Η αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο του έτους στα κρατικά ταμεία έχει ξεκινήσει. Και από το πόσο επιτυχημένα θα κλείσει το δημόσιο ταμείο φέτος θα εξαρτηθούν πολλά για τη συνολικότερη πορεία των δημοσιονομικών πραγμάτων και για την επιτυχία του ίδιου του τρίτου ελληνικού μνημονίου.
Μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες οι φορολογούμενοι θα κληθούν να σηκώσουν ένα πολύ μεγάλο φορολογικό βάρος πληρώνοντας πολλαπλές φορολογικές υποχρεώσεις. Πρόκειται για συνολικό φορολογικό που ξεπερνά τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει:
- την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων συνολικού ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ
- την τρίτη και τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ
- τα τέλη κυκλοφορίας ύψους 1,2 δις ευρώ
- τις δυο τελευταίες δόσεις του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων
- τις δόσεις για τις ρυθμισμένες οφειλές των φορολογούμενων, όπως για τη ρύθμιση των 100 δόσεων
- συνολικό ΦΠΑ ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ
Από την εισπραξιμότητα των παραπάνω φορολογικών επιβαρύνσεων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και αν θα συνεχιστεί η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων, η οποία και αποτελεί ίσως το σημαντικότερο διαπραγματευτικό ατού της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την πορεία εφαρμογής του νέου μνημονίου.
Το πόσο κρίσιμη είναι η συνέχιση της υπέρβασης των φορολογικών εσόδων φαίνεται και από τις επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην έκθεσή της για τις Φθινοπωρινές Προβλέψεις. Εκεί επισημαίνεται ότι υπάρχουν κίνδυνοι στο δημοσιονομικό πεδίο και ειδικά στην απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί στη φορολογία εισοδήματος και στο συνταξιοδοτικό. Με άλλα λόγια υπάρχει κίνδυνος να μην επιτευχθούν οι εισπρακτικοί στόχοι και εφόσον εξανεμιστούν οι υπερβάσεις στα έσοδα να ζητηθούν πρόσθετα μέτρα από τους δανειστές ή να ενεργοποιηθεί ο περιβόητος κόφτης δαπανών.
Στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς που ξεκινούν και πάλι εντός της εβδομάδας θα πέσουν στο τραπέζι όλα τα δεδομένα για την πορεία των δημοσιονομικών πραγμάτων. Στο πλαίσιο αυτό θα υπολογιστεί από την πλευρά των θεσμών πιθανό δημοσιονομικό κενό για την επίτευξη των στόχων του 2017 και 2018, και συγκεκριμένα του πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018. Από την κατάληξη αυτού του 'παζαριού ' μεταξύ οικονομικού επιτελείου και θεσμών θα εξαρτηθεί και η συνολικότερη πορεία της οικονομίας.
capital.gr