«Ξεπαγώνει» το σχέδιο για την αξιοποίηση των εγκατελλειμμένων κτιρίων, το οποίο είχε παρουσιαστεί προ διετίας αλλά ουδέποτε θεσπίστηκε. Από τη νομοθετική πρόταση αφαιρέθηκαν οι προβλέψεις εκείνες που είχαν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις λόγω της προφανούς αντισυνταγματικότητάς τους, όπως η δυνατότητα παραχώρησης εγκατελλειμμένων κτιρίων στο δήμο ή σε ιδιώτη χωρίς τη συναίνεση του ιδιοκτήτη. Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι η επεξεργασία του πλαισίου να καταλήξει μέχρι το καλοκαίρι.
Όπως αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωση ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτιρίων και Μνημείων, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί τρείς συνεδριάσεις της Επιτροπής επανεξέτασης του σχεδίου νόμου για τα «Εγκαταλελειμμένα, τα Κενά και τα Αγνώστων Ιδιοκτητών Κτήρια». «Η Επιτροπή κατέληξε σε ένα πρώτο πόρισμα κατά το οποίο ουδεμία μεταβίβαση της χρήσης ή άλλου εμπράγματου δικαιώματος σε Δήμο ή σε άλλο φορέα θα γίνει χωρίς την συναίνεση του ιδιοκτήτη ή των συνιδιοκτητών και χωρίς εύλογο και εκ των προτέρων συμφωνημένο αντάλλαγμα», αναφέρει ο σύλλογος. Το υπουργείο Περιβάλλοντος δέχθηκε ότι η ρύθμιση που πρότεινε το σχέδιο νόμου «συνιστούσε ευθεία παραβίαση του άρθρου 17 του Συντάγματος, για την προστασία της ιδιοκτησίας, αλλά και του άρθρου 1 του πρώτου πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».
Οι ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων (ομάδα που έχει δοκιμαστεί ιδιαίτερα τα επιπρόσθετα φορολογικά μέτρα των τελευταίων ετών, λόγω των –κατά κανόνα- πολλών τετραγωνικών των κτιρίων αυτών) προτείνουν με την αφορμή της επανεξέτασης του πλαισίου να θεσπιστούν νέες ρυθμίσεις για τη στήριξη των ιδιοκτητών στη συντήρηση και αποκατάσταση των ιστορικών κτιρίων. Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσαν στο ΥΠΕΝ μια «εργαλειοθήκη διατηρητέων», που περιλαμβάνει προτάσεις για την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων, για την δημιουργία ενιαίου μητρώου διατηρητέων κτιρίων και μνημείων, για την ένταξη των διατηρητέων στο νέο αναπτυξιακό νόμο και στο νέο ΕΣΠΑ.
kathimerini.gr