A A A

ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης, τη δεύτερη εβδομάδα των αποκριών και παραδοσιακά καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος. 

Παλαιότερα το θέμα δεν ήταν τα παϊδάκια, αλλά η τσίκνα. Να μυρίσει το σπίτι, κυρίως βούτυρο καμένο για αυτό και οι νοικοκυρές έψηναν μπακλαβάδες και γαλακτομπούρεκα ή τον ταπεινό σιμιγδαλένιο χαλβά. 

Η πολυφαγία και το ποτό που συνοδεύει το σημερινό τραπέζι, είναι χαρακτηριστικά της ημέρας. Σχετίζονται με την ευφορία της γης και συνδυάζονται με την χριστιανική παράδοση, οπότε και σηματοδοτούν την προετοιμασία για την Μεγάλη Σαρασκοστή.

Οι μυρωδιές από την κουζίνα ξορκίζουν το κακό και φέρνουν κόσμο στο σπίτι.

Στην πορεία των χρόνων, κάθε τόπος ανέπτυξε και τα δικά του ιδιαίτερα έθιμα για την ημέρα.

Σύμφωνα με τη λαογραφία την ημέρα της Τσικνοπέμπτης στη Θήβα αρχίζει ο «Βλάχικος γάμος».

Έθιμο που ξεκινά με το προξενιό δύο νέων, συνεχίζει με το γάμο και τελειώνει την Καθαρά Δευτέρα με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπέθερων. 

Τσικνοπέμπτη στην Πάτρα και εκατοντάδες Καρναβαλιστές από το μεσημέρι στήνουν ψησταριές σε κάθε σημείο της πόλης, ακόμα και έξω από τα καταστήματά τους. Τοπικά δρώμενα της ημέρας «ο γάμος της Γιαννούλας της κουλουρούς» και «τα Τριτάκεια του Λάζαρη». Λαϊκά και καρναβαλικά δρώμενα, μουσικές κομπανίες συμπληρώνουν τη βραδιά της άφθονης κατανάλωσης ψητού κρέατος και οινοποσίας.

Η Γιαννούλα ήταν υπαρκτό πρόσωπο, επρόκειτο για μια φτωχή γυναίκα της Άνω πόλης που έζησε στην περίοδο πριν τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο και κύρια δραστηριότητά της ήταν η πώληση κουλουριών που της εξασφάλιζε τα προς το ζην. Ορισμένοι Πατρινοί εκμεταλλευόμενοι την αφέλειά της, της έταζαν πως θα την παντρέψουν με τον πρόεδρο της Αμερικής. Η σχετική φάρσα περιλάμβανε άφιξη του Ουίλσον με πλοίο στο λιμάνι, αναβίωση του οποίοι έχουμε και στις μέρες μας.

Ημέρα για κουτσομπολιό στην Κέρκυρα.

Κορφιάτικα Πετεγολέτσα ή πετεγόλια ή πετέγολα. Η πετεγολέτσα, το πετεγουλιό όπως το λένε οι Κερκυραίοι, δεν είναι άλλο από το γνωστότατο κουτσομπολιό και αποτελεί μέρος του Κερκυραϊκού Καρναβαλιού. Είναι θεατρικό είδος που μοιάζει πάρα πολύ με την comedia dell' arte. Τα πετεγολέτσα πραγματοποιούνται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης στις κεντρικές πλατείες ή τα στενά δρομάκια των διαφόρων χωριών της Κέρκυρας.

Στις Σέρρες το κρέας βγαίνει από την κουζίνα και ψήνεται σε αλάνες. Μεγάλες φωτιές σε χωράφια στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας και φάνε, πηδούν από πάνω τους. Τέλος κάποιος από την παρέα αναλαμβάνει τα προξενιά, ανακατεύοντας ταυτόχρονα τα κάρβουνα με ένα ξύλο.

Στην Κομοτηνή καψαλίζουν μια κότα. Δεν την τρώνε όμως, γίνεται η προετοιμασία για να φαγωθεί την επόμενη  Κυριακή. Απόψε τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν για δώρα, μόνο φαγώσιμα. Ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα, τον κούρκο, και εκείνη στέλνει μπακλαβα και μια κότα γεμιστή. Όλα αυτά γιατί ο «έρωτας περνάει από το στομάχι».

Στον Πόρο, οι νέοι κλέβουν ένα μακαρόνι απο το τραπέζι. Θα πρέπει να το τοποθετήσουν κάτω από το μαξιλάρι τους, ωστε τη νύχτα να δουν ποιά θα παντρευτούν.

Όλοι έχουν μία ημέρα για κατανάλωση λιπαρών: «Schmutziger Donnerstag» είναι η αντίστοιχη ημέρα για τη Γερμανία, «Mardi Gras» στη Γαλλία, αλλά και Fatty Day για Αγγλία, νότιες Ηνωμένες Πολιτείες και ειδικά στη Νέα Ορλεάνη.

iefimerida.gr με πληροφορίες απο wikipedia