«Μπλοκάρει» επί του παρόντος, λόγω της γειτνίασης με το Φοινικόδασος στο Βάι της Κρήτης, τουριστική επένδυση άνω των 100 εκατ. ευρώ της εταιρείας βρετανικών συμφερόντων Loyalward LtD. Η επένδυση έχει οριστεί να γίνει σε 22.120,349 στρέμματα ιδιοκτησίας της Μονής Τοπλού, ωστόσο στο ΣτΕ προσέφυγε η «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού», καθώς και 140 κάτοικοι της περιοχής, ζητώντας να ακυρωθεί ως παράνομο το προεδρικό διάταγμα με το οποίο εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι αλλά και το σχέδιο για την υλοποίηση της επένδυσης.
Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι η επίμαχη περιοχή, όπου έχει εγκριθεί η υλοποίηση της τουριστικής επένδυσης, βρίσκεται σε ζώνη προστασίας NATURA 2000 και συνεπώς δεν επιτρέπονται οι τουριστικές εγκαταστάσεις. Επιπλέον υποστηρίζουν ότι η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, εκτός του ότι είναι πλημμελής, αντίκειται στην ελληνική νομοθεσία αλλά και σε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς δεν προβλέπει μέτρα προστασίας και περιορισμούς για τη διαχείριση του περιβάλλοντος της περιοχής, αλλά ούτε έχει προηγηθεί η αναγκαία εκτίμηση των επιπτώσεων της ξενοδοχειακής δραστηριότητας στο περιβάλλον.
Η επένδυση προβλέπει τη δημιουργία 1.200 θέσεων άμεσης απασχόλησης, την κατασκευή ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, λιμενικά έργα, εμπορικά καταστήματα, αθλητικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις, γήπεδα γκολφ, κ.λπ. Το όλο έργο εκτιμάται ότι θα αυξήσει σημαντικά την προσέλκυση τουριστών.
Το σύνολο της περιοχής έχει παραχωρηθεί από εκκλησιαστικό ίδρυμα, που ανήκει στη Μονή Τοπλού, στη Loyalward LtD, η οποία ανέλαβε την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού διά του οποίου ανακηρύχθηκε ανάδοχος.
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη υπόθεση απασχολεί το Συμβούλιο της Επικρατείας. Προ έτους, η ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου, με πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζο, είχε κρίνει (υπ’ αριθμόν 29/2015) νόμιμο το σχέδιο διατάγματος, δίνοντας έγκριση για την υλοποίηση της επένδυσης.
kathimerini.gr