A A A

Να εφαρμόσει η ΕΕ τα όσα έχουν συμφωνηθεί στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό απαίτησε επι της ουσίας ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από τον Ολλανδό ομόλογό του, Μάρκ Ρούτε, η χώρα του οποίου ασκεί την Προεδρία της ΕΕ.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για την αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει την τήρηση ομόφωνων αποφάσεων σε σχέση με το προσφυγικό, που πάρθηκαν στην πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως ειδικότερα έγινε γνωστό από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας είχε σήμερα μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Ρούτε.  Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στον κ. Ρούτε την δυσαρέσκειά του για την αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει την τήρηση των όσων συμφωνήθηκαν, ομόφωνα, σε σχέση με το προσφυγικό, κατά την πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αναφερόμενος στην αυριανή συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη, οι αποφάσεις που αφορούν την διαχείριση των προσφυγικών ροών να λαμβάνονται συλλογικά και χωρίς αποκλεισμούς.

Πραξικόπημα στα σύνορά μας

Για πραξικοπηματική ενέργεια στα σύνορα σε βάρος της Ελλάδος, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, αναφερόμενος στην απόφαση των αστυνομιών πέντε χωρών για τους πρόσφυγες.

«Πέντε αρχηγοί Αστυνομιών κατήργησαν την απόφαση αρχηγών κρατών στη σύνοδο Κορυφής» τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε: «πιέζουμε όπως μπορούμε. Ο πρωθυπουργός μιλάει με αρχηγούς κρατών και εγώ με ομολόγους μου, εξαντλούνται όλα τα διπλωματικά περιθώρια».

Ανέφερε ότι είναι σε επαφή με την ολλανδική προεδρία, η Κομισιόν εκφράζει τη δυσαρέσκεια της και αύριο ο ίδιος, στη σύνοδο των ομολόγων του στις Βρυξέλλες, θα διατυπώσει τη θέση της Ελλάδας. Επίσης, εξέφρασε τη λύπη του για την πρωτοβουλία της Αυστρίας να συγκαλέσει την Τετάρτη τη σύσκεψη των χωρών του Βαλκανικού διαδρόμου χωρίς την Ελλάδα. Έκανε μάλιστα λόγο για κίνηση λυπηρή για την Αυστρία, μίλησε για ενέργεια που κρύβει βαθύ αντιευρωπαϊσμό, καθώς χαρακτηρίζει την Ελλάδα πηγή εισόδου των μεταναστών στην ΕΕ, ενώ η είσοδος είναι τα παράλια της Τουρκίας και ταυτόχρονα καλεί στη σύσκεψη χώρες εκτός ΕΕ, παραβιάζοντας ευρωπαϊκές αποφάσεις. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η κίνηση αυτή μπορεί να ανακόψει τις προσφυγικές ροές προς τη Βόρεια Ευρώπη, αλλά θα αυξήσει την παράνομη μετανάστευση.

Αναφερόμενος στο κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια, είπε ότι μας δημιουργούν προβλήματα αλλά θα τα αντιμετωπίσουμε. Έκανε μάλιστα γνωστό ότι κατασκευάζονται νέοι χώροι. Πρόσθεσε ότι αναμένεται να υπάρξει στις αρχές μία αναστάτωση, την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι εμείς οι Έλληνες.

Διάβημα διαμαρτυρίας

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου, πρέσβης Πέτρος Μαυροειδής, επέδωσε, τη Δευτέρα (22.02.2016) στην πρέσβη της Αυστρίας, κυρία Andrea Ikić-Böhm διάβημα διαμαρτυρίας για την απόφαση της Βιέννης να φιλοξενήσει τη Διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Κατόπιν οδηγιών του Νίκου Κοτζιά, ο κ. Μαυροειδής τόνισε, μεταξύ άλλων, στην πρέσβη της Αυστρίας ότι, με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα.

Ανέφερε, επίσης, ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίo εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα του προσφυγικού, υιοθετώντας και σχετικά συμπεράσματα. Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, η οποία επωμίζεται ένα δυσανάλογο βάρος μιας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που προκλήθηκε από ενέργειες άλλων, θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τις αρχές, τις αξίες, το όραμα και το όνομα της Ενωμένης Ευρώπης και θα αντικρούσει όλους αυτούς που υπονομεύουν στην πράξη τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και από την πρεσβεία της Ελλάδας στη Βιέννη προς το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας.

Γεροβασίλη: Για το προσφυγικό θα ζητησουμε επιπλέον χρηματοδότηση

«Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με όρους μη καταπάτησης των δικαιωμάτων και η ΕΕ πρέπει να μείνει σταθερή στις αξίες που έχει διακηρύξει. Για να αντιμετωπισθεί αυτό η Ελλάδα έχει κάνει ήδη όσα έχουν συμφωνηθεί. Αλλά υπάρχουν χώρες που παραβιάζουν αρχές και συμφωνίες που οι ίδιες συμφώνησαν. Προσπαθούμε να μην γίνει αυτό η επικρατούσα αντίληψη. Αν χρειαστούν χρήματα θα πρέπει να στηριχθούμε και οικονομικά», δήλωσε πριν από λίγο η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Στα όρια η κατάσταση στην Ειδομένη

Σε εξέλιξη είναι η αστυνομική επιχείρηση, που ξεκίνησε από τις 7:30 το πρωί, για την απομάκρυνση των Αφγανών από τον καταυλισμό της Ειδομένης. Ήδη, αναχώρησαν για την Αθήνα 14 λεωφορεία με Αφγανούς. Η αστυνομία, ωστόσο, παραμένει στον χώρο καθώς υπάρχουν και άλλα άτομα από το Αφγανιστάν.

Η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ειδομένης Ξανθούλα Σουπλή δήλωσε πως πρέπει να γίνεται σωστός έλεγχος των ανθρώπων που προσεγγίζουν στην ουδέτερη ζώνη, μετά την απαγόρευση διέλευσης σε Αφγανούς.

"Πιστεύουμε ότι θα δημιουργηθεί και πάλι πρόβλημα" είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε ότι στην ουδέτερη ζώνη, από πλευράς ΠΓΔΜ, αναμένουν για επαναπροώθηση 67 άτομα από τις χώρες του Μαγκρέμπ.

Στο μεταξύ, καθηλωμένα παραμένουν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης τρένα που μεταφέρουν φορτία, αφού δεν έχουν ελευθερωθεί ακόμη από τους Αφγανούς οι σιδηροδρομικές γραμμές. Όπως είπε ο εκπρόσωπος μεταφορικής εταιρείας Ανέστης Σαχπελίδης, "έξι τρένα αναμένεται να ανέβουν, έξι να κατέβουν, μεταφέροντας πετρέλαιο και κοντέινερ".

Νέα relocation camps

Η πιθανότητα δημιουργίας νέων κέντρων μετεγκατάστασης προς προώθηση προσφύγων-μεταναστών, σε άλλες περιοχές εξετάζεται για τον διαχωρισμό των εθνοτήτων, διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, με αφορμή πληροφορίες περί δημιουργίας νέων κέντρων. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν πρόκειται για hot spots αλλά για relocation camps.

Οι ίδιες πηγές επαναλάμβαναν ότι γίνονται συσκέψεις των συναρμόδιων υπουργών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Εξάλλου, όσον αφορά στο επιχειρησιακό σχέδιο για την επιτήρηση-έλεγχο των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ επισήμαναν την απαράβατη αρχή του ΝΑΤΟ οι αποφάσεις να λαμβάνονται με ομοφωνία.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ομοφωνία στο επίπεδο της στρατιωτικής επιτροπής - η οποία καταρτίζει το εν λόγω σχέδιο- τότε το θέμα θα παραπεμφθεί στην επιτροπή μονίμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ σε επίπεδο πρέσβεων. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία θέτει ζητήματα στο υπό κατάρτιση από την στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ επιχειρησιακό σχέδιο της Συμμαχίας, προσπαθώντας να αναιρέσει με αυτόν τον τρόπο τη θετική θέση της στην συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πολιτικό σκέλος του ΝΑΤΟ - σε επίπεδο υπουργών 'Αμυνας- για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο πρέσβεων τότε το θέμα θα παραπεμφθεί στο συμβούλιο των υπουργών 'Αμυνας του ΝΑΤΟ.

newsit.gr