A A A

Ακόμα κι αν δεν είχε, όπως περίμενε, σύμμαχό του τον καιρό ο Ηλίας Ψινάκης κράτησε την υπόσχεσή του και κατάφερε, με όλα τα απρόοπτα και τις δυσκολίες, να πετάξει την Παρασκευή πάνω από τη Νύμφη του Θερμαϊκού με το αερόστατο!

Ο ίδιος, σαν τον Φιλέα Φογκ, τον μυθιστορηματικό ήρωα του Ιουλίου Βερν, μίλησε στο «Εθνος της Κυριακής» γι' αυτό το περιπετειώδες, αλλά ταυτόχρονα και φιλόδοξο ταξίδι του. Οπως χαρακτηριστά αποκαλύπτει -με το γνωστό χιούμορ που τον διακρίνει- δεν ήταν λίγες οι φορές που ρώτησε τους πιλότους «τι γίνεται, ρε παιδιά, πέφτουμε;», γιατί ναι μεν ο «Marathon Man» πιστεύει πως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, αλλά η πτήση με αερόστατο δεν είναι πάντοτε μια εύκολη υπόθεση.

«Οπως με όλα τα συστήματα, έτσι και με το αερόστατο, κάποιες φορές ανεβαίνουν κι άλλοτε πέφτουν. Σ' αυτή την ηλικία είναι πολύ δύσκολο να ανεβαίνουν πράγματα», λέει χαμογελώντας. «Γκρεμιστήκαμε σ' έναν λόφο, γιατί αλλιώς θα πηγαίναμε στο Κιλκίς! Το αερόστατο δεν το ελέγχεις, δεν είναι σαν το ελικόπτερο που λες στον πιλότο 'προσγειώσου εδώ' και το κάνει. Το πήρε ο αέρας και αντί να έρθω στον Λευκό Πύργο, πέσαμε πάνω στο βουνό. Περάσαμε πάνω από την πόλη, από κάτι διυλιστήρια».

Και αυτό το ταξίδι είχε πράγματι πολλά απρόοπτα... Από το πρωί της Πέμπτης η... «dream team» του Ηλία Ψινάκη, όπως αρέσκεται να την αποκαλεί, έκανε προσπάθειες να σηκώσει το αερόστατο -τέσσερις φορές επιχείρησαν να απογειωθούν, αλλάζοντας τοποθεσία-, αλλά επειδή ο αέρας ήταν αντίθετος, η ώρα είχε περάσει και η πτήση δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί τη νύχτα, η αποστολή πραγματοποιήθηκε τελικά το πρωί της Παρασκευής.

Ο δήμαρχος του Μαραθώνα μπορεί να μην κατάφερε να το προσγειώσει στο Aγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, αλλά σε λόφο του χωριού Νεοχωρούδα του Δήμου Ωραιοκάστρου, το οποίο βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Θεσσαλονίκης, για να μεταβεί τελικά οδικώς στο κέντρο, όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Ο σκοπός του ταξιδιού

Ο Ηλίας Ψινάκης μάχεται για την Ιδρυση της «Αμφικτιονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων». Επιδίωξή του είναι η προώθηση και η οργάνωση του ελληνικού πολιτισμού σε τοπικό επίπεδο και η σωστή διαχείριση των θεμάτων του, όπως η προστασία, η διεκδίκηση και η διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ενώ στους στόχους περιλαμβάνεται και η διεκδίκηση και επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα! Αυτός ήταν και ο λόγος αυτού του... επικίνδυνου, όπως αποδείχθηκε, εγχειρήματος. «Είναι μια πάρα πολύ απλή σκέψη την οποία θα έκανα μόνο για τον Μαραθώνα, αλλά τελικά θα την κάνουμε για όλη την Ελλάδα», εξηγεί για την πρωτοβουλία του που αγκαλιάστηκε από δεκάδες δήμους και προσθέτει: «Είναι ένα δίκτυο πόλεων, σαν οργανισμός, το οποίο μπορεί να βοηθήσει πολύ όλους τους δήμους με επενδυτές από την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ενωση, με πακέτα για αθλητισμό, τουρισμό, ΑμεΑ, μάθηση, επικοινωνία».

Ο Ηλίας Ψινάκης μετά από προσπάθειες κατάφερε τελικά να... απογειωθεί στην Κατερίνη και να πετάξει το αερόστατό του πάνω από τους δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Μαρίνα Ζιώζιου, ethnos.gr