Μετά τη σύσκεψη του Σαββάτου στο Μαξίμου, την επιστολή του Πρωθυπουργού στην Κριστίν Λαγκάρντ και τα τηλεφωνήματα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρόεδρο της Βουλής και στους πολιτικούς αρχηγούς, ο ερωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης έστειλε επιστολή στον Μάρτιν Σουλτς και στον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.
Σε αυτήν σημειώνει ότι χρειάζεται από την πλευρά των Ευρωπαίων «ενιαία και σαφής στάση απέναντι σε κινήσεις που υπομονομεύουν τις προσπάθειές μας για εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος» και ότι «είναι εξόχως σημαντικό το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει την στάση του και να διευκρινίσει εάν και σε ποιο βαθμό οι αποκαλύψεις εκφράζουν την πολιτική και τις προθέσεις του Ταμείου».
Σε μετωπική σύγκρουση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχωρά η κυβέρνηση
Για άλλη μια φορά, σαν να μην πέρασε μια μέρα, οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές βρίσκονται στον αέρα και ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς θα γίνει αύριο, που υποτίθεται οτι θα ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες.
Σε μετωπική σύγκρουση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχωρά η κυβέρνηση μετά τις αποκαλύψεις του WikiLeaks ότι τα κορυφαία στελέχη του Τόμσεν και Βελκουλέσκου επιδιώκουν πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα προκειμένου να αποδεχθεί η Αθήνα τις απαιτήσεις τους για ακραία δημοσιονομικά μέτρα.
Η δήλωση στην οποία προέβη αστραπιαία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (στο «Έθνος της Κυριακής») αμέσως μετά την αποκάλυψη είναι ενδεικτική των διαθέσεων της κυβέρνησης, η οποία στοχεύει στην συγκρότηση ενός ενιαία ευρωπαϊκού μετώπου, καθώς ερμηνεύει την τακτική του ΔΝΤ ως επικίνδυνη για την συνοχή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και προσθέτει μάλιστα ότι οι δηλώσεις των αξιωματούχων του ΔΝΤ «δημιουργούν μείζον γεωπολιτικό ζήτημα». Κατά τον κ. Τσίπρα «κάποιοι παίζουν στις πλάτες μας επικίνδυνα παιχνίδια αποσταθεροποίησης», ενώ ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει μπαράζ πρωτοβουλιών για την αναχαίτιση πιθανών σκοπιμοτήτων από την πλευρά του Ταμείου.
Ο πρωθυπουργός ζητά μεν από την κ. Λαγκάρντ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να γίνει μία γρήγορη και επιτυχής κατάληξη της υπό διαπραγμάτευσης αξιολόγησης, ωστόσο είναι μάλλον εμφανές ότι η κυβέρνηση θα ήθελε το ΔΝΤ εκτός ελληνικού προγράμματος, εξαιτίας των πιέσεων που ασκεί διαχρονικά για την εφαρμογή ενός πιο ακραίου μνημονιακού πακέτου μέτρων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά τη συνομιλία που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας το πρωί του Σαββάτου, ο Προκόπης Παυλόπουλος γνωστοποίησε τη θέση του ότι το ρόλο που έχουν οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα έπρεπε να τον είχαν εκείνοι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) το οποίο άλλωστε έχει αναλάβει και το φορτίο δανεισμού προς την Ελλάδα.
Τι γράφει ο ξένος Τύπος για την "βόμβα" WikiLeaks
Το ρωσικό δίκτυο Russia Today με τίτλο που αναφέρεται στις αντιδράσεις της Αθήνας από τον διάλογο Τόμσεν - Βελκουλέσκου, γράφει πως η Ελλάδα απαιτεί εξηγήσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο «προετοίμαζε πιστωτική κρίση για να αναγκάσει την Αθήνα να υπακούσει».
Την ίδια στιγμή, το βρετανικό δίκτυο BBC τονίζει πως η διαρροή των συνομιλιών αποκαλύπτει ότι οι αξιωματούχοι συζητούν τρόπους για να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην Ελλάδα, τη Γερμανία και την ΕΕ ώστε να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις.
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, από την άλλη, επισημαίνει πως η ελληνική πλευρά ζήτησε εξηγήσεις από το ΔΝΤ, μετά την αποκάλυψη που άφησε να διαφανεί ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να απειλήσει να μείνει εκτός προγράμματος η χώρα ως τακτική για να αναγκάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να προσφέρουν μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους.
Παράλληλα, η εφημερίδα New York Times γράφει πως οι συνομιλίες Τόμσεν - Βελκουλέσκου αποκαλύπτει την ρήξη ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το πρόγραμμα της χώρας.
madata.gr