A A A

Δύο συγκεντρώσεις και μια ευρεία σύσκεψη έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα στο Σχιστό και στον Πειραιά με επίκεντρο το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων που πρόκειται να δημιουργηθεί στο στρατόπεδο «Στεφανάκη» στο Σχιστό Περάματος.

Αν και οι δύο συγκεντρώσεις, της ΚΕΕΡΦΑ από τη μία και των «Επιτροπών Κατοίκων Πειραιώς» με την υποστήριξη της Χρυσής Αυγής από την άλλη, είχαν προγραμματιστεί για το μεσημέρι, ήδη πριν από τις 10:00 διαδηλωτές άρχισαν να σπεύδουν στο σημείο. 

Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Κλούβες των ΜΑΤ έχουν κλείσει τη λεωφόρο Σχιστού στο ύψος της Γρ.Λαμπράκη, στο ρεύμα προς Καβάλας.

Η πρώτη συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί (Γρ. Λαμπράκη και Σχιστού) και τη διοργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή) με σύνθημα «καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες», ενώ λίγο αργότερα στις 12.30 οι... «Επιτροπές Κατοίκων Πειραιώς» διοργανώνουν συγκέντρωση στο ίδιο σημείο με σύνθημα «Κανένα κέντρο λαθρομεταναστών στο Σχιστό», δράση η οποία προβλήθηκε από την επίσημη ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής.

Στη συγκέντρωση των «Επιτροπών Κατοίκων Πειραιώς» παραβρίσκονται βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Η ΚΕΕΡΦΑ, σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι «χρυσαυγίτες, φορώντας την προβιά Επιτροπής Κατοίκων Πειραιά, καλούν ρατσιστική σύναξη μίσους στο Σχιστό κατά του στρατοπέδου μεταναστών που σκοπεύει να δημιουργήσει η κυβέρνηση» και αναφέρουν: «Δεν θα επιτρέψουμε στους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα να χύνουν στην ίδια του τη γειτονιά ρατσιστικό δηλητήριο σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών στοχοποιώντας τους δήθεν για υποβάθμιση της περιοχής».

Και ενώ στο Σχιστό θα γίνονται αυτές οι δυο συγκεντρώσεις, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας του Πειραιά θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη μετά από πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη, σε μια προσπάθεια συντονισμού των τοπικών φορέων. Στη σύσκεψη θα πάρουν πάρουν μέρος οι δήμαρχοι Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, Νίκαιας-Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης και Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης.

Αντιδράσεις για τα Hotspots

Η λειτουργία κέντρων για πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθεί, όμως, να πυροδοτεί αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες. Ολο το Σαββατοκύριακο βίαια επεισόδια έγιναν στην Κω και στα Διαβατά όπου προβλέπεται να δημιουργηθούν τέτοια κέντρα - σημεία πρώτης καταγραφής (hotspots) και δομή φιλοξενίας, αντίστοιχα.

Ωστόσο, από πλευράς κυβέρνησης καθίσταται σαφές πως δεν υπάρχουν περιθώρια να χαθεί άλλος χρόνος, καθώς η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο και να χάσει και όσους σε ευρωπαϊκό επίπεδο τονίζουν ακόμη την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας στο Προσφυγικό.

«Μέσα σε ένα κλίμα απειλών από μεριάς ευρωπαϊκών κρατών, ενόψει της ανεξέλεγκτης εισόδου μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη μέσω της πατρίδας μας, μοναδική απάντηση αποτελεί η οργανωμένη και ελεγχόμενη διαχείριση των εισερχόμενων πληθυσμών σε κέντρα υποδοχής, τόσο στα σημεία εισόδου όσο και στην ενδοχώρα» επισημαινόταν χαρακτηριστικά χθες από το υπουργείο Εσωτερικών.

Από το περιβάλλον του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Μουζάλα επιχειρήθηκε να δοθούν κάποιες διευκρινίσεις για τη λειτουργία των κέντρων, προκειμένου να κατευναστούν οι αντιδράσεις αλλά και να τονιστεί πως ουσιαστικά οι δράσεις αυτές αποτελούν μονόδρομο για τη χώρα.

Είχαν προηγηθεί εκτεταμένα επεισόδια στην Κω, ανάμεσα σε κατοίκους και διμοιρίες των ΜΑΤ. Οι κάτοικοι διαφωνούν με την κατασκευή hotspot σε στρατόπεδο του νησιού και προχώρησαν σε αποκλεισμούς δρόμων, ώστε να αποτραπούν οι εργασίες. Επιτέθηκαν μάλιστα και στον βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Ηλία Καματερό, ο οποίος βρέθηκε στο νησί.

Με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης ζητάει να αποσυρθούν οι δυνάμεις των ΜΑΤ από το νησί. «Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα και να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις» αναφέρει.

Ανάλογο σκηνικό επικράτησε και στην περιοχή των Διαβατών Θεσσαλονίκης, σε στρατόπεδο της οποίας πρόκειται να δημιουργηθεί ένα από τα δύο κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων - σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις, στην ηπειρωτική χώρα θα λειτουργήσουν ένα κέντρο στη Σίνδο και ένα στο Σχιστό.

Χθες το πρωί, κάτοικοι γκρέμισαν τα συρματοπλέγματα του στρατοπέδου και ήρθαν σε αντιπαράθεση με τα ΜΑΤ. Παράλληλα, άλλοι συγκεντρώθηκαν στον δρόμο που οδηγεί στο στρατόπεδο, άναψαν φωτιές και ζήτησαν να διακοπούν οι όποιες εργασίες μέχρι να γίνει σήμερα η συνάντηση μεταξύ των δημάρχων της περιοχής και του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στον αντίποδα, πάντως, ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκος - στα όρια της περιοχής του βρίσκεται το στρατόπεδο του Σχιστού - άναψε το πράσινο φως για την κατασκευή του κέντρου μετεγκατάστασης. «Με αίσθημα ευθύνης είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις υποχρεώσεις που μας αναλογούν, έχοντας ως γνώμονα την προστασία της τοπικής κοινωνίας αλλά και το ανθρωπιστικό μας καθήκον» σημειώνει σε δήλωσή του.

tanea.gr