Η απλή αναλογική προτείνεται ως εκλογικό σύστημα για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές από το πόρισμα της επιτροπής για τη διοικητική μεταρρύθμιση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχει συστήσει το υπουργείο Εσωτερικών.
Ο αλλαγές που προτείνει η επιτροπή συνοψίζονται σε οκτώ βασικά σημεία, μεταξύ των οποίων και η ενίσχυση των συμμετοχικών διαδικασιών (συμμετοχική κατάρτιση του προϋπολογισμού των ΟΤΑ, ώστε να έχει λόγο στον αυτοδιοικητικό σχεδιασμό και η τοπική κοινωνία) μέσω των λαϊκών συνελεύσεων, η αλλαγή του τρόπου κατανομής της κρατικής επιχορήγησης στους ΟΤΑ, η αλλαγή της εποπτείας των οικονομικών των ΟΤΑ και ο διαχωρισμός τους σε κατηγορίες, π.χ. ορεινοί, νησιωτικοί δήμοι.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος ανέφερε ότι οι προτάσεις αποτελούν συνδυασμό «ιδεοληψίας, ασχετοσύνης και πολιτικής κουτοπονηριάς».
Οπως εξηγεί, με τον δεσμευτικό χαρακτήρα των αποφάσεων των λαϊκών συνελεύσεων, των δημοψηφισμάτων και των συμβουλίων εργαζομένων στόχος, είναι «να καταψύξουν κάθε νεοεκλεγέντα δήμαρχο επειδή δεν θα είναι δικός τους».
Η τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής πραγματοποιήθηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ κατά τη διαδικασία έχει αποχωρήσει η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Οι δύο Ενώσεις Περιφερειών, ΕΝΠΕ, και Δήμων, ΚΕΔΕ, σήμερα πραγματοποιούν έκτακτη συνέντευξη Τύπου με θέμα τη διοικητική μεταρρύθμιση και τις αλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση, στις οποίες εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους σε πολλά βασικά σημεία.
kathimerini.gr