A A A

Έντονο παρασκήνιο, πυρετώδεις διαβουλεύσεις, ηχηρές διαφωνίες αλλά και νέα δεδομένα είχε η χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Τελικά μετά από οκτώ ώρες, προέκυψε μία κοινή γραμμή σε ορισμένα βασικά ζητήματα για το μείζον θέμα του προσφυγικού και αυτή αποτυπώθηκε στο κοινό ανακοινωθέν που εξεδώθη από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Διαχώρισαν τη θέση τους το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.

Σημεία συμφωνίας και διαφωνίας

Ένα νέο στοιχείο που προκύπτει από το κοινό ανακοινωθέν, είναι το γεγονός ότι προτείνεται η έδρα της νέας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής που θα προκύψει από τη μετεξέλιξη της Frontex να είναι στην Ελλάδα. Από την άλλη γίνεται λόγος και για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ:

Περαιτέρω δε συνεργάζεται πλήρως στο πεδίο των συμπεφωνημένων αποστολών του ΝΑΤΟ και υπό τον αυτονόητο όρο ότι και η Τουρκία σέβεται τις δικές της αντίστοιχες υποχρεώσεις.

Σε αυτό το σημείο, σύμφωνα με πληροφορίες οι πολιτικοί αρχηγοί ζήτησαν περαιτέρω διευκρινίσεις από τον πρωθυπουργό ειδικά για τα Δωδεκάνησα και το Καστελόριζο, ο οποίος φέρεται να τους διαβεβαίωσε πως η συμφωνία με το Ευρωατλαντικό Σύμφωνο διασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ανακοινωθέν και για την ενίσχυση των δομών φιλοξενίας προσφύγων, αλλά και την ενίσχυση των προαναχωρησιακών κέντρων παράτυπων μεταναστών.

Ειδικά ως προς το δεύτερο,  προέκυψε μίνι… κόντρα κυβέρνησης – Νέας Δημοκρατίας. Πηγές της ΝΔ έλεγαν μετά τη σύσκεψη ότι ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την αύξηση των κλειστών κέντρων για μετανάστες, την ώρα που από το Μαξίμου σημείωναν ότι τέτοιες εγκαταστάσεις ήδη λειτουργούν, συνεχίζοντας πως είναι θέμα διαλόγου με την Τουρκία η συμφωνία επανεισδοχής.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε –σύμφωνα πάντα με το Μαξίμου- διαφωνία επειδή ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να υπάρξει καμπάνια αποτροπής και η απάντηση που έλαβε ήταν ότι αυτό θα συνιστούσε «γραμμή Βίσεγκραντ».

Το βασικό όμως σημείο του ανακοινωθέντος στρέφει το βλέμμα του προς την ΕΕ ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας. Αφορά την έμφαση στην τήρηση των συμφωνηθέντων από όλα τα κράτη – μέλη για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και την επαναπροώθηση μεταναστών.  Μάλιστα, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που υπέγραψαν την ανακοίνωση της προεδρίας καλούν σε επιβολή κυρώσεων κατά των χωρών που δεν τηρούν τα όσα έχουν αποφασιστεί.

Η κοινή ανακοίνωση ζητά τέλος από την ΕΕ να  προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου αυτή αφενός ν’ ανακόψει αμέσως τις ροές προσφύγων και να αναλάβει την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρώπη.

Οι αστερίσκοι…

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο κοινό ανακοινωθέν υπάρχουν μονάχα τα σημεία σύγκλισης μεταξύ των κομμάτων και όχι οι διαφωνίες. Οι επιφυλάξεις εξάλλου έχουν αποτυπωθεί στα πρακτικά της συνεδρίασης, ενώ στο τέλος της ανακοίνωσης της προεδρίας υπάρχει ένας σαφέστατος αστερίσκος. Πρόκειται δηλαδή για μία σαφέστατη καταγραφή των επιφυλάξεων  των πολιτικών αρχηγών τόσο για τα πεπραγμένα όσο και για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:

Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας εκφράζει τον ελάχιστον κοινό τόπο συμφωνίας των Αρχηγών των Κομμάτων που την αποδέχονται.  Τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης εξέφρασαν, καθένα με τον δικό του τρόπο, τις επιφυλάξεις τους για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης, οι οποίες και καταγράφηκαν στα Πρακτικά.

Ταυτόχρονα, κατά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε την πρότασή του για υπερυπουργό κοινής αποδοχής που θα συντονίζει τα θέματα του προσφυγικού, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε.

Η απουσία του βέτο

Σημειώνεται πως από το ανακοινωθέν απουσιάζει οποιαδήποτε νύξη σε ενδεχόμενο άσκησης βέτο από την ελληνική κυβέρνηση κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο κ. Τσίπρας είπε στους αρχικούς πως το βέτο υπάρχει στο τραπέζι, ωστόσο όπως σημείωσε αυτό δεν είναι βασική επιλογή.

Στο τραπέζι η οικουμενική από Φώφη – Λεβέντη

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης το κλίμα φορτίστηκε αρκετές φορές και οι διενέξεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών έδωσαν και πήραν. Δύο φορές όμως η συνεδρίαση κόντεψε να τιναχτεί στον αέρα.

Η πρώτη ήταν όταν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ζήτησε εντελώς απροσδόκητα αλλαγή της ημερήσιας διάταξης του συμβουλίου με διεύρυνση της ατζέντας και συζήτηση στα θέματα οικονομίας, απαιτώντας ταυτόχρονα εδώ και τώρα συζήτηση για οικουμενική κυβέρνηση, απειλώντας να μη υπογράψει το ανακοινωθέν. Το ζήτημα ετέθη σε ψηφοφορία, η πρόταση απερρίφθη και ο Βασίλης Λεβέντης τελικά δεν έδωσε τη συναίνεσή του. Μάλιστα μετά τη συνεδρίαση στη δήλωσή του έξω από το Προεδρικό Μέγαρο εξαπέλυσε πυρά κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι μέσω του προσφυγικού προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να μείνει στην εξουσία και εξακόντισε αόριστες κατηγορίες κατά του πολιτικού συστήματος.

Και εάν στο λόγω συμβάν, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά κατ αρχάς έπαιξε ρόλο «πυροσβέστη», στη συνέχεια… ζήλεψε τη δόξα του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων: Ενώ το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος είχε συμφωνηθεί, η κ. Γεννηματά ξαφνικά απαίτησε και αυτή με τη σειρά της να περιληφθεί στο ανακοινωθέν η άποψη της Συμπαράταξης ότι δεν μπορεί να φέρει αυτή η κυβέρνηση σε πέρας τα όσα συμφωνήθηκαν και ότι χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ακολούθησε ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης με τον πρωθυπουργό να την κατηγορεί ότι τορπιλίζει τη σύσκεψη, και τον πρόεδρο της ΝΔ να διαχωρίζει τη θέση του.

Τη στάση της προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατήγγειλε μετά τη σύσκεψη των αρχηγών ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, που έκανε λόγο για μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Σημειώνεται τέλος ότι ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, αποχώρησε πρώτος από τη σύσκεψη, διαχωρίζοντας τη θέση του από τους υπόλοιπους. Κατέθεσε μάλιστα υπόμνημα εννέα σημείων με τις θέσεις του κόμματος για το προσφυγικό και ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την υπογραφή της για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. 

newpost.gr