A A A

crowdhackathon #Agrifood: 27 ομάδες στον 1o μαραθώνιο καινοτομίας για τον αγροδιατροφικό τομέα

 

Στις 5, 6 και 7 Απριλίου 2019 διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία ο πρώτος μαραθώνιος καινoτομίας για τον αγροδιατροφικό τομέα crowdhackathon #Agrifood, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την υποστήριξη της εταιρείας τεχνολογίας και ψηφιακής καινοτομίας Crowdpolicy. To #Agrifood διοργανώθηκε στον χώρο του εργαστηρίου καινοτομίας be finnovative.

Στόχος του Μαραθωνίου crowdhackathon #Agrifood ήταν η δημιουργία καινοτόμων πρωτότυπων πιλοτικών εφαρμογών οι οποίες:

  • βελτιώνουν υφιστάμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και διαδικασίες του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων και προτείνουν νέες,
  • δημιουργούν νέες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας για όλη την κοινότητα που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς, μελισσοκόμοι, επιχειρήσεις και καταναλωτές) και
  • προωθούν καινοτόμα επιχειρηματικά και τεχνολογικά μοντέλα από νέες ομάδες — startup επιχειρήσεις της χώρας μας.

 

Στο crowdhackathon #Agrifood, συμμετείχαν συνολικά πάνω από 350 συμμετέχοντες. Αρχικά ξεκίνησαν 33 ομάδες, και την Κυριακή παρουσιάσαν 27 τις καινοτόμες εφαρμογές τους με στόχο την προώθηση και ενίσχυση της ψηφιακής καινοτομίας και αναβάθμισης των υπηρεσιών του Υπουργείου και του αγροδιατροφικού τομέα.

Την Κυριακή 7 Απριλίου 2019, οι 27 ομάδες παρουσίασαν στην κριτική επιτροπή τις ιδέες και τις εφαρμογές που κατάφεραν να υλοποιήσουν σε διάστημα τριών ημερών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίπεδο των εφαρμογών ήταν αρκετά υψηλό γεγονός το οποίο έκανε το έργο της επιτροπής αρκετά δύσκολο.

 

Oι εφαρμογές κάλυψαν όλο το φάσμα αναγκών και προκλήσεων του αγροδιατροφικού τομέα και ανάγκες του Υπουργείου και αξιοποιήθηκαν state of art disrupting τεχνολογίες όπως τεχνητή νοημοσύνη, blockchain, open APIs, IoT, big data, drones, AR, VR κ.ά.

 

Από το σύνολο των 27 Ομάδων που παρουσίασαν διακρίθηκαν τρεις οι οποίες κέρδισαν σε σύνολο χρηματικά βραβεία αξίας 6.000 ευρώ.

1ο Βραβείο - Ομάδα Mcubed

 

Το πρώτο βραβείο και τις 3000 ευρώ κέρδισε η ομάδα Mcubed, η οποία παρουσίασε ένα ψηφιακό κολλάρο το οποίο επιτρέπει στον κτηνοτρόφο να έχει τον απόλυτο έλεγχο για τα ζώα ανά πάσα ώρα και στιγμή.

2ο Βραβείο - Ομάδα Two Bits

 

Το δεύτερο βραβείο και τις 2000 ευρώ κέρδισε η ομάδα Two Bits, η οποία παρουσίασε το Estatify, μία εφαρμογή καταχώρησης, εύρεσης και ενοικίασης κτημάτων σε προκαθορισμένο και περιορισμένο χρονικό διάστημα.

3ο Βραβείο - Ομάδα Agrid

 

Το τρίτο βραβείο και τα 1000 ευρώ κέρδισε η ομάδα Agrid, η οποία παρουσιάσε την αυτόματη δημιουργία πλατφόρμας για διαχείριση διαδικασιών του αγροτικού οικοσυστήματος και του Υπουργείου, με την χρήση τεχνολογίας blockchain αξιοποιώντας εργαλεία σχεδιασμού διεργασιών (blockchain business processes re engineering).