Το να συνεργαστούμε με τρίτες χώρες για να κλείσουμε τα σύνορα σε ένα κράτος - μέλος, δεν είναι ούτε νομικά αποδεκτό ούτε πολιτικά επιτρεπτό", τονίζει ο Γιούνκερ, ο οποίος θεωρεί πως η ιστορία θα δικαιώσει την Α. Μέρκελ για την πολιτική της στο προσφυγικό
Την αντίθεσή του στο κλείσιμο των ελληνικών συνόρων εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Όπως επισήμανε, μιλώντας στην Bild, δεν είναι ούτε νόμιμο, ούτε πολιτικά αποδεκτό, η Ε.Ε. να συνεργαστεί με μία τρίτη χώρα προκειμένου να κλείσει να σύνορα ενός κράτους – μέλους.
"Στηρίζουμε την ασφάλεια των συνόρων και στις δυο πλευρές – στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ. Θα πετύχουμε μόνο αν συνεργαστούμε πιο στενά και συνεργατικά και αν δεν καταστρέψουμε την εμπιστοσύνη. Δεν θα πρέπει να ρισκάρουμε τη Σένγκεν και ως εκ τούτου και την εγχώρια ελευθερία μας", συμπλήρωσε.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι η λύση στο προσφυγικό ζήτημα θα επέλθει μόνο μέσω των κοινών προσπαθειών, όπως ακριβώς συνέβη και με την κρίση χρέους.
Μάλιστα, ο κ. Γιούνκερ έδωσε εύσημα στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την επιμονή της σε "διορατικές" πολιτικές. Όπως τόνισε, η Ιστορία θα αποδείξει πως η Μέρκελ και η φιλελεύθερη πολιτική της για το προσφυγικό είναι σωστές.
"Η Ιστορία απέδειξε πως είχε δίκιο, και θα δείξει πως και η Μέρκελ έχει δίκιο", είπε χαρακτηριστικά.
"Επιτέλους βλέπουμε κάποια πρώτη πρόοδο", δηλώνει προσθέτοντας ότι ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία μειώνεται. "Αλλά θα χρειασθεί χρόνος για να έχουν αποτέλεσμα όλα τα μέτρα που έχουν αποφασισθεί εδώ και εβδομάδες και μήνες στην Ευρώπη", λέει.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής δηλώνει ότι είναι υποχρέωση ενός αρχηγού κυβέρνησης να επιμείνει στην πολιτική του, ακόμη και υπό το κράτος πίεσης και προβλέπει ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα υπερισχύσει των επικριτών της.
"Η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική την οποία εκείνη και εγώ υποστηρίζουμε θα κυριαρχήσει. Είναι ένδειξη πολιτικής ισχύος να λέμε ότι μπορούμε να το επιτύχουμε. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί παράδοση στους λαϊκιστές", λέει.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συγκρίνει την αποφασιστικότητα της Άνγκελα Μέρκελ με τη στάση που τήρησε ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, που προχώρησε στην ενοποίηση της Γερμανίας μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989 παρά τις επικρίσεις.
"Χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική κοινή συνοριακή και παράκτια προστασία στην Ευρώπη. Χρειαζόμαστε περισσότερα κοινά οικονομικά μέσα για να φροντίσουμε τους πρόσφυγες και να τους ενσωματώσουμε", τόνισε και σημείωσε πως "χρειαζόμαστε επίσης, νομίζω, έναν ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών που θα χειρίζεται αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά κεφάλαια και θα τα κατανέμει εκεί που χρειάζονται περισσότερο. Με άλλα λόγια, εμείς στην Ευρώπη έχουμε ακόμα μπροστά μας πολλή σκληρή δουλειά".
Όσον αφορά την πιθανότητα εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., διαβεβαίωσε ότι "όλοι συνδράμουν ώστε να βρεθεί μία δημιουργική και δίκαιη λύση, τόσο για τη Μ. Βρετανία, όσο και για τα υπόλοιπα κράτη – μέλη. Χρειαζόμαστε τη Μ. Βρετανία στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η Μ. Βρετανία χρειάζεται την Ε.Ε".
news247.gr