Τέλος στα “θερμά επεισόδια” των ενοίκων βάζει νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή. Τι αλλάζει με το νέο νόμο.
Με τροπολογία που ψηφίστηκε στο νόμο για το χωρικό σχεδιασμό (Ν. 4447/2016 - ΦΕΚ 241 Α’ 23.12.2016 ) δεν απαιτείται πλέον η έγκριση γενικής συνέλευσης από το 50% συν 1 των ψήφων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, προκειμένου να «αυτονομηθεί» ενεργειακά με φυσικό αέριο ένας ιδιοκτήτης.
Έτσι όποιος θέλει, προκειμένου να απεξαρτηθεί από την κεντρική θέρμανση του κτιρίου με πετρέλαιο, ακόμη κι αν δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας, μπορεί να εγκαταστήσει νέο αυτόνομο σύστημα θέρμανσης στο διαμέρισμά του, είτε αυτό είναι ατομικός καυστήρας φυσικού αερίου, είτε αντλία θερμότητας.
Η εν λόγω διάταξη (άρθρο 39 του νόμου) κυοφορείται εδώ και πολλά χρόνια αλλά τελικά ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα αναφέρει: «Στο τέλος της παρ. 7 του άρθρου 11 του ν. 4342/2015 (άρθρο 9 της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ) προστίθεται παράγραφος 8 ως ακολούθως: «8. Για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών σε υφιστάμενα πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου κτίρια, καθώς και σε όσα κτίρια ανεγερθούν μετά την έναρξη εφαρμογής αυτού, δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται». Η ανάγκη για αυτονομία των διαμερισμάτων προέκυψε κυρίως από το 2011 και μετά (όταν εξομοιώθηκαν οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης), με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των κεντρικών θερμάνσεων των πολυκατοικιών, αφού πολλοί από τους ιδιοκτήτες δεν πλήρωναν το υψηλό κόστος των κοινοχρήστων.
Aκόμα, σημαντικό είναι πως η διάταξη αυτή έρχεται λίγο μόλις καιρό πριν από την πολυαναμενόμενη επανέναρξη του προγράμματος επιδότησης «Εξοικονομώ κατ' οίκον», ανοίγοντας το δρόμο σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να εγκαταστήσουν σύγχρονα συστήματα θέρμανσης.
Πηγή: dikaiologitika.gr