Ζούσαν σε χώρο αδέσποτων σκύλων στο Βελιγράδι.
Δύο θηλυκοί και ένας αρσενικός λύκος, οι οποίοι ζούσαν σε χώρο αδέσποτων σκύλων στο Βελιγράδι φιλοξενούνται πλέον στο Καταφύγιο του Αρκτούρου στις Αγραπιδιές Φλώρινας.
Οι τρεις λύκοι, ένας λευκός, ένας μαύρος και ένας γκρι, ζούσαν μαζί ως αγέλη για αρκετά χρόνια. Η λευκή λύκαινα είχε γεννηθεί προ δεκαετίας στον ζωολογικό κήπο του Βελιγραδίου, η μαύρη, 8 ετών σήμερα, κατασχέθηκε από ιδιώτη, ενώ ο αρσενικός λύκος είχε βρεθεί τραυματισμένος στο πόδι, πιθανότατα από τροχαίο ατύχημα.
Τη μεταφορά των λύκων ζήτησαν οι υπεύθυνοι του σερβικού καταφυγίου σκύλων και του υπουργείου Περιβάλλοντος της Σερβίας, επειδή αδυνατούσαν να τους εξασφαλίσουν ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης. Η ένταξή τους στο Καταφύγιο θα γίνει σταδιακά τις προσεχείς εβδομάδες προκειμένου να προσαρμοστούν στο καινούριο περιβάλλον.
Το πρότυπο Κέντρο στις Αγραπιδιές δημιουργήθηκε το 2003 για να βάλει τέλος στην παράνομη κατοχή λύκων. Τα ζώα που έχουν διασωθεί έως σήμερα φιλοξενούνται σε έναν ειδικά περιφραγμένο χώρο 70 στρεμμάτων που αποτελεί τμήμα φυσικού δάσους βελανιδιάς.
Το Καταφύγιο των Λύκων λειτουργεί όλο το χρόνο, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες από τις 10 έως τις 16.30.
Οι λύκοι στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα οι λύκοι υπολογίζονται σε περίπου 1.000, εκ των οποίων η πλειονότητα ζει σε αγέλες. Το είδος αναπαράγεται κυρίως σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές, συνήθως σε υψόμετρο μικρότερο των 1.500 μέτρων.
Η επιβίωση του είδους στη χώρα μας απειλείται από την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, τη λαθροθηρία, τα τροχαία δυστυχήματα, τον κατακερματισμό των βιοτόπων του (από μεγάλους οδικούς άξονες και άλλες υποδομές), αλλά και από τον υβριδισμό με σκύλους.
Ο λύκος εξαιρέθηκε από τις λίστες των θηρεύσιμων και επιβλαβών ειδών το 1993.
Στην ευρωπαϊκή σύμβαση της Βέρνης (η Ελλάδα την έχει επικυρώσει με τον νόμο 1335/83) περιλαμβάνεται στα αυστηρά προστατευόμενα είδη ενώ στη σύμβαση της Ουάσινγκτον για τη ρύθμιση του διεθνούς εμπορίου των απειλούμενων ειδών χλωρίδας και πανίδας (CITES) ο λύκος περιλαμβάνεται στα εν δυνάμει απειλούμενα είδη, με συνέπεια να ελέγχεται αυστηρά το διεθνές εμπόριο λύκων.
Προστατευόμενο είδος θεωρείται το είδος και βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας 92/43.
tovima.gr