«Eξόριστοι» από την Eλλάδα βρίσκονται σήμερα περίπου 200.000 νέοι πτυχιούχοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έξοδο της χώρας από την κρίση.
Τα στοιχεία αυτά έδωσε χθες, από τη Βουλή, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ο οποίος παραδέχθηκε ότι «εκεί που έχουμε χάσει τη μάχη, αυτή τη στιγμή, είναι η μάχη της διαρροής 'εγκεφάλων', των παιδιών που τελειώνουν τα πανεπιστήμια και φεύγουν στο εξωτερικό για να βρουν εργασία. Και δεν είναι λίγα, είναι 200.000 πτυχιούχοι των ελληνικών πανεπιστημίων». Αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθούνται στην εκπαίδευση, ο κ. Φίλης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα καθιερώσει από φέτος το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας και με ψηφιακό τρόπο για τις τέσσερις πιο διαδομένες γλώσσες: τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ισπανικά. Τόνισε δε, ότι το ίδιο θα πρέπει να γίνει με τα αραβικά και τα τουρκικά.
Σε ό,τι αφορά το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι οι αλλαγές θα γίνουν «χωρίς βιασύνη», προσθέτοντας πως ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη σχέση Λυκείου με τα ΑΕΙ.
Τέλος, σημείωσε ότι η χώρα υπολείπεται στον τομέα της ειδικής αγωγής -τα σχολεία της οποίας παρουσίασαν φέτος σοβαρά κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό- καθώς και την τεχνική εκπαίδευση για την οποία -όπως είπε- το υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι διαδικασίες μαθητείας.
Bullying
Εν τω μεταξύ, όπως προκύπτει από πανελλήνια έρευνα για την ενδοσχολική βία που παρουσιάστηκε χθες στο υπουργείο, θύμα bullying έχει πέσει το 13,27% των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Στα γυμνάσια και τα λύκεια περισσότερα είναι τα περιστατικά ρατσιστικής βίας με βάση τον τόπο καταγωγής των μαθητών (28,88%), ενώ στα δημοτικά οι πιο συχνές μορφές εκφοβισμού είναι η λεκτική (56,5%) που περιλαμβάνει την εξύβριση και την κοροϊδία και η σωματική (30,5%) με χτυπήματα - σπρωξίματα.
imerisia.gr