Περίπου πριν από δύο χρόνια, εμφανίστηκε στο Twitter ο λογαριασμός «kolastirio». Ο διαχειριστής του προφίλ δημοσίευσε σοκαριστικές φωτογραφίες μέσα από το Νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού, σε μια προσπάθεια να καταφέρει να κινητοποιήσει τις Αρχές για να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων.
Ηταν η πρώτη φορά που δημοσιεύονταν -σε καθημερινή σχεδόν βάση- φωτογραφίες μέσα από φυλακή και, ως αναμενόταν, γρήγορα έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, ενώ το θέμα έφτασε και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Από τότε, έχουν υπάρξει αρκετά δημοσιεύματα, που στηρίζονταν σε φήμες ή αστυνομικές/δικαστικές πληροφορίες, που αφορούσαν κυρίως τη δράση γνωστών βαρυποινιτών.
Η αλήθεια είναι ότι ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τα πέτρινα τείχη και τις βαριές σιδερένιες πόρτες των ελληνικών φυλακών. Μια σπάνια ματιά στο εσωτερικό των σωφρονιστικών ιδρυμάτων υψίστης ασφαλείας αποτελεί το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», το οποίο συγκεντρώθηκε έπειτα από έρευνα που διήρκεσε περισσότερο από ένα έτος.
Στο «ημερολόγιο φυλακής» στο facebook οι φυλακισμένοι ποζάρουν με αυτοσχέδια μαχαίρια, σφαίρες, κάλυκες και βιβλία αναρχίας, ενώ δεν λείπουν οι εικόνες καθημερινής ρουτίνας, όπως άρση βαρών, μπάσκετ, πριβέ «δείπνα» μέσα στα κελιά και ανάρτηση πανό στους διαδρόμους.
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται ύστερα από την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού. Στη σχετική δικογραφία της Αντιτρομοκρατικής υπήρχε αναφορά για προφίλ στο Facebook με το όνομα «χριστος κς ικαρια» (sic). Ο λογαριασμός, ο οποίος διατηρείται μέχρι σήμερα, ανήκε στον Χριστόδουλο Ξηρό , ο οποίος είχε «ανεβάσει» φωτογραφίες από το κελί του στον Κορυδαλλό.
Ακολουθώντας τα διαδικτυακά ίχνη, εντοπίστηκαν δεκάδες προφίλ κρατουμένων στο Facebook στα οποία δημοσιεύονταν συχνά εικόνες μέσα από τα κελιά φυλακών υψίστης ασφαλείας.
ΠΥΡΗΝΕΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΑΕΤΟΣ ΜΑΖΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΙΔΕΡΑ
Ψηλά, πέτρινα τείχη, με πάνοπλους φρουρούς σε υπερυψωμένες σκοπιές, συρματοπλέγματα, κάγκελα και μεγάλες απαραβίαστες πόρτες. Με απόρθητα φρούρια μοιάζουν απέξω οι περισσότερες ελληνικές φυλακές. Ομως στο εσωτερικό τους οι κρατούμενοι φαίνεται να απολαύουν πλειάδα προνομίων και φροντίζουν να ενημερώνουν και τους φίλους τους στον έξω κόσμο, ανεβάζοντας στο Facebook φωτογραφίες από τα κελιά και την καθημερινότητά τους.
Οπως σε όλο τον κόσμο, έτσι και στις φυλακές, η μόδα των φωτογραφιών selfie (αυτοφωτογράφηση) κάνει θραύση. Οι κρατούμενοι έχουν δημιουργήσει μία νέα τάση, παραλλάσσοντας τον όρο σε «cell-fie» και αυτοφωτογραφίζονται στα κελιά (cell) τους, ενώ άλλες φορές ποζάρουν με συγκρατούμενούς τους.
Επίδειξη
Κοινό χαρακτηριστικό των περισσότερων φωτογραφιών είναι η «επίδειξη» της μυικής τους μάζας ή των προνομίων που απολαύουν. Αποτυπώνουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως είναι η άσκηση στα όργανα γυμναστικής ή όταν παίζουν μπάσκετ στο προαύλιο, ενώ κάποιοι δεν διστάζουν να φωτογραφηθούν μπροστά από υπολογιστές, την ώρα που επιμορφώνονται στα εργαστήρια πληροφορικής που παραδίδονται μέσα στις φυλακές.
Στο φωτογραφικό υλικό που συγκέντρωσε το «Εθνος της Κυριακής» από τα προφίλ κρατουμένων στο Facebook, αποτυπώνεται η ρουτίνα μέσα στις φυλακές. Από την... μπουγάδα στα κάγκελα του κελιού, μέχρι τα «οικογενειακά» γεύματα σε κελιά που είναι πλήρως εξοπλισμένα. Τηλεοράσεις τελευταίας τεχνολογίας, ανεμιστήρες, ψυγεία, μαγειρικά σκεύη, μέχρι και συνδρομητική τηλεόραση έχουν... Ολα φωτογραφίζονται και δημοσιεύονται στο Facebook.
Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία με φυλακισμένα μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» στον Κορυδαλλό, τα οποία ποζάρουν κρατώντας δύο αυτοσχέδια πανό που αναγράφουν «Πυρήνες Πα-Ντου» και φέρουν το σήμα της τρομοκρατικής οργάνωσης. Στην εικόνα απεικονίζονται τουλάχιστον τρία μέλη των «Πυρήνων», ενώ οι υπόλοιποι είναι ποινικοί, φανατικοί οπαδοί του Ολυμπιακού, που έχουν ως έμβλημα της δικής τους «τρομοκρατικής» οργάνωσης τη σημαία της αγαπημένης τους ομάδας.
Η φωτογραφία ανέβηκε στο Facebook ενός εκ των ποινικών, ο οποίος είχε εκφράσει δημοσίως τον θαυμασμό τους προς τα μέλη των «Πυρήνων», διατυπώνοντας εγκωμιαστικά σχόλια για τη στάση τους μέσα στις φυλακές, καλώντας τους διαδικτυακούς φίλους του να μην ακούνε όσα γράφονται γι' αυτούς. Η φωτογραφία είχε πάρει χιλιάδες likes και ακόμα περισσότεροι την είχαν σχολιάσει. Η ίδια ομάδα ποινικών, που αποτελούν πρόσωπα λατρείας για τους οργανωμένους οπαδούς του Ολυμπιακού, έχει «χτυπήσει» αρκετές φορές στο Facebook με φωτογραφίες που έχουν προκαλέσει... ρίγη συγκίνησης. Το πανό που γράφει «Κουμάντο στη φυλακή μόνο οι ολυμπιακοί», να κρέμεται από τον όροφο πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού, με δεκάδες κρατούμενους να ποζάρουν περιχαρείς, είχε φτάσει να γίνει μέχρι και σύνθημα στους συνδέσμους του πειραϊκού συλλόγου.
Στο ίδιο σημείο είχε αναρτηθεί και πάλι ένα πανό, με τη συμμετοχή περισσότερων κρατουμένων. Το πανό καλούσε σε άμεση απελευθέρωση των συγγενών της ΣΠΦ και τασσόταν υπέρ των απεργών πείνας, κυρίως φυλακισμένων που κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις.
Μετά τις συλλήψεις
Η φωτογραφία με το εν λόγω πανό είχε δημοσιευθεί λίγο καιρό μετά τις συλλήψεις από την Αντιτρομοκρατική στη Σαλαμίνα και συγκεκριμένα της μητέρας των Χρήστου και Γεράσιμου Τσάκαλου και της συντρόφου του δεύτερου, με τις κατηγορίες της ένταξής τους στη τρομοκρατική οργάνωση «Πυρήνες της Φωτιάς». Οι συλλήψεις συγγενικών προσώπων της ΣΠΦ είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις εντός των φυλακών.
Προφίλ στο Facebook διατηρούν και οι Αλβανοί βαρυποινίτες. Είναι πιο τολμηροί και δεν διστάζουν να προχωρούν σε αρκετές δημοσιεύσεις φωτογραφιών, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που κρατούμενοι διαφορετικών φυλακών συνομιλούν δημόσια, ανταλλάσσοντας πειράγματα για το ποιος έχει καλύτερο κελί ή περισσότερα «προνόμια».
Εντυπωσιακό είναι ότι αρκετοί από τους Αλβανούς κρατουμένους φαίνεται να έχουν προσχωρήσει στην ιδεολογία της αναρχίας, ποστάροντας εικόνες με βιβλία ανάλογου περιεχομένου. Η «ζύμωση» αναρχικών ? ποινικών φαίνεται να έχει οδηγήσει στο να ασπαστούν οι δεύτεροι την ιδεολογία των πρώτων και ίσως έτσι εξηγούνται οι ανακοινώσεις αναρχικών υπέρ ποινικών και τούμπαλιν. Ενδεικτικό είναι ότι εκτός της σημαίας της Αλβανίας που κοσμεί σχεδόν κάθε κελί Αλβανού κρατουμένου, δεν λείπουν και πανό με τον Τσε Γκεβάρα, σε μια περίεργη μείξη πατριωτισμού και αναρχίας. Δεν λείπουν φυσικά και οι φωτογραφίες που ποζάρουν με αυτοσχέδια μαχαίρια και σφαίρες από περίστροφα, ίσως για να στέλνουν μηνύματα στον έξω κόσμο...
ΤΣΙΜΠΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΚΕΛΙΑ
Οι Αλβανοί βαρυποινίτες λειτουργούν ως μία ομάδα και περνούν τον χρόνο της ποινής τους μαζί. Χαρακτηριστικό είναι ότι ανεβάζουν πολύ συχνά εικόνες από «τσιμπούσια» σε διάφορα κελιά, τα οποία δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τα δωμάτια των σπιτιών τους.Tα «like» στην ομηρεία των φυλάκων και το προφίλ του Χριστόδουλου Ξηρού
Tα «like» στην ομηρεία των φυλάκων και το προφίλ του Χριστόδουλου Ξηρού
«Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στη φυλακή Δομοκού, από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, διαπιστώθηκε στο πάτωμα της τουαλέτας του κελιού 18 της πτέρυγας Α2 ένα κάθετο άνοιγμα βάθους (περίπου) 10 μέτρων και διαμέτρου (περίπου) 50 εκατοστών. Στην καταμέτρηση που ακολούθησε δεν διαπιστώθηκε η απουσία κρατουμένων. Τυχόν ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες διερευνώνται», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης την περασμένη Δευτέρα, 1η Μαρτίου. Στο κελί έμεναν ένας Αλβανός και ένας Πακιστανός, ενώ αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επεσήμαναν ότι στην ίδια πτέρυγα που βρέθηκε το λαγούμι κρατείται και ο βαρυποινίτης Αλκέτ Ριζάι. Ισως γιατί ο διαβόητος κρατούμενος έχει αποδράσει δύο φορές από τις φυλακές Κορυδαλλού, την πρώτη το 2006 και τη δεύτερη το 2009 με ελικόπτερο και μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα. Ομως, το 2013 ο Ριζάι είχε επιχειρήσει να αποδράσει ξανά από τις φυλακές Μαλανδρίνου. Προσποιούμενος ασθένεια και ξεγελώντας τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, είχε καταφέρει μαζί με δύο συγκρατούμενούς του να κρατήσει ομήρους για μεγάλο χρονικό διάστημα έξι φύλακες. Οι Αρχές νόμιζαν ότι είχε χειροβομβίδα στα χέρια, η οποία όμως αποδείχθηκε μετά ότι ήταν ομοίωμα βόμβας.
Κατά την ομηρεία στις φυλακές Μαλανδρίνου, ο Ριζάι και οι συνεργοί του είχαν απαθανατίσει τις στιγμές, αναγκάζοντας τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους να φωτογραφηθούν με χειροπέδες και τα χέρια ψηλά. Υστερα από τρία χρόνια, η φωτογραφία μέσα από το Μαλανδρίνο ανέβηκε στο Facebook... Η απόπειρα απόδρασης του Ριζάι έληξε έπειτα από επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες μπήκαν στις φυλακές για να ξαναπάρουν τον έλεγχο, καθώς οι κρατούμενοι απειλούσαν με εξέγερση.
Κινητά
Με κινητό τελευταίας τεχνολογίας φωτογραφίζεται και Αλβανός βαρυποινίτης που είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη με την εντυπωσιακή απόδρασή του πριν από περίπου δύο χρόνια. Μετά τη σύλληψή του, ο Αλβανός κακοποιός οδηγήθηκε σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, μέσα από τις οποίες ανεβάζει «cell-fie». Αλλοι Αλβανοί φυλακισμένοι επιδεικνύουν την αγάπη για την πατρίδα τους, καθώς η σημαία της χώρας τους είναι πανταχού παρούσα. Από μπαγλαμαδάκια και μπουζούκια, μέχρι φαγητό και κρασί, οι κρατούμενοι των ελληνικών φυλακών, έχουν βρει στο Facebook διέξοδο και τρόπο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Χωρίς να κρύβονται, δεδομένου ότι το κινητό και πόσω μάλλον οι αναρτήσεις στο Ιντερνετ απαγορεύονται, οι φυλακισμένοι «ανοίγουν» κουβέντα στον «τοίχο» των προφίλ τους με φίλους ή κρατούμενους άλλων φυλακών. Οι Αλβανοί κρατούμενοι συνομιλούν και με συμπατριώτες τους μέσω Facebook. Μία αγορά αυτοκινήτου, καψουροτράγουδα της Αλβανίας, εξελίξεις στην πόλη καταγωγής τους, αποτελούν την αφορμή για την έναρξη της συνομιλίας.
Προφίλ στο Facebook διατηρεί μέχρι και σήμερα, το οποίο όμως φαίνεται ανενεργό, και ο Χριστόδουλος Ξηρός. Τον Ιανουάριο του 2015 άνδρες της Αντιτρομοκρατικής περικύκλωναν τη σομόν εξοχική κατοικία στην Ανάβυσσο, όπου είχε βρει καταφύγιο ο επικηρυγμένος με 1 εκατ. ευρώ Ξηρός. Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών εντόπισε εκρηκτικά, ρουκετοβόλα, πιστόλια, αλλά το πιο σημαντικό εύρημα αποδείχθηκαν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αφού αποκαλύφθηκε το σχέδιο απόδρασης «Γοργοπόταμος», αλλά και το προφίλ του Ξηρού στο Facebook. Οι αξιωματικοί διαπίστωσαν ότι ο Ξηρός είχε πρόσβαση στο Ιντερνετ, αφού είχε ανεβάσει φωτογραφίες από το κελί του, αλλά και τις εγκαταστάσεις των φυλακών...
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ
ethnos.gr