A A A

ΣΚΛΗΡΟ ΠΑΖΑΡΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Το προσφυγικό θα βρεθεί και πάλι στην «ατζέντα» της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, πριν από την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Άγκυρα.

 

Στη συνάντηση, που είναι σε εξέλιξη, συμμετέχει και ο Φρανσουά Ολάντ.

Στις 17:00, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς. Λίγο μετά το τετ-α-τετ, στις 15:00 (τοπική ώρα), ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει ως παρατηρητής στην Προπαρασκευαστική Συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ενώ στις 16:40 αναμένεται να αφιχθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Τα αγκάθια

Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. με την Τουρκία, που στοχεύει στην μείωση των προσφυγικών ροών προς την Γηραιά Ήπειρο, είναι κρίνεται ως ιδιαίτερα κρίσιμη. Η βρετανική εφημερίδα Financial Times αναφέρει ότι η Ε.Ε. και η Τουρκία βρίσκονται «σε τροχιά σύγκρουσης» για την συμφωνία.

Η Κύπρος πιέζει να μην δεσμευτεί η Ευρώπη να ανοίξει τα πέντε κεφάλαια που θα ανοίξουν το δρόμο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση. «Οι Ευρωπαίοι θα συμφωνήσουν μόνο να “προετοιμαστούν για την απόφαση” να ανοίξουν νέα κεφάλαια –τα νομικά εμπόδια που πρέπει κάθε χώρα να ξεπεράσει πριν καταφέρει να μπει στην Ε.Ε- το συντομότερο δυνατό» αναφέρουν οι Financial Times, που ισχυρίζονται ότι έχουν δει το προσχέδιο της συμφωνίας με την Άγκυρα.

Η διαφωνία αυτή αναμένεται να αποτελέσει σημείο τριβής για τους Ευρωπαίους ηγέτες και την Άγκυρα, που καλούνται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις μέχρι το βράδυ της Παρασκευής.

Υψηλόβαθμοι κοινοτικοί αξιωματούχοι αλλά και διπλωμάτες κρατούν «μικρό καλάθι» για τα αποτελέσματα της Συνόδου, καθώς -όπως λένε- οι διαπραγματεύσεις κάθε άλλο παρά εύκολες θα είναι.

Ανώτερος αξιωματούχος του Συμβουλίου της ΕΕ ανέφερε ότι στόχος είναι η επίτευξη μιας «νομικά ισχυρής και εφαρμόσιμης συμφωνίας», σημειώνοντας ωστόσο ότι για να βρεθεί ένας «ικανοποιητικός συμβιβασμός» χρειάζεται «πολύ καλή θέληση» από όλες τις πλευρές.

Απαισιοδοξία

Χτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραδέχτηκε ότι μια συμφωνία «θα είναι δύσκολη» και πως υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν πριν καταλήξουν οι Ευρωπαίοι.

Το BBC αναφέρει ότι τα «δώρα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία δεν κρίνονται επαρκή από την Άγκυρα, που θα ήθελε μια δέσμευση ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες εισόδου της στην Ένωση.

Την ίδια ώρα, η απελευθέρωση βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ευρώπη θα γίνει πράξη τον Ιούνιο μόνο εάν η Άγκυρα καταφέρει να συμμορφωθεί με τους 72 αυστηρούς όρους της Ε.Ε.

Στον «αέρα» παραμένει και το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης της Άγκυρας με 3 δισ. ευρώ επιπλέον, καθώς η αποδέσμευσή τους θα εξαρτηθεί από το έργο που θα παρουσιάσει η Τουρκία με το προηγούμενα 3 δισ. που έχει ήδη συμφωνηθεί να λάβει.

Σημείο επαφής

Μέχρι στιγμής, το μοναδικό σημείο στο οποίο συμφωνούν όλες οι πλευρές είναι η επιστροφή όλων των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, στην Τουρκία. Για κάθε πρόσφυγα από τη Συρία που επιστρέφει στην Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να παίρνει και έναν.

Χτες, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Φ. Τίμερμανς δήλωσε ότι «πολιτικά η απόφαση βρίσκεται στα χέρια των Ευρωπαίων ηγετών», σημειώνοντας πως «κλειδί» από νομικής άποψης αποτελεί η αρχή ότι κάθε περίπτωση αιτούντος άσυλο θα εξετάζεται ξεχωριστά. «Δεν θα υπάρχουν ομαδικές επιστροφές», διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Και σε αυτό το σημείο, όμως, υπάρχουν ορισμένα νομικά «αγκάθια» που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ο κ. Τίμερμανς, αναφερόμενος στις πρακτικές δυσκολίες που θα κληθεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει λόγω του όγκου των αιτήσεων ασύλου και τις πολύπλοκης διαδικασίας επιστροφών προσφύγων, υπογράμμισε ότι υπάρχει δυνατότητα εντός νομικού πλαισίου να γίνει πολύ γρήγορα.

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσει τις δυνατότητες φιλοξενίας προσφύγων αλλά και τον ρυθμό εξέτασης των αιτήσεων, κάτι που περιλαμβάνει και την παρουσία δικαστών στα νησιά.

Δείτε τα οκτώ σημεία του προσχεδίου της Ε.Ε. με την Άγκυρα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το οποίο μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, η ΕΕ και η Τουρκία «αποφάσισαν σήμερα να θέσουν τέλος στην παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία στην ΕΕ», βάσει οκτώ σημείων, τα οποία έχουν ως εξής, περιληπτικά:

  1.  Όλοι οι νέοι παράνομοι μετανάστες που έρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Όλοι οι μετανάστες που έρχονται στα νησιά θα καταγράφονται και όσοι δεν κάνουν αίτηση ασύλου ή εκείνοι των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Η Τουρκία και η Ελλάδα, με την συνδρομή των θεσμών και οργάνων της ΕΕ, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα συμφωνήσουν διμερώς σε κάθε αναγκαία ρύθμιση, συμπεριλαμβανόμενης και της παρουσίας Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά, για να διασφαλιστεί η συνεργασία και η ομαλή λειτουργία των ρυθμίσεων αυτών. Τα έξοδα θα καλυφθούν από την ΕΕ. Οι μετανάστες που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά θα μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα. 
  2. Για κάθε Σύρο που θα επιστρέφεται από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στην ΕΕ. Προτεραιότητα θα δίνεται σε μετανάστες που δεν έχουν προσπαθήσει να μπουν παράνομα ή δεν έχουν μπει στο παρελθόν παράνομα στην ΕΕ. Σε περίπτωση που καλυφθούν οι θέσεις προσφύγων που έχουν προβλεφθεί, θα αναθεωρηθεί ο μηχανισμός. 
  3. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα να εμποδίσει τη δημιουργία νέων θαλάσσιων ή χερσαίων μεταναστευτικών οδών από την Τουρκία στην ΕΕ και θα συνεργαστεί με γειτονικές χώρες και την ΕΕ για το σκοπό αυτό.
  4. Όταν έχουν σταματήσει ή τουλάχιστον μειωθεί σημαντικά οι παράνομοι είσοδοι είσοδοι μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, θα ενεργοποιηθεί το Εθελοντικό Σχέδιο Ανθρωπιστικής Εισόδου και τα μέλη της ΕΕ θα συνδράμουν σε εθελοντική βάση στο σχέδιο αυτό.
  5. Θα επιταχυνθεί η διαδικασία κατάργησης της βίζας για Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην ΕΕ το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2016.
  6. Η ΕΕ, σε συνεργασία με την Τουρκία, θα επιταχύνει την καταβολή της αρχικής χορήγησης των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και θα διασφαλίσει χρηματοδότηση για άτομα που βρίσκονται υπό προσωρινή προστασία στην Τουρκία, πριν το τέλος Μαρτίου. Το ανώτατο όριο που μπορεί να δοθεί στην Τουρκία από την ΕΕ για τους πρόσφυγες είναι άλλα 3 δις ευρώ, μέχρι το τέλος του 2018.
  7. Η ΕΕ, σε συνεργασία με την Τουρκία, θα προετοιμαστεί για την απόφαση του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου. (Το Κεφάλαιο 17 άνοιξε τον περασμένο Δεκέμβριο.)
  8. Η ΕΕ και τα μέλη της θα συνεργαστούν με την Τουρκία σε κάθε κοινή προσπάθεια για την βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών μέσα στη Συρία η οποία θα επιτρέψει στον πληθυσμό της χώρας και τους πρόσφυγες να ζήσουν σε περιοχές που είναι περισσότερο ασφαλείς.

ethnos.gr