Ένταση προκλήθηκε στη διάρκεια της πορείας των λιμενεργατών στο κέντρο της ΑΘήνας και ενώ στο Ζάππειο λαμβάνει χώρα εκδήλωση του ΤΑΙΠΕΔ με τη συμμετοχή του υπουργικού συμβουλίου για την υπογραφή της συμφωνίας με την Cosco.
Αστυνομικές δυνάμεις με κλούβες των ΜΑΤ έχουν παραταχθεί επί της λεωφόρου Αμαλίας προκειμένου να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να φτάσουν στο Ζάππειο.
Διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και οι δυνάμεις των ΜΑΤ προσπάθησαν να τους απωθήσουν κάνοντας χρήση χημικών.
Από τις 11 το πρωί οι λιμενεργάτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και κατόπιν ξεκίνησαν πορεία προς το Ζάππειο.
Σύμφωνα με την Τροχαία, κλειστοί είναι οι κεντρικοί δρόμοι της πρωτεύουσας, καθώς και στο υπουργείο Εργασίας συγκεντρώθηκαν εμποροϋπάλληλοι και εργαζόμενοι στον κλάδο της βιομηχανίας.
Κλειστά τα εμπορικά λιμάνια της χώρας, λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Λιμενεργατών του Οργανισμού Λιμένα Πειραιώς (ΟΛΠ).
Και στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) συγκεντρώθηκαν το πρωί στον Επιβατικό Σταθμό και κάνουν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου αντιπροσωπεία τους αναμένεται να επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας για την παραχώρηση των ΟΛΠ και ΟΛΘ.
Όπως αναφέρουν οι λιμενεργάτες, διαδηλώνουν «ενάντια στις φιέστες και τα πανηγύρια που οργανώνουν κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ για το ξεπούλημα των λιμανιών, λες και δεν είναι αυτοί που άλλα έλεγαν και άλλα διαβεβαίωναν πριν έναν χρόνο τους εργαζόμενους και τον πειραϊκό λαό και άλλα πράττουν σήμερα. Αιδώς Αργείοι!».
Οι λιμενεργάτες ζητούν, μεταξύ άλλων, να μη προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση-πώληση των ΟΛΠ, ΟΛΘ και των λιμανιών εθνικής σημασίας, να κατοχυρωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των λιμανιών και η αναπτυξιακή προοπτική τους, να διασφαλιστεί το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και να ακυρωθούν οι μνημονιακοί νόμοι «που φαλκιδεύουν τον θεσμό των ΣΣΕ».
Παράλληλα, διεκδικούν να στελεχωθούν τα λιμάνια με προσωπικό πλήρους και σταθερής απασχόλησης με βάση τις πραγματικές ανάγκες και να υπάρξει ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα και συντάξεις αξιοπρέπειας.
«Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε σκληρούς απεργιακούς αγώνες για να κατοχυρώσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα των λιμανιών. Δηλώνουμε ανυποχώρητοι στη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας» τονίζουν η ΟΜΥΛΕ και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ.
news.in.gr