A A A

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022 και οι Δήμοι της Βόρειας Αττικής προσκαλούν στις παρακάτω εκδηλώσεις:

ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ

Σάββατο 04 Ιουνίου 2022,  9.00 το πρωί

Ο Δήμος Κηφισιάς και το "Χαμόγελο του Παιδιού" ενώνουν τις «δυνάμεις» τους, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), και οργανώνουν δράση καθαρισμού στον Κηφισό ποταμό.

Σημείο Συνάντησης: Ιερός Ναός Παναγίας Χελιδονούς, Κηφισιά

Κυριακή 5 Ιουνίου, 11:30 π.μ., Πινακοθήκη Κουβουτσάκη (Λεβίδου 11, Κηφισιά)

Στο πλαίσιο της «Άνοιξης Τεχνών» του ΝΠΔΔ «Δ. Βικέλας» θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα «Ποιητική και οικοκριτική: Η Περιβαλλοντική ηθική και φυσιολατρία στα έργα του Οδυσσέα Ελύτη και του Νικηφόρου Βρεττάκου»

ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ

Με το σύνθημα «Καθαρίζουμε και Ανακυκλώνουμε – Εθελοντισμός στις Γειτονιές», ο Δήμος Αμαρουσίου πραγματοποιεί μία ακόμη δράση για την προστασία του πρασίνου της πόλης και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Δημοτών του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022 κατά τις ώρες 10:00 – 13:00, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου με τη συνδρομή εθελοντών Πολιτικής Προστασίας και εθελοντών συλλόγων & κατοίκων Αμαρουσίου συναντιούνται στην περιοχή της Νέας Λέσβου και συγκεκριμένα στο Πάρκο Μυτιλήνης (Μυτιλήνης & Πεντέλης)  για καθαρισμό και αποψίλωση. Παράλληλα η Περιφέρεια Αττικής μέσω της υπηρεσίας “The Green City” θα είναι παρούσα για να ενημερώσει τους πολίτες για τα οφέλη και τους τρόπους ανακύκλωσης.

Η δράση διοργανώνεται από το Γραφείο Νέας Γενιάς και Εθελοντισμού του Δήμου Αμαρουσίου. Εκτός από την Περιφέρεια Αττικής παρόντες και οι Σύλλογοι Νέας Λέσβου και Δωδώνης.

ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Γιορτάζουμε την Ημέρα Περιβάλλοντος με το 2ο HIDRANT festival

To 2o HIDRANT festival, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Cultural Hidrant τιμάει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου, με ένα πρόγραμμα ολοήμερων δράσεων γύρω από τη Ρεματιά και το Αδριάνειο Υδραγωγείο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περίπατο και καθαρισμό στις όχθες της Ρεματιάς, ιστορικό περίπατο στις συνοικίες του Παλιού και Νέου Συνοικισμού του Χαλανδρίου, και γλέντι με φαγητό, μουσική και παραδοσιακούς χορούς στο πάρκο του Συνοικισμού.

Στόχος είναι η γνωριμία, ευαισθητοποίηση και ενεργή συμμετοχή των κατοίκων στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και διαμόρφωσης της ιστορίας και συλλογικής μνήμης της πόλης του Χαλανδρίου.

Οι δράσεις συνδιοργανώνονται στα πλαίσια του προγράμματος αστικής καινοτομίας Cultural HIDRANT από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης Χαλανδρίου, από τον Φυσιολατρικό Πεζοπορικό Σύλλογο Χαλανδρίου «Ο Ευριπίδης» – Πεζοπόροι Χαλανδρίου, από την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δήμου Χαλανδρίου, από το Εθνομουσικολογικό Ίδρυμα Π. Γ. Ζήση, και το Δήμο Χαλανδρίου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ

10:00, Πλάτωμα Προφ. Ηλία (Ρεματιά)
«Περιβαλλοντικός περίπατος και καθαρισμός της Ρεματιάς»
Εκκινούμε από το πλάτωμα του Προφήτη Ηλία στη Ρεματιά και προχωράμε καθαρίζοντας τις όχθες της Ρεματιάς προς την οδό Φραγκοκλησιάς.

12:30, Φραγκοκλησιάς και Πεντέλης
«Πότισμα και περιποίηση αναδασωτέου χώρου»
Περιποιούμαστε τα δέντρα του πρόσφατα αναδασωτέου χώρου στην οδό Φραγκοκλησιάς.

Οι δράσεις της πρωινής ζώνης συνδιοργανώνονται από το Σύλλογο Προστασίας της Ρεματιάς, τους Πεζοπόρους Χαλανδρίου και το Δήμο Χαλανδρίου.

19:00, Ηρώο Κεντρικής πλατείας Χαλανδρίου
«Ιστορικός και Πολιτιστικός περίπατος»
Περπατάμε στους δρόμους της πόλης μέχρι την οδό Ελ Αλαμέιν, θυμόμαστε και μαθαίνουμε για τον Παλιό και Νέο Συνοικισμό της πόλης μας και για το Αδριάνειο Υδραγωγείο.

Διοργάνωση Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δήμου Χαλανδρίου και Δήμος Χαλανδρίου.

21.00, Πάρκο Συνοικισμού
«Παραδοσιακοί χοροί και λαϊκό γλέντι»

Η ημέρα θα κλείσει με φαγητό, μουσική και χορό για όλες και όλους. Το χορευτικό συγκρότημα του Εθνομουσικολογικού Ιδρύματος Ζήση θα μας παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς, και θα απολαύσουμε λαϊκή μουσική από την ορχήστρα του Γιάννη Παυλόπουλου μαζί με λαχταριστούς μεζέδες.

Διοργάνωση Ίδρυμα Π. Ζήση και Δήμος Χαλανδρίου.

ΣΤΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

Δενδροφύτευση και εορταστικές εκδηλώσεις στο Δήμο Μεταμόρφωσης

Η 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αποτελεί την υπενθύμιση ότι οφείλουμε να φροντίσουμε τον πλανήτη μας, το ίδιο μας το σπίτι. Και φέτος την Κυριακή, 5 Ιουνίου, φροντίζουμε τόσο για το Περιβάλλον, όσο και την πόλη μας, τη Μεταμόρφωση.

Συγκεκριμένα η Διεύθυνση Καθαριότητας και Περιβάλλοντος του Δήμου Μεταμόρφωσης, σας προσκαλεί την Κυριακή, 5 Ιουνίου, στις 10.00 το πρωί στο Λόφο Νεμέσεως (γνωστός και ως Λόφος Δηλαβέρη) την Κυριακή 5 Ιουνίου στις 10.00 π.μ.

Εκεί θα φυτέψουμε δεντράκια και θα εορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με λουλούδια, τραγούδια και δώρα!

 

ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ

 

Κατάβαση της Ρεματιάς από Παλιά Πεντέλη έως Μελίσσια

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πεντέλης σας προσκαλεί να γιορτάσουμε την Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, την Κυριακή 5 Ιουνίου, κατεβαίνοντας μαζί τον κύριο κλάδο της Ρεματιάς από την Παλιά Πεντέλη μέχρι τον πεζόδρομο της Αγ. Μαρίνας στα Μελίσσια.

Ξεκινάμε στις 9.30πμ από την Πλατεία Αγ. Τριάδας στην Παλιά Πεντέλη (στις ταβέρνες)

Θα δούμε το γεφύρι Σουβαλιώτη και θα κινηθούμε παράλληλα με το ρέμα από την ανατολική του πλευρά, περνώντας από την γέφυρα της Νέας Πεντέλης επί της Αλεξάνδρου Παναγούλη.

Θα συνεχίσουμε την καθοδική πορεία μέχρι την γέφυρα Διάμεση επί της Ασκληπιού. Βαδίζοντας πάντα από την ανατολική πλευρά στο ύψος του Ξενοδοχείου Αίγλη (επί της Λ. Πεντέλης), θα κατέβουμε στο ρέμα και θα περάσουμε απέναντι για να βγούμε στην Εκκλησία της Αγίας Μαρίνας.

Γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος
• γνωρίζοντας και απολαμβάνοντας τις φυσικές ομορφιές της ρεματιάς
• διαπιστώνοντας επί του τόπου τις αντιπεριβαλλοντικές πρακτικές και την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας της.

Παρουσίαση νέας οικολογικής δράσης στην πλατεία Αγίας Παρασκευής

Την Παρασκευή, 3.6.2022 και ώρα 18:30 – 21:30 στην Κεντρική Πλατεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Αγίας Παρασκευής διοργανώνει δράση όπου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθούν οι τετράποδοι φίλοι μας.

Κατά τη διάρκεια της δράσης η Διεύθυνση Περιβάλλοντος θα παρουσιάσει  την νέα οικολογική δράση του δήμου μας, θα μοιράσει αρωματικά γλαστράκια και θα απασχολήσει δημιουργικά τους μικρούς μας φίλους που θα δώσουν το παρών στην εκδήλωση.  

 

ΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ

Στο… Γαλατικό χωριό του Πευκοδάσους των Μελισσίων

Το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022 από τις 10 το πρωί έως τις 6.30 το απόγευμα και ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον που εορτάζεται κάθε χρόνο σε όλον τον πλανήτη στις 5 Ιουνίου, ο Δήμος Πεντέλης και ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.), ενώνουν τις δυνάμεις τους και διοργανώνουν εκδηλώσεις – δράσεις για μικρούς και μεγάλους με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων στα σύγχρονα περιβαλλοντικά ζητήματα και στη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος και απώτερο σκοπό ένα μέλλον όπου άνθρωπος και φύση συνυπάρχουν αρμονικά.

Ο Δήμος Πεντέλης με σύνθημα «Μόνο Μία Γη», περιμένει τους μικρούς μας φίλους σε ένα συναρπαστικό διαδραστικό ταξίδι με  παιχνίδια και εργαστήρια που θα διαχέουν μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος  με οδηγούς τους αγαπημένους ήρωες από το Γαλατικό χωριό και συνεπιβάτες όλους εμάς. Παράλληλα μικροί και μεγάλοι εκπαιδεύονται για το πρόγραμμα χωριστής συλλογής των υπολειμμάτων τροφών μέσω της τοποθέτησης νέων καφέ κάδων και της δωρεάν διάθεσης κάδων οικιακής κομποστοποίησης στους πολίτες, ενώ θα υπάρχει και ενημέρωση για το Πρόγραμμα Ελληνικής Διατροφικής Αγωγής.

Ο Σ.Π.Α.Π. θα μάθει στους μικρούς μας φίλους, τον κύκλο της τροφής μας, δείχνοντάς του πως φυτεύουν τον προσωπικό τους Λαχανόκηπο, τον οποίον θα έχουν την ευκαιρία να φροντίζουν και να τον δουν να μεγαλώνει και να καρποφορεί, αφού θα τον πάρουν μαζί τους στο δικό τους σπίτι.

Έτσι τα παιδιά με πολλές μικρές νίκες για την αλλαγή προτύπων συμβίωσης με το φυσικό περιβάλλον, θα ανοίξουν το δρόμο σε ένα διαφορετικό αύριο.

 

ΣΤΟ ΨΥΧΙΚΟ

Στο Οικολογικό Πάρκο Νέου Ψυχικού

Το πρότυπο πάρκο του Νέο Ψυχικού, στο οποίο δίνεται έμφαση η προβολή της Οικολογίας, η προστασία του Περιβάλλοντος και φυσικά η Ανακύκλωση, περιμένει μικρούς και μεγάλους την Κυριακή 5 Ιουνίου!

 

Ο χώρος του πάρκου (έκτασης 2.500 στρεμμάτων) διαθέτει παιδική χαρά, καταρράκτη, συντριβάνι, κιόσκια, και φυσικά το πολυαγαπημένο τρενάκι.

Γεμίστε λοιπόν μια τσάντα με εφημερίδες, μπουκάλια, κουτάκια αναψυκτικών και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά -όπως μπαταρίες και καπάκια από μπουκάλια- επισκεφτείτε τους κάδους Ανακύκλωσης που θα βρείτε στο Πάρκο και ελάτε να γιορτάσουμε παρέα την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος!

Την υποδοχή των επισκεπτών θα αναλάβει ο «Πέρι»-η μασκότ της εκδήλωσης, ενώ τα παιδιά σας θα μπορούν να παίξουν και να μάθουν με τις εξής δραστηριότητες:

 

???? Κυνήγι Θησαυρού: Που πήγαν τα λουλούδια;

???? Διαδραστική Θεατρική Παράσταση: Οι σούπερ προστάτες της γης.

???? Εργαστήρι Μουσικής με όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά.

???? Εργαστήρι Πειραμάτων με θέμα το νερό.

???? Εργαστήρι Εικαστικών.

???? Σε κάθε επισκέπτη θα μοιραστούν αναμνηστικά δώρα.

 

Ωράριο λειτουργίας: 10:00-15:00.

Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.  Μέγιστος αριθμός 150 άτομα.

Σας περιμένουμε!

Στο Μουσείο Ζωολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με ελεύθερη είσοδο

Την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022 στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, το Μουσείο Ζωολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών θα είναι ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο από τις 10:30 έως τις 14:00.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του Μουσείου έχουν προγραμματιστεί σε τακτά χρονικά διαστήματα οργανωμένες ξεναγήσεις  που αφορούν το φετινό θέμα της Ημέρας Περιβάλλοντος «Γιορτάστε την Βιοποικοιλότητα». Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να θαυμάσουν μερικά από τα πιο σπάνια είδη ζώων είτε της Ελλάδας είτε του κόσμου.

Ιστότοπος του Μουσείου: https://zoolmuseum.biol.uoa.gr/