Ένταση υπήρξε στην συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιούσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Ηλεκτρονικής Αθηνών», Γιάννης Στρούτσης, καθώς δέκα λεπτά μετά την έναρξης της εμφανίστηκαν εργαζόμενοι μαζί με μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος ζητώντας από τον κύριο Στρούτση να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με την τύχη των εργαζομένων στην αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, η οποία από χθες είναι σε κατάσταση πτώχευσης.
Οι εργαζόμενοι κατηγορούσαν τον κ. Στρούτση, ο οποίος είναι και ο βασικός μέτοχος της Ηλεκτρονικής ότι η διαδικασία πτώχευσης ήταν πολύ ξαφνική και ότι θα έπρεπε να είχε υπάρξει νωρίτερα διαβούλευση με τους εργαζόμενους. Επίσης, υποστήριζαν ότι θα έπρεπε να εμφανιστεί στην τριμερή συνάντηση εργαζομένων - διοίκησης και υπουργείου Εργασίας που είχε προγραμματιστεί για σήμερα.
Μετά από αρκετά λεπτά έντονης συζήτησης και προν αποχωρήσει ο κ. Στρούτσης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρξει συνάντηση την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητηθούν τρόποι αναστροφής της πτωχευτικής διαδικασίας. Πάντως, ο κ. Στρούτσης επεσήμανε στους εργαζόμενους ότι πρακτικά απαιτείται να μπει "ζεστό" χρήμα στην εταιρεία, κάτι που σημαίνει είτε τραπεζικός δανεισμός είτε στρατηγικός επενδυτής. Σενάριο εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί με βάση τα σημερινά δεδομένα, ενώ αν υπήρχε τέτοιο ενδεχόμενο τότε θα είχε γίνει νωρίτερα.
Σημειωτέον πως οι εργαζόμενοι έχουν πληρωθεί μέχρι τις 15 Μαϊου, ενώ τους έχει καταβληθεί το δώρο Πάσχα και αναλογικά το δώρο διακοπών.
Πριν τη διακοπή από την πλευρά των εργαζομένων, ο κ. Στρούτσης είχε ξεκινήσει να κάνει μία μικρή ιστορική αναφορά στην πορεία της εταιρείας που ξεκίνησε πριν από 60 χρόνια από τον πατέρα του με τη δημιουργία ενός μικρού καταστήματος στην οδό Τσαμαδού στον Πειραιά για να μεταφερθεί στη συνέχεια στην οδό Δραγατσανίου. Η εταιρεία έφθασε στο ζενίθ της το 2008, ένα χρόνο πριν την κρίση, με τον τζίρο να ανέρχεται σε 240 εκατ. ευρώ, το περιθώριο EBITDA στο 8%, μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και παρουσία σε 3 χώρες με πλάνα για επέκταση σε άλλες 4 μέχρι το 2010.
Όμως, σύμφωνα με τον κ. Στρούτση, η κρίση είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης, ενώ παράλληλα μηδενίστηκαν οι τραπεζικές πιστώσεις, κόβοντας πρακτικά τις άτοκες δόσεις. Επιπλέον, οι ξένοι προμηθευτές περιόρισαν τις πιστώσεις τους προς αλυσίδες όπως η Ηλεκτρονική.
Οι εργαζόμενοι της εταιρείας μίλησαν το πρωί της Πέμπτης στην ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΙ και τοποθετήθηκαν εκφράζοντας τους φόβους τους για την επόμενη ημέρα.
«Υπάρχουν οικογένειες πίσω από εμάς και αγωνιούμε για την επόμενη ημέρα. Η κυβέρνηση κινητοποιείται για τον δημόσιο τομέα αλλά όχι για τον ιδιωτικό. Μοιάζει σαν να υπάρχουν πολλών ταχυτήτων εργαζόμενοι. Θέλουμε τη στήριξη της κυβέρνησης», ανέφερε εκπρόσωπος τους μιλώντας στην κάμερα.
Η «Ηλεκτρονική» γνωστοποίησε ότι βρίσκεται πλέον σε κατάσταση πτώχευσης με ανακοίνωσή της όπου ουσιαστικά επισημαίνει ότι πέραν της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης, τα capital controls το περασμένο καλοκαίρι ήταν η εξέλιξη εκείνη που οδήγησε τελικώς στην απόφαση να καταθέσει την αίτηση πτώχευσης στις 9 Μαρτίου 2016, όπως προκύπτει από την απόφαση του δικαστηρίου που είδε το φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με τη διοίκηση, «τον Απρίλιο του 2015 είχε καταρτιστεί, σε συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες και τους προμηθευτές, ένα επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό», τονίζεται στην ανακοίνωση, η οποία κάνει λόγο για δημιουργία ασφυκτικού προβλήματος ρευστότητας, απώλεια μεριδίων αγοράς και αύξηση των ζημιών.
Η αλυσίδα κατέληξε να μην μπορεί να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της και σταδιακά τους τελευταίους μήνες οι πιστώτριες τράπεζες και οι προμηθευτές να προχωρούν σε καταγγελίες των συμβάσεων πίστωσης και να ζητούν την κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών.
imerisia.gr