A A A

Μαίνεται η φωτιά στη Θάσο. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί. Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί και μοναστήρια. Στην περιοχή επιχειρούν και σήμερα 170 πυροσβέστες. Πόσα μποφόρ πνέουν στην περιοχή. Ο χάρτης πρόβλεψης των σημερινών πυρκαγιών. Το μήνυμα του Προκόπη Παυλόπουλου. Μαρτυρίες κατοίκων (Vids).

Μια δεύτερη ημέρα αγωνίας περνούν και σήμερα Κυριακή οι κάτοικοι της Θάσου, καθώς μαίνεται η φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί του Σαββάτου και ήδη καίει σε τέσσερα μέτωπα.

Σύμφωνα με κατοίκους του νησιού, έχουν ήδη καεί δέκα σπίτια στο χωριό Μικρό και τρία στο Μεγάλο Καζαβίτι, ενώ με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, οι φλόγες απειλούν τον οικισμό Θεολόγο. Μαρτυρίες μιλούν επίσης, για καταστροφές σε ξενοδοχειακές μονάδες στο νότιο τμήμα του νησιού. Την ίδια στιγμή, εκκενώθηκαν τα μοναστήρια του Αγίου Παντελεήμονα και του Αρχαγγέλου, ενώ σε πάρα πολλές περιοχές του νησιού έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Οι δυνατοί άνεμοι σήμερα ωστόσο, κόπασαν και αυτό αναμένεται να βοηθήσει πολύ στην αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων.

Σημειώνεται ότι λόγω της κατάστασης το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ενδεικτικό στοιχείο της πύρινης κόλασης που επικράτησε στο νησί, είναι ο τραυματισμός εποχικού πυροσβέστη, ο οποίος υπέστη σοβαρό κάταγμα στο πόδι του (υπέστη και αιμορραγία) και χρειάστηκε η μεταφορά του στο Νοσοκομείο της Καβάλας, όπου και νοσηλεύεται.

Οι πυρκαγιές και στα τέσσερα μέτωπα ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα σε δασικές ορεινές περιοχές, πιθανό από κεραυνούς.

Στο νησί επιχείρησαν χτες Σάββατο συνολικά 63 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 41 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 4 οχήματα ΟΤΑ, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποίησαν συνολικά 8 εναέρια μέσα (4 καναντέρ, 2 πετζετέλ, και 2 ελικόπτερα). Για τις ανάγκες της κατάσβεσης της πυρκαγιάς πυροσβεστικές δυνάμεις μετακινήθηκαν από την Καβάλα και την Ελευθερούπολη νωρίς το πρωί με κατεύθυνση το νησί της Θάσου. Σήμερα, στη δύσκολη επιχείρηση συμμετέχουν 170 πυροσβέστες, με 73 οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 15 εθελοντές και 36 στρατιώτες μαζί με 11 οχήματα από δήμους. Παράλληλα με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού επτά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο έκανε λόγο για μια δύσκολη νύχτα που όμως επιχειρησιακά εξελίχθηκε καλά, καθώς η φωτιά δεν προχώρησε σε επικίνδυνες περιοχές ώστε να τεθούν σε κίνδυνο κατοικημένες περιοχές και αγροτικές υποδομές.

Η προσπάθεια που καταβλήθηκε επικεντρώθηκε στους ορεινούς οικισμούς Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι του Πρίνου, όπου κάηκαν κάποια σπίτια περιμετρικά των οικισμών, χωρίς όμως να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, καθώς από χθες το πρωί είχαν εκκενωθεί τα δύο χωριά.

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ ωστόσο, δεν κρύβει την ανησυχία του για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και σημειώνει ότι σήμερα ο συντονισμός της κρατικής μηχανής είναι καλύτερος και ουσιαστικότερος, αφού έχουν αυξηθεί τα επίγεια και εναέρια μέσα κατάσβεσης.

Η προσπάθεια που καταβλήθηκε και καταβάλλεται ακόμη και σήμερα Κυριακή από πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές είναι μεγάλη, καθώς ζωντανεύουν μνήμες του 1985, όταν από πυρκαγιά καταστράφηκε ένα πολύ μεγάλο μέρος του δασικού πλούτου του νησιού.

 

Το μήνυμα Παυλόπουλου και ο Αποστόλου σε ειδική αποστολή

Τη συμπαράστασή του στους κατοίκους της Θάσου που δοκιμάζονται σκληρά το τελευταίο 24ωρο εξαιτίας των πολλών πυρκαγιών που πλήττουν το νησί, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε τα μεσάνυχτα με τον δήμαρχο Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ο δήμαρχος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να ενημερωθεί για την εξέλιξη των πυρκαγιών και την πορεία των έργων κατάσβεσης και τόνισε ότι από τη θέση του θα εξαντλήσει κάθε δυνατό μέσο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος κίνδυνος που έχει πλήξει το νησί. Ευχήθηκε δύναμη και κουράγιο σε όλους τους κατοίκους του νησιού. Σημειώνεται ότι ο κ. Παυλόπουλος επισκέφτηκε τον Ιούνιο το νησί της Θάσου και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων αεροπόρων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, που βρίσκεται στον Πρίνο.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλους και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας επιθεωρούν από αέρος με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας τις φωτιές του νησιού, και στη συνέχεια θα συμμετάσχουν σε ευρεία σύσκεψη των φορών προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση.

ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

Εγκλωβισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Εγκλωβισμένοι στον ορεινό οικισμό Καζαβίτι, βρέθηκαν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με την περιπέτειά τους να έχει αίσιο τέλος.

"Στην ουσία μιλάμε για ένα πύρινο στεφάνι που έχει ζώσει τον ορεινό όγκο του νησιού. Η κατάσταση είναι όχι απλώς ανησυχητική, είναι, θα έλεγα, εφιαλτική, με την έννοια ότι απειλούνται και οικισμοί. Βέβαια, προς στιγμήν αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα επιτυχώς", δήλωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ3 ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Εμμανουηλίδης το Σάββατο το βράδυ.

Και πρόσθεσε: "Το κακό είναι ότι έχουμε εχθρικό τον άνεμο στην προσπάθεια αναχαίτισης και πολύ περισσότερο κατάσβεσης της φωτιάς. Μέτωπα, που σε κάποιο χρόνο αναχαιτίζονται, μετά από λίγο αναζωπυρώνονται και δημιουργούν καινούργιες εστίες. Τα μέσα, που είναι επαρκή, και τα εναέρια και τα επίγεια είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να αντιμετωπίσουν την κατάσταση".

 

Κόλαση φωτιάς και στο Άγιο Όρος

Εκτός από το μεγάλο μέτωπο της Θάσου, η Πυροσβεστική είχε να αντιμετωπίσει και την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε επίσης το πρωί του Σαββάτου, σε δασική έκταση στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Χιλανδαρίου στο Άγιο Όρος.

Αν και το μέτωπο ήταν σε ύφεση, εντούτοις κατά τη διάρκεια της νύχτας επιχειρούσαν 36 πυροσβέστες,18 οχήματα και 44 άτομα πεζοπόρου τμήματος.

news247.gr