A A A

Ο φειδωλός σε δημόσιες δηλώσεις για το ελληνικό χρέος στην Ουάσιγκτον κ. Draghi εμφανίζεται να τραβάει... το μανίκι σε Ευρώπη, ΗΠΑ και ΔΝΤ για το ίδιο ζήτημα στη διάρκεια των τελευταίων επαφών του στην αμερικανική πρωτεύουσα.  

Από συνομιλητές του φέρεται να επισείει την προσοχή, ειδικά των Aμερικανών και του ΔΝΤ στις "ανεξέλεγκτες” συνέπειες που θα μπορούσαν να έχουν για την Ευρωζώνη, οι επιπτώσεις ενός νέου ελληνικού "ατυχήματος” σε ένα γκρίζο λόγω βρετανικού δημοψηφίσματος, οικονομικής επιβράδυνσης και άλυτου προσφυγικού προβλήματος, ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Δεν είναι όμως ξεκάθαρο από τις παρεμβάσεις του, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το κατά πόσο υιοθετεί τις επίμονες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το αδύνατο της στόχευσης και διατήρησης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 στο ελληνικό πρόγραμμα. Αντίθετα εκείνο στο οποίο η ΕΚΤ εμφανίζεται να ταυτίζεται με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ είναι το ασφαλιστικό και τα "κόκκινα δάνεια”... 

Από την άλλη πλευρά στις τελευταίες δηλώσεις των στελεχών του ΔΝΤ από την κα Lagarde έως τους οικονομικούς αναλυτές του Ταμείου, διατυπώνεται σταθερά η θέση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να υποχρεωθεί σε τόσο ψηλό πρωτογενές πλεόνασμα (όπως εξηγούν αναλυτές του ΔΝΤ αυτό θα έχει εξαιρετικά υψηλές υφεσιακές συνέπειες). 

Και ότι ακόμα και αν το καταφέρει αυτό δεν θα μπορεί (λόγω των υφεσιακών συνεπειών) να διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια. 

Αντίθετα εκτιμά πως πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι η Ελλάδα θα πετύχει πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνει πιο άμεση και πιο μεγάλη ελάφρυνση του χρέους (σ.σ. μεγαλύτερη περίοδο χάριτος, διπλάσια διάρκειας λήξεων και σταθεροποίηση του κόστους εξυπηρέτησης σε χαμηλά επίπεδα).  

Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί και ο κ. Thomsen που εκτός απροόπτου θα μιλήσει στα ΜΜΕ νωρίς σήμερα το απόγευμα ώρα Ελλάδος. 

Οι "port parol” των ευρωπαϊκών θέσεων Dombrovskis – Moscovici και Dijsselbloem από την πλευρά τους επιμένουν στην "θέση” ότι η Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε μία συμφωνία για να πετύχει τον στόχο αυτό και ότι οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ στηρίζονται στο ότι αξιολογούν με χαμηλότερη αποτελεσματικότητα τα μέτρα που λίγο πολύ έχουν συμφωνηθεί με το ευρωπαϊκό σκέλος των "θεσμών” και ειδικά την Κομισιόν (πακέτο μέτρων 3% του ΑΕΠ για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018).

Το τηλεφώνημα με την κα Merkel 

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση έχει ευθέως ταχθεί με την ευρωπαϊκή "άποψη” και ενάντια στο ΔΝΤ (μη κατανοητό από πρώτης άποψη αν συγκρίνει κανείς τις θέσεις των δύο πλευρών). 

Αλλά εμφανίζεται εγκλωβισμένη στο γεγονός ότι η Ευρώπη και ειδικά η κα Merkel επιμένει, όπως ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα στην τελευταία τηλεφωνική τους επικοινωνία (προς απογοήτευση του έλληνα πρωθυπουργού), στην ως έχει συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα... 

Μετά από αυτό το τηλεφώνημα άλλωστε αποφασίσθηκε η ενημερωτική "περιοδεία” του κ. Τσίπρα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες...

Να σημειωθεί ότι στην Ουάσιγκτον από την πλευρά της Ελλάδας βρίσκονται μόνο δύο στελέχη της κυβέρνησης, οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Παπαδόπουλος και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Μουρμούρας.  

Η κα Lagarde για πρώτη φορά χθες στη συνέντευξή της εμφανίσθηκε έτοιμη να εξετάσει την αλλαγή στο είδος της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Σχολιαστές στην Ουάσιγκτον, παρά τις δηλώσεις της κας Lagarde επέμεναν χθες ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα έστω και με πολύ μικρή χρηματοδοτική συμμετοχή "γιατί αυτός είναι ο όρος που θέτει η κα Merkel...”. Εξηγούσαν μάλιστα ότι οι πολιτικές ισορροπίες στο εσωτερικό τοπίο της Γερμανίας είναι τόσο ευαίσθητες που δεν επιτρέπουν σκέψεις για οποιαδήποτε αλλαγή σε ότι έχει περάσει ως απόφαση για το ελληνικό θέμα από το Γερμανικό κοινοβούλιο. Τις "ευπάθειες” αυτές, όπως και την συνολική κατάσταση στην Ευρωζώνη, εμφανίζεται από συνομιλητές του να υπογραμμίζει με μεγάλη έμφαση και ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Draghi. 

Σε κάθε περίπτωση, όσες "ειδήσεις” και αν βγουν για το ελληνικό θέμα στην Ουάσιγκτον, καμία απόφαση δεν θα ληφθεί, αλλά κάποιες ιδέες θα "ωριμάσουν” όπως είχαν επισημάνει χθες στο Capital.gr αξιωματούχοι που βρίσκονται στην Ουάσιγκτον. Αντίθετα οι αποφάσεις καθ' εαυτές μετατίθενται για την άλλη εβδομάδα και ειδικά για την Παρασκευή 22 Απριλίου στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (Eurogroup) στο Άμστερνταμ.         

Capital.gr