A A A

Η δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη χθεσινή εναρκτήρια ομιλία του στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ότι  «οι υπουργικοί θώκοι δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας»  , σε συνδυασμό με τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη ότι «κάποια στιγμή θα γίνει ανασχηματισμός» και ότι «η ανάγκη είναι για έναν δομικό ανασχηματισμό», αναθέρμανε τα σενάρια για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, με τη λήξη του συνεδρίου. 

 Τα σενάρια - εισηγήσεις, που αυτή τη στιγμή έχει στα χέρια του ο κ. Τσίπρας, είναι τρία: 

  1.  Ο ανασχηματισμός να γίνει άμεσα για να ανανεωθεί το υπουργικό συμβούλιο, να «τρέξουν» τα μεγάλα και εκκρεμή θέματα και να υπερβεί η κυβέρνηση το αρνητικό κλίμα των τελευταίων ημερών. Όσα στελέχη προκρίνουν το συγκεκριμένο σενάριο σημειώνουν ενισχυτικά ότι η διαπραγμάτευση για το χρέος μπορεί να τραβήξει σε μάκρος και η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει ακόμη και μέχρι το 2018. Το αρνητικό σε αυτήν την περίπτωση είναι πως ο ανασχηματισμός δεν μπορεί να είναι δομικός καθώς αλλαγές στα κρίσιμα για τη διαπραγμάτευση υπουργεία είναι πολύ δύσκολο να γίνουν. 
  2. Ο ανασχηματισμός να γίνει αμέσως μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ειδικά αν αυτή ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Σε αυτήν την περίπτωσηθα είναι δομικός, αφού θα μπορούν να γίνουν αλλαγές και στο οικονομικό επιτελείο, αλλά και σε κρίσιμα για τη διαπραγμάτευση υπουργεία. 
  3. Ο ανασχηματισμός να γίνει μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και μετά την απομείωση του ελληνικού χρέους και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Είναι το ιδανικό για το Μαξίμου σενάριο, σε περίπτωση βέβαια που όλα αυτά συμβούν μέχρι το τέλος του έτους ή το πολύ τον Ιανουάριο του 2017. 

 Σύμφωνα πάντως με συνεργάτες του κ. Τσίπρα, απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί, ωστόσο για πολλούς η επιμονή του Πρωθυπουργού στην ολοκλήρωση του «οδικού χάρτη» δείχνει και τον δρόμο. 

   Τι απαντά το Μαξίμου στις αναφορές για το τύπωμα δραχμής στη Ρωσία   

 Με αφορμή  τα περί αιτήματος του πρωθυπουργού στον Βλαντιμίρ Πούτιν  για τύπωμα δραχμών στη Ρωσία το καλοκαίρι του 2015, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε αρκετές φορές τηλεφωνικά με τον κ. Πούτιν εκείνη την εποχή, ωστόσο ουδέποτε ετέθη τέτοιο ζήτημα. 

 Παράλληλα σημείωσαν ότι «κοινός τόπος και των δύο ήταν πάντοτε πως η μόνη προοπτική για την Ελλάδα είναι η παραμονή της στην Ευρωζώνη». 

naftemporiki.gr