A A A

Στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης απολογήθηκαν το πρωί της Κυριακής οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί (τρεις λοχαγοί, ισάριθμοι συνταγματάρχες και δύο υπαξιωματικοί) που επέβαιναν σε αστυνομικό ελικόπτερο το οποίο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Οι χειριστές, στην προσπάθεια τους να διαφύγουν μαζί με τους υπόλοιπους επιβαίνοντες της σύλληψης, στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο και επικαλέσθηκαν μηχανική βλάβη για να τους επιτραπεί η προσγείωση, προκειμένου στη συνέχεια να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Οπως δήλωσε στην «Κ» η δικηγόρος τεσσάρων εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών κ. Βασιλική Μαρινάκη, επανέλαβαν στον εισαγγελέα ότι δεν γνώριζαν για το πραξικόπημα. Μετά την απολογία τους παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι, κατηγορούμενοι για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα. Αύριο εχει οριστεί να γίνει το δικαστήριο, ωστόσο η δικηγόρος τους θα ζητήσει αναβολή για την Τετάρτη. Από τους τέσσερις που εκπροσωπεί η κ. Μαρινάκη ο ένας ηταν ο πιλότος του ελικοπτέρου, δύο φέρουν τον βαθμό του ταγματάρχη και ο τέταρτος του λοχία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ το αυτόφωρο δικαστήριο θα γίνει πιθανότατα τη Δευτέρα, ενώ το κατηγορητήριο που τους βαρύνει αφορά σε παράνομη είσοδο στην Ελλάδα και απόπειρα διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας.

Αμέσως μετά θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία απέλασής τους, η οποία εκτιμάται πως δεν θα εκτελεστεί άμεσα δεδομένου ότι ήδη έχουν αιτηθεί πολιτικού ασύλου.

Το επίσημο αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου θα υποβάλουν οι οκτώ συλληφθέντες στην Υπηρεσία Ασύλου, στη Ν. Χιλή Αλεξανδρούπολης, η οποία θα πρέπει να αποφανθεί σε διάστημα δύο-τριών εβδομάδων για την αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος. Η ίδια υπηρεσία θα αποφασίσει και για το εάν θα συνεχιστεί η κράτηση των συλληφθέντων ή θα αφεθούν ελεύθεροι.

Εφόσον κριθούν προφυλακιστέοι η κράτηση των Τούρκων στρατιωτικών θα συνεχιστεί από την Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης στο κέντρο κράτησης Φερών, έως ότου η επιτροπή ασύλου αποφανθεί επί του αιτήματός τους.

Πάντως χθες, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Τούρκο ομόλογό του, τόνισε τόνισε ότι το θέμα της χορήγησης ασύλου θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας.

Νωρίτερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε γράψει στο Twitter ότι οι «οκτώ προδότες θα εκδοθούν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατόν».

kathimerini.gr