Λευκός καπνός βγήκε στη Διάσκεψη των Προέδρων, που κατά την 6η συνεδρίαση του συμφώνησε στη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Πρόεδρος Κουτρομάνος, αντιπρόεδρος Μορώνης. "Ο δρόμος πλέον για το διαγωνισμό και την αδειοδότηση είναι ανοιχτός" τόνισε ο Παππάς.
Κι όντως τελικά η σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων ήταν η τελευταία για το θέμα του ΕΣΡ, καθώς η συνεδρίαση κατέληξε σε συμφωνία, μετά την απόφαση του Προέδρου της Βουλής Νικου Βούτση να προτείνει για πρόεδρο του Συμβουλίου τον τέως πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κουτρομάνο, που ήταν η προηγούμενη πρόταση της ΝΔ και για αντιπρόεδρο το Ροδόλφο Μορώνη.
Η πρόταση πέρασε με 20 ναι και τέσσερις παρόντες (από το ΚΚΕ, την Ένωση Κεντρώων και τη Χρυσή Αυγή), αφού όμως πρώτα ο κ.Βούτσης άλλαξε ορισμένα πρόσωπα που είχε προτείνει αρχικά για μέλη του ΕΣΡ.
Τα μέλη που συμπεριελάμβανε η τελική πρόταση Βούτση, η οποία και εγκρίθηκε είναι οι Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Γιώργος Πλειός, Νίκος Κιάος, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου και Γιώργος Σαρειδάκης.
Το νέο ΕΣΡ, υπέρ της συγκρότησης του οποίου τασσόταν άλλωστε η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, θα αναλάβει τη διεξαγωγή διαγωνισμού, καθώς και να ρυθμίσει το μεταβατικό στάδιο μέχρι την οριστική αδειοδότηση των καναλιών.
Ο κ.Βούτσης σε δηλώσεις του μετά την ψηφοφορία στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ζήτησε αφού πλέον υπάρχει ΕΣΡ: "Να γίνει γρήγορα η διαδικασία. Να υπάρξει ενοίκιο, ρύθμιση και έλεγχος για τις δημόσιες συχνότητες."
Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και ΜΜΕ Νίκος Παππάς με δήλωση του έθεσε στη διάθεση του νέου ΕΣΡ το ανθρώπινο δυναμικό, την τεχνολογική υποδομή και το λογισμικό που αναπτύχθηκε κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού της 30ης Αυγούστου, εκφράζοντας μάλιστα την ελπίδα ότι θα τα αξιοποιήσει στο νέο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
"Η επίτευξη συναίνεσης στη διάσκεψη των προέδρων είναι μια εξαιρετικά θετική στιγμή η οποία καθυστέρησε πάνω από 10 μήνες ή μάλλον πάνω από δέκα χρόνια. Η χώρα αποκτά μετά από πολλά χρόνια ΕΣΡ με νόμιμη σύνθεση. Ο δρόμος πλέον για το διαγωνισμό και την αδειοδότηση είναι ανοιχτός", τόνισε ο κ.Παππάς, σημειώνοντας:
"Κανείς πλέον δεν υποστηρίζει ότι δε πρέπει να γίνει αδειοδότηση. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να καταβληθεί τίμημα για την πανελλαδική εμβέλεια. Κανείς δεν υποστηρίζει οτι πρέπει να συνεχιστεί η 27χρονη ανομία και ασυδοσία. Υπάρχει πλέον, και πολιτική βούληση, και ΕΣΡ, και νομοθετικό πλαίσιο και η κατάλληλη εμπειρία."
Ο κ.Παππάς πρόσθεσε: "Δηλώνουμε ευθαρσώς ότι, όλες οι δυνατότητες που αναπτύξαμε κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού της 30/8/2016 είναι στη διάθεση του νέου ΕΣΡ. Και το ανθρώπινο δυναμικό, και η τεχνολογική υποδομή και το λογισμικό, δύνανται να αξιοποιηθούν όπως και όποτε, ελπίζουμε συντομότατα, το νέο ΕΣΡ επιλέξει."
Για ήττα της κυβέρνησης έκανε λόγο η ΝΔ σε ανακοίνωση της, τονίζοντας ότι πρέπει να τηρηθεί η δέσμευση που ανέλαβαν Βούτσης και Παππάς νωρίτερα με δηλώσεις τους για αύξηση του αριθμού των αδειών. Εξάλλου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας επέμεινε κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων να δεσμευτεί και ο κ.Βούτσης, θεωρώντας μη επαρκή την αναφορά Παππά πως ο αριθμός των αδειών θα είναι αντικείμενο ευρύτερης συναίνεσης.
Η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ειδικότερα αναφέρει:
"Η ΝΔ ήταν σταθερά υπέρ των Ανεξάρτητων Αρχών. Υπέρ των πραγματικά Ανεξάρτητων και ισχυρών Αρχών, που είναι σε θέση να υπηρετήσουν την αποστολή τους. Το αποδείξαμε με τη συγκρότηση των τεσσάρων από τις πέντε συνταγματικά κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες Αρχές μέσα σε λίγους μήνες.
Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, ποτέ δεν συναίνεσε στη συγκρότηση καμίας Ανεξάρτητης Αρχής με αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, να προκύπτει ακόμη και ζήτημα νομιμότητας των αποφάσεων τους.
Με την αποφασιστική στάση της ΝΔ απετράπη το επιχειρούμενο «μιντιακό» πραξικόπημα. Απετράπη το «μαύρο» στην ενημέρωση, που αποπειράθηκε ο κ. Παππάς και θα έστελνε στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ θα προκαλούσε ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Τον κ. Παππά που προχώρησε σε έναν αυθαίρετο περιορισμό των τηλεοπτικών καναλιών με μια μελέτη - παρωδία και ένα διαγωνισμό - φιάσκο, που αποκάλυψε τα σχέδια διαπλοκής της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση υπέστη μεγάλη πολιτική ήττα και ετράπη σε άτακτη υποχώρηση. Οι πολίτες συνειδητοποίησαν το σχέδιο της Κκυβέρνησης να ελέγξει τα Μ.Μ.Ε., να χτυπήσει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας υπήρξε καθοριστική, καθώς έκρινε αντισυνταγματικό το «νόμο Παππά».
Με τη σημερινή συμφωνία για συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ., διασφαλίσαμε ότι κανένα κανάλι δεν πρόκειται να κλείσει. Καμία θέση εργασίας δεν πρόκειται να χαθεί. Με την υπεύθυνη στάση της ΝΔ βάλαμε τέλος στο καθεστώς ανομίας, που προκάλεσε ο κ. Παππάς. Πετύχαμε να υπάρξει ένα πραγματικά αντικειμενικό, αμερόληπτο και ισχυρό Ε.Σ.Ρ., που θα επιτελέσει με ευθύνη το ρόλο του και θα υπηρετήσει στο ακέραιο το δικαίωμα των πολιτών για αντικειμενική ενημέρωση. Η ΝΔ απέδειξε ότι δεν κάνει εκπτώσεις και δεν παίζει παιχνίδια με το Σύνταγμα και τις επιταγές του.
Με τη δήλωση του Προέδρου της Βουλής και σε ένα βαθμό με τη δήλωση του κ. Παππά, η κυβέρνηση παραδέχθηκε, έστω και με καθυστέρηση, το λάθος της με τις τέσσερις άδειες. Είναι αυτονόητο ότι είναι θέμα στοιχειώδους ευθύνης από την πλευρά της κυβέρνησης να τηρήσει τη δήλωση που έκανε ότι πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των αδειών."
Το Ποτάμι από την πλευρά του σχολίασε: "Έγινε αυτό που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και μήνες".
Ειδικότερα σε ανακοίνωση του ανέφερε: "Στη Διάσκεψη των Προέδρων διαμορφώθηκε τελικά η πολυπόθητη συνεννόηση, αφού η κυβέρνηση εγκατέλειψε τις ακραίες επιδιώξεις της για κομματικό έλεγχο του ΕΣΡ, το οποίο απλώς θα επικύρωνε τις αποφάσεις της και η αξιωματική αντιπολίτευση συναίνεσε τελικά σε αυτό που το Σύνταγμα επιτάσσει. Δυνατό ΕΣΡ με τα 4/5 της Βουλής. Η πολιτική συνεννόηση στηρίχτηκε στην κατεύθυνση που οι εκπρόσωποι του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης και Σπύρος Λυκούδης είχαν από την πρώτη στιγμή διατυπώσει. «Περισσότερα κανάλια, περισσότεροι εργαζόμενοι, περισσότερα χρήματα» ήταν η θέση μας και βέβαια όλα αυτά μέσα από αποφάσεις του ΕΣΡ και όχι καναλαρχών-υπουργών. Το θολό και σε πολλές περιπτώσεις δηλητηριώδες καθεστώς δεκαετιών στην τηλεόραση έπρεπε να μας είχε ωθήσει εξ αρχής να αναζητήσουμε ρυθμίσεις και λύσεις όπως η σημερινή. Σε αυτό επιμέναμε από το Φεβρουάριο του '15."
news247.gr