Σε διευκρινιστικές δηλώσεις προχώρησε από το περιστύλιο της Βουλής ο Νίκος Ξυδάκης μετά από το σάλο που προκλήθηκε από τα σχόλιά του περί δραχμής, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά για να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να ανοίξουμε το δρόμο προς το μέλλον.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης, ο κ. Ξυδάκης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η συζήτηση για τη δραχμή δεν πρέπει να αποτελεί «ταμπού» και ότι όλο το θέμα θα έπρεπε να συζητηθεί στη Βουλή.
Η δήλωση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση αλλά και… φίλια «πυρά» από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους αργά το μεσημέρι της Τρίτης, ο κ. Ξυδάκης υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι η πρωινή του δήλωση έλεγε διαφορετικά πράγματα και στη διατύπωσή της και στο περιεχόμενό της.
«Το νόημα είναι αυτό που λέω εδώ και αρκετό καιρό "πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά λόγω της κρίσης για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο για το μέλλον. Δεν πρέπει να έχουμε ταμπού, δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την ίδια την πνευματική έρευνα και την πνευματική συζήτηση. Και πρέπει να έχουμε στα μάτια μας μπροστά τις νεότερες γενιές» είπε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε: «Πώς θα πάμε καλύτερα με μικρότερα βάρη με επιτέλους μια στάλα αισιοδοξίας και ελπίδας στο μέλλον. Αυτό είναι κι όλα τα υπόλοιπα, μπορεί να δει ο καθένας ότι θέλει, αλλά είναι διαφορετικό και το ύφος και η φόρμα και οι λέξεις και το νόημα».
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν, βλέποντας το σάλο που προκλήθηκε, ήταν λάθος η χρονική συγκυρία της δήλωσης ο κ. Ξυδάκης απάντησε θετικά.
«Ναι. Μπορείς ας πούμε σαν πολιτικός, σαν δημόσιος άνθρωπος, σαν πολίτης, στα δύσκολα να κρύβεσαι και να μη μιλάς. Νομίζω ότι κάθε στιγμή να έχουμε την παρρησία και το κόστος να πληρώσουμε, να μιλάμε στους συμπολίτες μας ανοιχτά με ειλικρίνεια και να αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες του. Κάθε στιγμή είναι δύσκολη κι ειδικά αυτή η 7ετία» τόνισε ο κ. Ξυδάκης, και συμπλήρωσε: «Εφτά χρόνια είναι ένα τεράστιο σπιράλ με πόνο για τον ελληνικό λαό. Πρέπει να έχουμε το κουράγιο, να θέτουμε ερωτήματα, να απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών και να σκεφτόμαστε».
Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να «αποκτήσει όραμα και ελπίδα πάση θυσία». «Με ευρώ;» ρώτησαν δημοσιογράφοι.
«Με κάθε πρόσφορο μέσο, με κάθε εργαλείο. Τώρα που είμαστε στο ευρώ με το ευρώ» είπε ο κ. Ξυδάκης.
Όταν οι δημοσιογράφοι έσπευσαν να σχολιάσουν ότι με αυτό τον τρόπο αφήνει για άλλη μια φορά ανοιχτό το θέμα της δραχμής, ο κ. Ξυδάκης απάντησε: «Δεν αφήνω τίποτα ανοιχτό. Ο μοναδικός στόχος των Ελλήνων είναι πώς θα αφήσουν μία χώρα βιώσιμη, έναν τόπο βιώσιμο, μια κοινωνία βιώσιμη για τα παιδιά τους. Αυτή τη στιγμή είμαστε εδώ. Θα πορευτούμε όπως είμαστε εδώ. Τώρα πρέπει κλείσουμε την αξιολόγηση με τον πιο πρόσφορο τρόπο για την κοινωνία Αυτό είναι το βήμα, Οι συζητήσεις μας, οι σκέψεις μας, οι στρατηγικές μας πρέπει συνεχώς να εμπλουτίζονται. Αυτό μόνο, τίποτε παραπάνω.
Ξεκαθάρισε δε, ότι δεν του ασκήθηκε καμία πίεση, τονίζοντας ότι «δεν γίνονται τέτοια πράγματα».
Ο πρώην υπουργός και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είχε σπεύσει να διευκρινίσει την πρωινή του δήλωση και μέσω ανάρτησής του στο Facebook νωρίτερα σήμερα.
Ο κ. Ξυδάκης τιτλοφορεί την ανάρτησή του «Περί δαιμονίων» και αναφέρει:
Επαναλαμβάνω αυτό που λέω όλο το τελευταίο διάστημα: Είμαστε υποχρεωμένοι να συζητάμε δημόσια, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τις ιστορικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, αναζητώντας τις πιο πρόσφορες συνθέσεις. Να συζητάμε δημόσια, δηλαδή θεσμικά -- ούτε στα καφενεία, ούτε στα παρασκήνια.
Σε αυτό ακριβώς το πνεύμα υποστήριξα ότι καμία συζήτηση δεν πρέπει να δαιμονοποιείται, ώστε οι πολίτες να έχουν ξεκάθαρη εικόνα που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή, όπως εξάλλου βεβαιώνεται σε εκατοντάδες δημόσιες παρεμβάσεις μου, γραπτές και προφορικές, όλες διαθέσιμες στο διαδίκτυο.
Και αυτό ακριβώς επειδή γνωρίζουμε ότι μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε εις βάρος του ελληνικού λαού. Κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η ευρωζώνη σε μερικά χρόνια από τώρα. Ωστόσο, η έξοδος αποτέλεσε το σχέδιο Σόιμπλε, που απορρίφθηκε το καλοκαίρι του 2015.
ethnos.gr