A A A

Ερώτηση στη Βουλή για το Δάσος Συγγρού- Η επιστολή του Αντιδημάρχου Στ.Τσιπουράκη

 

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Επικρατείας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη, κατατέθηκε στο Προεδρείο της Βουλής ως Αναφορά για τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας -η οποία συνυπογράφεται από συνολικά 19 βουλευτές του κόμματος- η ανοικτή επιστολή του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αμαρουσίου Στέφανου Τσιπουράκη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οι υπογράφοντες επισημαίνουν ότι «στην εν λόγω επιστολή καταγράφονται ανησυχίες, επισημάνσεις και προβληματισμοί σχετικά με τη μη αποτελεσματική λειτουργία του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (κατά νόμο διαχειριστή του κληροδοτήματος Συγγρού και του ομώνυμου κτήματος), την ανεπαρκή περιβαλλοντική προστασία του Δασοκτήματος Συγγρού (έκταση περί των 1.000 στρεμμάτων) και την ανάγκη βέλτιστης νομικής εκπροσώπησης για το δημόσιο συμφέρον σε επερχόμενη δικαστική διένεξη, που επηρεάζει άμεσα το ιδιοκτησιακό καθεστώς».ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τους Υπουργούς:
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Εσωτερικών
Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Θέμα: «Για την προστασία του Δασοκτήματος Συγγρού στο Μαρούσι»

Οι υπογράφοντες βουλευτές καταθέτουν ως αναφορά προς τους αρμόδιους Υπουργούς, την ανοικτή επιστολή του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αμαρουσίου Στέφανου Τσιπουράκη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στην εν λόγω επιστολή καταγράφονται ανησυχίες, επισημάνσεις και προβληματισμοί σχετικά με τη μη αποτελεσματική λειτουργία του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (κατά νόμο διαχειριστή του κληροδοτήματος Συγγρού και του ομώνυμου κτήματος), την ανεπαρκή
περιβαλλοντική προστασία του Δασοκτήματος Συγγρού (έκταση περί των 1.000 στρεμμάτων) και την ανάγκη βέλτιστης νομικής εκπροσώπησης για το δημόσιο συμφέρον σε επερχόμενη δικαστική διένεξη, που επηρεάζει άμεσα το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Επισυνάπτεται αντίγραφο της ανοικτής επιστολής του Αντιδημάρχου κ. Τσιπουράκη.
Παρακαλούμε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, για την απάντηση σχετικά με τις ενέργειες των ερωτώμενων Υπουργείων για αποτελεσματική και ουσιαστική επίλυση των θεμάτων.

Αθήνα, 25/7/2022

 

Οι Βουλευτές

 

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος), Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία), Αραχωβίτης Σταύρος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος, Βέττα Καλλιόπη, Δρίτσας Θεόδωρος, Ζαχαριάδης Κώστας, Κασιμάτη Νίνα, Κατρούγκαλος Γιώργος, Μάλαμα Κυριακή, Μωραϊτης Θάνος, Νοτοπούλου Αικατερίνη, Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, Πούλου Γιώτα, Σκουρολιάκος Πάνος, Φάμελλος Σωκράτης, Φίλης Νίκος, Χρηστίδου Ραλλία, Ψυχογιός Γεώργιος.

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ, ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΣΙΠΟΥΡΑΚΗ

«Κύριε Υπουργέ,
Σας ενημερώνω ότι το κτήμα Συγγρού στο Μαρούσι, του οποίου το Υπουργείο είναι η Εποπτεύουσα Αρχή – συνολικής εκτάσεως περίπου χιλίων στρεμμάτων, μοναδικό στην Ελλάδα και σημαντικός πνεύμονας πρασίνου και παράγοντας ευζωίας στην περιοχή μας – βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο λόγω της κακοδιαχείρισης από πλευράς του Προέδρου του, η συμπεριφορά του οποίου έχει οδηγήσει σε παραίτηση μεγάλο αριθμό μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Γ.Ε..
Αποτέλεσμα αυτού είναι η προβληματική λειτουργία του, η εγκατάλειψη του χώρου και η μη επαρκής νομική προετοιμασία ενόψει επικείμενου
δικαστηρίου, η απόφαση του οποίου ενδέχεται να είναι καταστροφική για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Προτείνω την άμεση αντικατάσταση του Προέδρου του και την ανάληψη της υπεράσπισης του κτήματος από τη νομική υπηρεσία του Υπουργείου
σας κατά το προσεχές δικαστήριο προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή.
Παραμένω στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις εφόσον μου ζητηθεί.

Μετά τιμής,
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΠΟΥΡΑΚΗΣ
Α ́ Αναπληρωτής Δημάρχου Αμαρουσίου
Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας
Μέλος Δ.Σ. του Ι.Γ.Ε.