A A A

Βελτιωμένη σε τέσσερα σημεία πρόταση για τα προληπτικά μέτρα φέρνει το οικονομικό επιτελείο με στόχο να πλησιάσει όσο είναι δυνατό τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και να κλείσει την αξιολόγηση, χωρίς να αναλάβει την υποχρέωση να νομοθετήσει άμεσα μέτρα ύψους 9 δις ευρώ αντί 5,4 δις ευρώ που προέβλεπε η αρχική συμφωνία.

Δεδομένο είναι ότι η ελληνική πλευρά επιμένει στον μηχανισμό των αυτόματων διορθώσεων με μέτρα τα οποία θα προτείνονται από το νέο συσταθέν Δημοσιονομικό συμβούλιο και θα εγκρίνονται - ή θα απορρίπτονται- από το υπουργείο οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα που θα ενεργοποιούνται θα πρέπει να βρίσκονται ήδη στο πρόγραμμα που έχει υπογράψει η Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο .

Ως γνωστό, το ΔΝΤ ζητά εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων ,τα οποία θα ενεργοποιούνται κατά περίπτωση αν εμφανίζονται αποκλίσεις από τους στόχους για το δημοσιονομικό πλεόνασμα , χωρίς καμμία παρέμβαση από το υπουργείο οικονομικών . Το βασικό επιχείρημα είναι ότι με την διαδικασία που προτείνει το υπουργείο οικονομικών σε κάθε απόκλιση να ξεκινά ένα ατέλειωτος κύκλος συζητήσεων για την μορφή και την έκταση των μέτρων που θα λαμβάνονται.

Στην βασική αυτή διαφορά η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα φιλοδοξεί να έχει συμμάχους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ( κυρίως την Commission ) και κάποιες από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου όπως η Πορτογαλία η Ιταλία και η Γαλλία που στηρίζουν - η κάθε μια για δικούς της λόγους - τις ελληνικές θέσεις

Ωστόσο σε ότι αφορά τις επιμέρους θέσεις η βασική ελληνική πρόταση θα διαφοροποιείται σε τέσσερα σημεία :

  • Ο χρόνος του ελέγχου των στοιχείων και άρα και των αποκλίσεων μπορεί να εξαμηνιαίος αντί ετήσιος όπως προτείνονταν στην αρχική ελληνική πρόταση . Το ΔΝΤ έχει ζητήσει ο έλεγχος να γίνεται με βάση το κλασικό δημοσιονομικό κανόνα δηλαδή σε τριμηναία βάση και οι αποκλίσεις να διορθώνονται άμεσα .
  • Δεν θα υπάρχουν προεπιλεγμένα μέτρα αλλά τομείς από τους οποίους θα προέλθουν περικοπές . Το υπουργείο θα μπορεί να θέτει βέτο για κάποιο μέτρο το οποίο θα έχει μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο αλλά θα πρέπει να προτείνει ένα ισοδύναμο για να καλυφθεί η όποια απόκλιση θα εμφανίζεται .
  • Το υπουργείο δέχεται το μηνιαίο έλεγχο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου - με κάποιο λογικό όριο διακύμανσης από μήνα σε μήνα - που προτείνει το ΔΝΤ θέλοντας να αποφύγει το γεγονός να επιτυγχάνονται μεν οι δημοσιονομικοί αλλά αυτό να είναι αποτέλεσμα μιας εσωτερικής στάσης πληρωμών.
  • Το πρώτο πεδίο προληπτικών μέτρων μπορούν να αποτελέσουν οι έμμεσοι φόροι οι οποίοι ως γνωστό αναμένεται να φέρουν 1,8 δις ευρώ πρόσθετα έσοδα αλλά δεν θα εφαρμόζονταν στο σύνολό τους από το 2016 . Σε περίπτωση αποκλίσεων θα μπορούσαν να γίνει εμπροσθοβαρής υλοποίηση τους ανάλογα με την απόκλιση που θα υπάρξει .

Η ελληνική πλευρά επιμένει σε δύο σημεία στα οποία περιμένει επίσης υποστήριξη και από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς

  • Το πρώτο είναι ότι τα ελληνικά στοιχεία θα πρέπει να πιστοποιούνται μόνο από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostαt) και όχι από άλλο ανεξάρτητο οργανισμό όπως ζητάει το ΔΝΤ το οποίο αμφισβητεί τα Ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία
  • Το δεύτερο είναι ότι η ελληνική πλευρά θα έχει δικαίωμα ανάκλησης ακόμη και συμφωνημένων μέτρων αν οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας ξεπερνούν τους στόχους του προγράμματος.

News247.gr

πηγή φωτογραφίας: sooc