τη διατήρηση της προστασίας των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρηματιών με όριο τα 500.000 ευρώ, των επαγγελματιών με όριο τα 250.000 και των καταναλωτών με όριο τα 20.000 ευρώ.

Αναφορικά με το θέμα των «κόκκινων δανείων», οι εκπρόσωποι των Θεσμών, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν την πλήρη απελευθέρωση της πώλησης όλων των κατηγοριών δανείων, επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών, απορρίπτοντας την πρόταση της ελληνικής πλευράς για τη διατήρηση της προστασίας από την πώληση των δανείων της πρώτης κατοικίας αλλά και όσων κόκκινων δανείων π.χ. μικρομεσαίων επιχειρήσεων και 

Προχθές στη Βουλή, όπου υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την παράταση μέχρι τις 15 Απριλίου της αναστολής πώλησης συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων, ο κ. Σταθάκης, ανέφερε πως δέσμευση της Κυβέρνησης είναι ότι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων θα αντιμετωπιστεί με τρόπο που θα φέρει αποτέλεσμα και θα διατηρηθεί πολύ υψηλός βαθμός κοινωνικής προστασίας.

Ακόμη, πριν από μια εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Σταθάκης και Ε. Τσακαλώτος και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν αποφάσισαν να συσταθεί ομάδα εργασίας η οποία θα εξετάσει τα κενά που υπάρχουν στους νόμους Δένδια και Σταθάκη για τα «κόκκινα» δάνεια και να προτείνει αλλαγές.

Μεταξύ αυτών που συζητήθηκαν ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, να δοθεί η δυνατότητα προκειμένου οι εταιρείες μεταβίβασης δανείων να μπορούν να αναθέτουν σε τρίτους τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που δεν προβλέπεται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Την ίδια ώρα ο αναπτυξιακός νόμος και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων που προβλέπει βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης του γενικού γραμματέα Στρατηγικών Επενδύσεων Λόη Λαμπριανίδη με τους εκπροσώπους των θεσμών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Το υπουργείο Οικονομίας έχει ετοιμάσει ήδη το αναπτυξιακό νομοσχέδιο και το έχει παραδώσει στους θεσμούς με στόχο την κατάθεση του στη Βουλή το συντομότερο δυνατόν και πάντως πριν από την ολοκλήρωση του συνολικότερου αναπτυξιακού σχεδίου για τη χώρα, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί εντός του επόμενου διμήνου.

Αντικείμενο της σημερινής συνάντησης ήταν οι παρατηρήσεις των θεσμών στις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Νέα συναντηση Κατρούγκαλου-κουαρτέτου το Σάββατο το πρωί

Νέο γύρο διαπραγματεύσεων θα έχει αύριο το πρωί, στις 11.30, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, με τους εκπροσώπους των θεσμών, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Όπως δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, εξερχόμενος από τη συνάντηση της Τετάρτης, τέθηκε ο οδικός «χάρτης» της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το ασφαλιστικό, που αποτελείται από τέσσερις θεματικές ενότητες.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι θεματικές ενότητες που οριοθετούν τον οδικό άξονα των συζητήσεων, είναι η αρχιτεκτονική του συστήματος -ύψος εθνικής σύνταξης και ποσοστά αναπλήρωσης- αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και οι νέες προτάσεις και αλλαγές που κατέθεσε η κυβέρνηση γι' αυτές τις ομάδες, επανυπολογισμός των συντάξεων το 2018 και ο τρόπος εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς, καθώς και οι επικουρικές συντάξεις.

Οι συναντήσεις της Πέμπτης

Σημειώνεται ότι λίγο μετά τις 8 μ.μ. της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο και η είδηση που προκύπτει είναι ότι οι εκπρόσωποι των Θεσμών από την πλευρά τους κατέθεσαν δικό τους σχέδιο φορολόγησης που θα συζητηθεί το Σάββατο. 

Σύμφωνα με κoρυφαίο παράγοντα του οικονομικού επιτελείου στο τραπέζι παραμένει η ελληνική πρόταση για καθιέρωση τεσσάρων συντελεστών φορολογίας εισοδήματος: 22% εώς τις 25.000 ευρώ , 32% για 25.000 ως 30.000 ευρώ, 42% από 30.000 ευρώ και ως 60.000 ευρώ και 50% για μεγαλύτερα ποσά.

Η στρατηγική της ελληνικής πλευράς είναι να αξιοποιήσει την καλύτερη του αναμενόμενου πορεία των εσόδων ως επιχείρημα για την θέσπιση της προτεινόμενης από την Αθήνα φορολογικής κλίμακας.

Την ίδια στιγμή θεωρείται εφικτό να εισπραχθούν 140 εκατ ευρώ από ενοίκια, 32 εκατ ευρώ από τους αγρότες, 150 εκατ ευρώ από εισοδήματα φυσικών προσώπων καθώς και 210 εκατ ευρώ από το τέλος των 5 λεπτών στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Το πρόγραμμα συναντήσεων με τους θεσμούς για αύριο Παρασκευή διαμορφώνεται ως εξής:

Το πρωί στην ατζέντα θα βρεθούν τα Χρηματοπιστωτικά, το μεσημέρι η ανταγωνιστικότητα και τα κλειστά επαγγέλματα και το απόγευμα ο νέος φορέας δημοσίων εσόδων.

Αναφορά στις αλλαγές της ΓΓΔΕ από τον Γ. Πιτσιλή

Στις αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αναφέρθηκε ο γγ Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, στην πρώτη του εμφάνιση από το βήμα του 12ου Athens Tax Forum, που διοργάνωσε το Ελληνο-Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας δήλωσε: «Για πρώτη φορά, ένας κρατικός φορέας αυτού του μεγέθους (ΓΓΔΕ) και αυτής της σπουδαιότητας για τη λειτουργία του κράτους αποκόπτεται από τον ιεραρχικό και λειτουργικό έλεγχο της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας. Σύντομα, θα είμαστε έτοιμοι για τη μετεξέλιξη της ΓΓΔΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων». 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ανέφερε ότι «η κοντόφθαλμη λογική τού να καταλογίσω τώρα και να εισπράξω όσα περισσότερο μπορώ, είναι αυτή που καθιστά τη χώρα μας μη ελκυστική σε εγχώριες επενδύσεις και επενδύσεις από το εξωτερικό και, τελικά, συρρικνώνει τη φορολογική βάση, επαυξάνοντας τη φορολογική επιβάρυνση των όσων επιλέγουν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή δεν μπορούν να φύγουν από αυτήν».

tovima.gr