Κεφάλαια ύψους 250 εκατ. ευρώ προτίθεται να επενδύσει τα επόμενα χρόνια σε υπό εξέλιξη προγράμματα στη Βόρεια Ελλάδα ο όμιλος του ομογενή επιχειρηματία και ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη.
Τα κεφάλαια αυτά, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, θα προστεθούν στα περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ, που ο όμιλος έχει ήδη «ρίξει» στην περιοχή τα τελευταία 3,5 χρόνια, αποδίδοντας υψηλούς φόρους στα δημόσια ταμεία την παρελθούσα τριετία.
Τα παραπάνω υπογράμμισε σήμερα, από το βήμα του 1oυ Thessaloniki Summit, o Αρτούρ Νταβιντιάν (Arthur Davidian), διευθύνων σύμβουλος της «Dimera» και εκ των στενών συνεργατών του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στις εργασίες της συνόδου, όπως ήταν προγραμματισμένο (βρίσκεται στη Μόσχα προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικοτήτων της ρωσικής κυβέρνησης, όπου εκπροσωπεί την ελληνική ομογένεια).
«Χαιρόμαστε που μπορούμε να πούμε ότι εταιρείες που αποκτήσαμε και επενδύσαμε σε αυτές λειτουργούν με κερδοφορία και πληρώνουν φόρους στο ελληνικό κράτος. Αποκτήσαμε την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, με ζημίες 40 εκατ. ευρώ και πέρυσι ήταν η πρώτη χρονιά που αυτή είχε κερδοφορία. Επίσης αποκτήσαμε το ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς" και πέρυσι ξεκίνησε να έχει κερδοφορία, ενώ προχωρά η ανακαίνισή του στο πλαίσιο επένδυσης της τάξης των 10-12 εκατ. ευρώ. Συμμετείχαμε επιτυχώς και στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες» πρόσθεσε.
Ο κ. Νταβιντιάν μπορεί μεν να επιβεβαίωσε την πρόθεση του ομίλου να συνεχίσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα όσα επιβάλλεται, κατά την άποψή του, ν΄ αλλάξουν, προκειμένου «οι ξένοι επενδυτές να νιώθουν πιο ευπρόσδεκτοι».
«Πιστεύω θερμά ότι όλοι οι επενδυτές, που έρχονται στην Ελλάδα, θα πρέπει να είναι πιο ευπρόσδεκτοι» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η χώρα θα πρέπει να υιοθετήσει επισήμως ένα επενδυτικό πλαίσιο, το οποίο -μεταξύ άλλων- θα επιτρέπει στην εκάστοτε κυβέρνηση να ελέγχει αν οι προθέσεις των επενδυτών αντιστοιχίζονται με την πραγματική επενδυτική δραστηριότητά τους στην Ελλάδα.
«Η κυβέρνηση θα πρέπει να ελέγχει σε ετήσια βάση ότι αυτοί οι επενδυτές, πράγματι θέλουν να επενδύσουν και αν αυτό δεν συμβαίνει, ν΄ ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση απέναντί τους» εξήγησε, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ανάγκη ύπαρξης single window για την εξυπηρέτησή τους. Πρόσθεσε ότι το θέμα των συνδικάτων και των ενώσεων είναι επίσης πολύ σημαντικό για τους ξένους επενδυτές, που «φλερτάρουν» με την Ελλάδα, ενώ απαραίτητο είναι ν΄ αποφεύγονται οι αιφνιδιασμοί στο φορολογικό επίπεδο.
«Οι άμεσες επενδύσεις θα πρέπει να ενθαρρυνθούν από την ελληνική κυβέρνηση γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να οδηγηθεί η χώρα έξω από την κρίση» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εστιάσει στους τομείς εκείνους, όπου συγκεντρώνει στρατηγικά πλεονεκτήματα, όπως ο τουρισμός, η γεωργία, οι μεταφορές και τα ενεργειακά έργα που ταυτόχρονα προάγουν την προστασία του περιβάλλοντος.
Protothema.gr