A A A

Συνάντηση υπουργού Εσωτερικών με τον αναπληρωτή υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής, με στόχο να βρεθούν χώροι για φιλοξενία προσφύγων. 70.000 πρόσφυγες αναμένεται να βρεθούν στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα. Ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω βοήθεια από τον στρατό

Οι κυβερνητικοί παράγοντες, με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, ζήτησαν, συγκεκριμένα, από τους παριστάμενους εκπροσώπους των ΟΤΑ, να γνωστοποιήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες τους χώρους που διαθέτουν στα διοικητικά όριά τους και που προσφέρονται για τη φιλοξενία προσφύγων, όπως κάμπινγκ, αθλητικές εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις, συνεδριακά κέντρα, εγκαταλειμμένα στρατόπεδα και εργοστάσια κ.λπ. Κατά προτίμηση οι χώροι αυτοί θα πρέπει να βρίσκονται πλησίον της εθνικής οδού Αθηνών - Ειδομένης.

Αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία επιτροπής που θα διαχειριστεί το προσφυγικό και στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τον την Αστυνομία, το Λιμενικό, τον Στρατό, την Υγεία και Πρόνοια και την Πολιτική Προστασία.

Σε δηλώσεις τους μετά τη σύσκεψη ο κ. Κουρουμπλής και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί λέγοντας ότι σύντομα η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, πρότεινε τη δημιουργία Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου για τη διαχείριση του προβλήματος, στο οποίο θα συμμετέχουν από κοινού, η κυβέρνηση, τα κόμματα της Βουλής, καθώς και οι εκπρόσωποι των δήμων και των περιφερειών. Ζήτησε επίσης από το υπουργείο Εσωτερικών να προσδιορίσει και να χαρτογραφήσει τις ανάγκες που θα υπάρξουν για τη δημιουργία προσωρινών σημείων φιλοξενίας από τον Πειραιά μέχρι και την Ειδομένη.

" 70.000 πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα"

Έως 70.000 πρόσφυγες και μετανάστες θα βρεθούν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί η βοήθεια του στρατού για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, όπως δήλωσε ο κ. Μουζάλας στον Guardian.

"Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να έρθουν στη χώρα 50.000-70.000 πρόσφυγες και στη συνέχεια, πιστεύω, ότι οι ροές θα σταματήσουν. Θα είναι σκληρό και δύσκολο", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, σημειώνοντας ότι είναι πιθανό οι ένοπλες δυνάμεις, που βοήθησαν στη δημιουργία των hotspots, να συμβάλουν περαιτέρω.

"Ο στρατός θα παίξει ρόλο, όπου χρειάζεται, ακριβώς όπως συμβαίνει σε όλες τις δυτικές δημοκρατίες. Τώρα μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε για τη δημιουργία κέντρων και για τη διανομή φαγητού, αύριο μπορεί να χρειαστούμε τα οχήματα για άλλες υπηρεσίες", δήλωσε ο κ. Μουζάλας.

Έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ την Τετάρτη

Επιπλέον έθεσε το θέμα της εξασφάλισης των αναγκαίων πόρων για τις δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν από τους δήμους, ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για την πρόσληψη προσωπικού που θα καλύψει τις έκτακτες ανάγκες που θα προκύψουν.

Ανέφερε επίσης ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ την ερχόμενη Τετάρτη και ζήτησε να εκπροσωπηθεί το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να παρέχει πληροφόρηση σχετικά με τον χρόνο παραμονής των προσφύγων - μεταναστών στα σημεία προσωρινής φιλοξενίας, τον ανώτατο αριθμό που θα φιλοξενηθούν σε κάθε ένα σημείο και τις ανάγκες ανά περιοχή.

Εξερχόμενος από τη σύσκεψη, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε και στις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων για φάρμακα και έκανε έκκληση σε όσους έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στην προσπάθεια του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, είτε με φάρμακα, είτε με χρήματα.

Στην ευρεία σύσκεψη συμμετείχαν, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ν.Ξυδάκης, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Μπαλάφας, ο γγ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Β. Παπαδόπουλος, ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Κ.Πουλάκης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός, ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο γενικός διευθυντής της ΜΚΟ «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Κώστας Δήμτσας ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής Ηρακλής Γκότσης και αρκετοί εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων και υπουργείων.

1500 επιπλέον πρόσφυγες στο Ελληνικό

Ένα μικρό «χωριό» με σκηνές, απλωμένα ρούχα και κουβέρτες στο πάτωμα έχει στηθεί στον πρώτο όροφο του κτιρίου της Ολυμπιακής στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Σε αυτόν τον χώρο φιλοξενούνται περίπου 1.500 πρόσφυγες, με τις οικογένειές τους κυρίως από Αφγανιστάν, Ιράκ και Συρία δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη συντονισμού της δομής στο κτίριο της Ολυμπιακής στο Ελληνικό, Χαρά Στάγγου. «Οι μισοί από όσους ζούνε εδώ είναι ανήλικοι μέχρι 18 ετών» συμπληρώνει. Οι ροές προς το Ελληνικό είναι συνεχείς, αλλά όπως τόνισε η κ. Στάγγου από σήμερα θα σταματήσουν να δέχονται άτομα, καθώς «πρέπει πρώτα να φτιάξουμε τις ντουζιέρες στον χώρο για να μπορούν να κάνουν ένα μπάνιο οι άνθρωποι και έπειτα θα αρχίσουμε και πάλι δεχόμαστε κόσμο».

 

Ποια η εικόνα των προσφυγικών ροών ανά την Ελλάδα (Πηγή ΑΠΕ)

Η τροφοδοσία καλύπτεται από τον στρατό, ωστόσο Αθηναίοι από όλες τις περιοχές επισκέπτονται το Ελληνικό και προσφέρουν ό,τι μπορούν. Το γραφείο του συντονισμού έχει γεμίσει με κούτες από διάφορα τρόφιμα, φρούτα, ρούχα, παπούτσια, μπιμπερό…  Οι μεγαλύτερες ελλείψεις όμως, όπως υπογραμμίζει η κ. Στάγγου, εντοπίζονται σε γάλατα μακράς διάρκειας, αλλά και είδη καθαρισμού (σκούπες, σακούλες σκουπιδιών).  Στον χώρο, λειτουργεί μόνιμα ένα ιατρείο των Γιατρών του Κόσμου, οι οποίοι δέχονται επί 24ωρου βάσης πρόσφυγες που χρήζουν ιατροφαρμακευτικής βοήθειας. Μια μεγάλη ουρά από μικρούς και μεγάλους περιμένει για να έρθει η σειρά τους μέχρι να εξεταστούν. Τα παιδιά παίζουν τρέχοντας ξυπόλητα τις πιο πολλές φορές, στους διαδρόμους και στις σκάλες του κτιρίου, ενώ οι μεγαλύτεροι μιλούν στο κινητό με συγγενείς τους ή κάθονται και περιμένουν στωικά.

Η εικόνα των προσφύγων στην πλατεία Βικτωρίας

Στα παγκάκια, στον δρόμο, κρατώντας πλαστικές σακούλες από σούπερ μάρκετ με ό,τι τους έχει απομείνει περνούν το 24ωρο τους οι πρόσφυγες, κυρίως Αφγανοί, Ιρανοί και Σύριοι, που βρήκαν καταφύγιο στην πλατεία Βικτωρίας. Περίπου 600 άτομα ζούνε κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης ξαπλωμένοι σε λερωμένα στρώματα ή σε κουβέρτες που απλώνουν πάνω στον δρόμο. Απελπισμένοι και πεινασμένοι στέκονται στην ουρά για να πάρουν ένα ποτήρι νερό που τους προσφέρουν οι εθελοντές, και τρέχουν μόλις δούνε κάποιον να μοιράζει λίγο ψωμί. «Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τους βοηθήσουμε. Τους δίνουμε μόνο τσάι, καφέ και νερό» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μια νεαρή Ολλανδή εθελόντρια από τη ομάδα Boat Refugee Foundation. «Προσπαθούμε μόνο να τους κάνουμε να ξεχαστούν έστω και για λίγο.

Για αυτό και στήνουμε παιχνίδια για να παίζουν, να περάσει η ώρα τους».  Στο σημείο βρέθηκαν κυρίως το πρωί μέχρι και το μεσημέρι και μέλη της ΜΚΟ ΠΡΑΞΙΣ, τα οποία έστησαν στην συμβολή των οδών Παιονίου και Αχαρνών ένα πρόχειρο ιατρείο στο οποίο εξετάζουν πρόσφυγες ασθενείς, ενώ υπάρχει και παιδίατρος.  Στο μεταξύ, και μια ομάδα από το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων επισκέφτηκε τους πρόσφυγες της πλατείας για να ενημερώσει όσους επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο, για το τι πρέπει να κάνουν, πού να απευθυνθούν και τι διαδικασίες να ακολουθήσουν. Ορισμένοι βέβαια προτιμούν να κάνουν μια βόλτα στους γύρω δρόμους, κάποιοι αγοράζουν κάρτες και μονάδες για το κινητό τους από τους πωλητές που έχουν στηθεί ακριβώς έξω από την στάση του Ηλεκτρικού, αλλά σχεδόν όλοι επιστρέφουν πάλι στο ίδια παγκάκια και εύχονται να τελειώσει το δράμα τους όσο το δυνατόν συντομότερα.

news247.gr