Σε συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και της διευθύντριας του ΔΝΤ στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός κρίνεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα και τη συμμετοχή του Ταμείου, την οποία εξακολουθεί να επιδιώκει με επιμονή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρά τις δηλώσεις του περί «σχεδίου Β» για νέο πρόγραμμα με συμμετοχή μόνο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Σύμφωνα με την έγκυρη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, το θέμα της Ελλάδας θα συζητήσουν Σόιμπλε και Λαγκάρντ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θέλησε να επιβεβαιώσει τη συνάντηση, όμως η εφημερίδα τονίζει ότι «οι δυο δεν θα αφήσουν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία αυτή. Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Κυρίως για τον Σόιμπλε».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, παρότι εμφανίζεται «άνετος», σε σχέση με την προοπτική αποχώρησης του Ταμείου, βρίσκεται σε ασφυκτική πίεση, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, καθώς η πρόωρη διακοπή του παρόντος προγράμματος για την Ελλάδα θα φέρει τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ σε πολύ δύσκολη θέση και, όποια και αν είναι η εξέλιξη των πραγμάτων, θα υποστεί σοβαρό πολιτικό κόστος.
Αν η Bundestag εγκρίνει ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, έστω και ύστερα από σοβαρές αντιπαραθέσεις στους κόλπους των Xριστιανοδημοκρατών, εκτιμάται ότι θα εκμεταλλευθεί τη συγκυρία το ακροδεξιό AfD για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τα ήδη αυξημένα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις. Αν καταψηφισθεί ένα νέο πρόγραμμα, η κυβέρνηση Μέρκελ θα πρέπει να διαχειρισθεί σε προεκλογική περίοδο τη χρεοκοπία της Ελλάδας και να εξηγήσει πώς η Γερμανία κατέληξε να χάσει τα κεφάλαια που δάνεισε στη χώρα μας.
Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν ο Β. Σόιμπλε είναι έτοιμος να κάνει ορισμένες παραχωρήσεις έναντι του ΔΝΤ, για να συνεχισθεί η συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Ως γνωστόν, το Ταμείο έχει ζητήσει από τη Γερμανία να συζητηθούν τώρα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και να περιορισθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που θα κληθεί να καλύψει η Ελλάδα μετά το 2018.
Πάντως, το Ταμείο διατηρεί σταθερές και τις απαιτήσεις του από την Ελλάδα. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται ο ΣΚΑΪ, το ΔΝΤ θα επιστρέψει στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, μόνο αφού η ελληνική κυβέρνηση νομοθετήσει έστω κάποιες μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται απαραίτητες, όπως περαιτέρω αλλαγές στο ασφαλιστικό και μείωση του ορίου του αφορολόγητου.
Δηλαδή, δεν γίνεται δεκτή από το Ταμείο η ελληνική συμβιβαστική πρόταση να περιληφθούν μέτρα που ζητούνται από το ΔΝΤ στον αναβαθμισμένο δημοσιονομικό «κόφτη», ώστε να μη χρειασθεί να νομοθετηθούν τώρα νέα μέτρα.
Εκτιμάται, πάντως, ότι η κυβέρνηση θα ήταν έτοιμη να συζητήσει τη νομοθέτηση ορισμένων μέτρων, όπως ο περιορισμός του αφορολόγητου ορίου, εφόσον Γερμανία και ΔΝΤ καταλήξουν σε μια ευνοϊκή για την Ελλάδα συμφωνία σε σχέση με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τους δημοσιονομικούς στόχους.
Sofokleousin.gr