Σύμπλευση με Μητσοτάκη ζητά ο Φωτήλας. Υπομονή μέχρι το συνέδριο απαντά η ηγεσία. Την ίδια στιγμή το άρθρο του Βενιζέλου περί προοδευτικού κέντρου ανάβει νέες φωτιές στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς ζητά απορρόφηση Ποταμιού- Ενωσης Κεντρώων με απώτερο στόχο τη συνεργασία με τη ΝΔ.
Οι αναταράξεις σε Ποτάμι κυρίως, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, λόγω της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζονται, ενώ ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να συναντηθεί την Πέμπτη με το Σταύρο Θεοδωράκη και την Παρασκευή με τη Φώφη Γεννηματά.
Την άποψη ότι το Ποτάμι θα πρέπει να συμπλεύσει και να ενισχύσει την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξέφρασε ο βουλευτής του κινήματος Ιάσονας Φωτήλας, στο Mega, υποστηρίζοντας ότι πλέον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αποκτήσει μία νέα δυναμική.
“Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι σήμερα η πολιτική δύναμη με τα περισσότερα και πιο έντονα μεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά αυτή με το πιο καθαρό ευρωπαϊκό προφίλ και πιο σαφή προσανατολισμό προς την αποτελεσματικότητα είναι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό σημαίνει και θα το προτείνω είναι αντί να δολιχοδρομούμε χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση να συμπλεύσουμε, να ενισχύσουμε την προσπάθεια του Μητσοτάκη”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φωτήλας.
Σημείωσε ότι θα πρόκειται για μία “τίμια” και “δημιουργική” συνεργασία, που δεν θα συνεπάγεται απορρόφηση, αλλά συνεργασία “σε βάση συγκεκριμένων πολιτικών συγκλίσεων” και χωρίς "κόκκινες γραμμές" γιατί, όπως είπε, είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν.
Ερωτηθείς σχετικά, ο βουλευτής του “Ποταμιού”, επισήμανε ότι δεν έχει εκφράσει ακόμη τη συγκεκριμένη πολιτική του θέση στον επικεφαλής του κόμματος Σταύρο Θεοδωράκη και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα συνεχίσει να είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του “Ποταμιού”.
“Εάν πραγματικά με ενδιέφερε η βουλευτική έδρα θα πήγαινα προς το ΠΑΣΟΚ”, πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι “με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ηγετική ομάδα που δημιουργεί πιστεύω ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να δώσουμε ένα καίριο πλήγμα στη στασιμότητα και τον λαϊκισμό”.
“Άλλη μια άποψη λοιπόν στο τραπέζι. Υπομονή μέχρι το Συνέδριο” απάντησε λακωνικά το Ποτάμι στο βουλευτή του δια σχολίου του γραφείου τύπου.
Ο Βενιζέλος απαντά στη Φώφη
Εν τω μεταξύ νέες φωτιές άναψε στη Χαριλάου Τρικούπη το άρθρο που δημοσίευσε χθες στην προσωπικη του ιστοσελίδα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Στο άρθρο με τίτλο “Το προοδευτικό κέντρο”, ο κ.Βενιζέλος απαντά στη Φώφη Γεννηματά για τη νέα κεντροαριστερά, εκφράζοντας την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να απευθυνθεί στο (υπό διάλυση) Ποτάμι αλλά και στην Ένωση Κεντρώων, ώστε να ισχυροποιηθεί (λαμβάνοντας υπόψη και την αλλαγή εκλογικού νόμου) και να συνεργαστεί την επόμενη ημέρα με τη ΝΔ.
Αναφέρεται καταρχήν στην εκλογή του κ.Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι είναι εξέλιξη που έχει πολιτειακό και όχι απλώς κομματικό ενδιαφέρον.
Επισημαίνει ότι η σκληρή στη απέναντι στην κυβέρνηση είναι τελικά η επιλογή κάθε αξιωματικής αντιπολίτευσης και το άνοιγμα στο κέντρο η επιλογή κάθε κόμματος εξουσίας, εκτιμώντας όμως ότι το δεύτερο δεν είναι εύκολο ή αυτονόητο για ένα κόμμα με το ιδεολογικό φάσμα της ΝΔ.
Υπενθυμίζει ότι ως το 2009 το κραταιό και πολυσυλλεκτικό ΠΑΣΟΚ εξέφραζε το κέντρο και ζητά άνοιγμα στο προοδευτικό κέντρο και όχι απλώς στην κεντροαριστερά, την οποία χαρακτηρίζει αυτοπεριορισμό.
Χαρακτηρίζει συνεπώς την πρόταση για ιδρυτικό συνέδριο και άμεση εκλογή επικεφαλής που οδηγεί ουσιαστικά στην απορρόφηση των επιμέρους σχημάτων, μια ορθή αναβίωση.
Ζητά όμως άνοιγμα και στον πολιτικό και κοινωνικό φιλελευθερισμό, εκφράζοντας την άποψη ότι: “Το λιγότερο που χρειάζεται ως πρώτο βήμα με δυναμική είναι η κοινή πορεία με το Ποτάμι, αρχίζοντας από την παρουσία στη Βουλή, μαζί με την ενεργοποίηση όσο γίνεται περισσότερων προσώπων και κινήσεων του ευρύτατου αυτού αλλά και αξιακά προσδιορισμένου χώρου.” Προτείνει επίσης να κληθεί να μετάσχει στις συζητήσεις και η Ένωση Κεντρώων, καταλήγοντας:
“Το προοδευτικό κέντρο έχει ρεαλιστική πρόταση εξουσίας με περιεχόμενο το επεξεργασμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, με καθαρό μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα, με μοχλό ένα κανονικό λειτουργικό κράτος, ένα σύγχρονο αναπτυξιακό κοινωνικό κράτος δικαίου.
Πολιτική προϋπόθεση εφαρμογής του σχεδίου αυτού είναι μια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας των δημοκρατικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων χωρίς αποκλεισμούς. Όμως από ένα σημείο και μετά κομματικοί εγωισμοί και αλαζονικές τακτικές αυτοδυναμίας δεν μπορούν να παρεμποδίζουν τη συστράτευση των πολιτικών, κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων που πιστεύουν στο εθνικό αυτό σχέδιο.”
http://news247.gr/