Σε πρόωρο θάνατο περίπου 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως οδηγεί η ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα αυξανόμενα αιωρούμενα σωματίδια, όπως αερολύματα, καπνός, αιθάλη, σκόνη και άλλες τοξίνες και αναθυμιάσεις που αιωρούνται στον αέρα.
«Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τον τέταρτο υψηλότερο παράγοντα κινδύνου για θάνατο, σε παγκόσμιο επίπεδο, και είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός παράγοντας κινδύνου για ασθένειες», όπως δήλωσε ο Μάικλ Μπράουερ, καθηγητής Δημόσιας Υγείας, υπογραμμίζοντας πως «η μείωση της ρύπανσης του αέρα είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού».
Οι περισσότεροι από τους εκατομμύρια θανάτους που σχετίζονται με τη ρύπανση είναι το αποτέλεσμα επιπλοκών υγείας, κυρίως καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με την έρευνα. Η έκθεση σε σωματίδια έχει συνδεθεί με μια σειρά από καρδιαγγειακά προβλήματα, καθώς και πνευμονικές ασθένειες, λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και καρκίνο.
Αν και η ρύπανση του αέρα εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η πλειοψηφία των 5,5 εκατομμυρίων θανάτων συμβαίνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες και την Ασία.
Συγκεκριμένα, περισσότερο από το 55% των ετήσιων θανάτων από την ατμοσφαιρική ρύπανση λαμβάνουν χώρα στην Ινδία και την Κίνα, δύο χώρες με τεράστιες, αναπτυσσόμενες οικονομίες και σοβαρά προβλήματα ελέγχου της ποιότητας του αέρα. Η Ινδία χρειάζεται να μετριάσει τη βιομηχανική καύση άνθρακα, την ανοιχτή καύση που σχετίζεται με γεωργικές δραστηριότητες, καθώς και τη ρύπανση του αέρα από τη θέρμανση και το μαγείρεμα των νοικοκυριών, αναφέρει έρευνα του Ινδικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Βομβάης.
Στην Κίνα, σχεδόν 300 πόλεις δεν τηρούν τα απαραίτητα πρότυπα ποιότητας αέρα, με αποτέλεσμα 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι να πεθαίνουν κάθε χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace που επαληθεύουν την καναδική έρευνα. Το κόστος της ρύπανσης στην κινεζική οικονομία υπολογίζεται στα 11 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή 6,5% του ΑΕΠ.
Αύξηση εγκεφαλικών
Οι αρνητικές επιπτώσεις της μόλυνσης του περιβάλλοντος στην υγεία μας επιβεβαιώνονται σε ποικίλες μελέτες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κατά διαστήματα. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί και η έρευνα που προέκυψε σε συνεργασία του Νοσοκομείου Παίδων του Λος Άντζελες και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Ν. Υόρκης, σε 40 παιδιά τα οποία παρακολουθήθηκαν από έμβρυα έως την ηλικία των 9 ετών.
Η μελέτη συνέδεσε την ατμοσφαιρική ρύπανση με την ελλιπή ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών αλλά και με σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς στην ενήλικη ζωή τους. Ταυτόχρονα, σε άλλη μελέτη, Βρετανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου ανέλυσαν στοιχεία από 103 έρευνες, από 28 χώρες και πολλές χιλιάδες άτομα και διαπίστωσαν ότι η ρύπανση της ατμόσφαιρας συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ενώ, επιστήμονες των Σχολών Δημόσιας Υγείας των Πανεπιστημίων Τζον Χόπκινς και Χάρβαρντ, με επικεφαλής την Μελίντα Πάουερ ανέλυσαν στοιχεία από 71.300 γυναίκες ηλικίας 57 έως 85 ετών, συμπέραναν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άγχους, μιας ψυχικής διαταραχής που πλήττει περίπου το 16% των ανθρώπων παγκοσμίως.
Η μόλυνση του περιβάλλοντος αυξάνεται σταθερά και οι επιστήμονες συνεχίζουν να επισημαίνουν ότι επηρεάζει το σύνολο των πληθυσμών, βλάπτοντας μεγάλο αριθμό ατόμων.
Με το σκεπτικό αυτό οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστόνη, διεξήγαγαν μια από τις μεγαλύτερες έρευνες που έγιναν ποτέ, με στόχο την καλύτερη κατανόηση της σχέσης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και εγκεφαλικών επεισοδίων. Ανέλυσαν τα δεδομένα από 155.503 ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια και 19.314 αιμορραγικά επεισόδια από εννέα πόλεις των ΗΠΑ και συγχρόνως εξέτασαν εξετάστηκαν τα δεδομένα σχετικά με το είδος και την έκταση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε αυτές.
Συγκεκριμένα εξέτασαν τα αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 10 μ. που προέρχονται από τις εξατμίσεις αυτοκινήτων, από εργοστάσια κλπ, το μονοξείδιο άνθρακα και το διοξείδιο αζώτου και θείου ως προς την επίδρασή τους στο περιβάλλον.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο αυξάνεται η μόλυνση του αέρα που αναπνέουμε με τα μικρά αιωρούμενα σωματίδια, τόσο αυξάνεται η εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων. Ανάλογα ήταν τα αποτελέσματα και για το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του αζώτου και το διοξείδιο του θείου.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αύξηση του δείκτη ρύπανσης στο περιβάλλον αυξανόταν κατά 1% η εισαγωγή ασθενών με εγκεφαλικό στα νοσοκομεία. Και μπορεί το 1% να φαντάζει μικρό ποσοστό, ωστόσο όπως σημειώνουν οι ειδικοί στο σύνολο του πληθυσμού είναι ένας μεγάλος αριθμός ασθενών. Υποπτεύονται ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος προκαλεί φλεγμονή στο καρδιαγγειακό σύστημα, πνευμονικά αντανακλαστικά που αλλοιώνουν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό και αλλαγές της πήξης στο αίμα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται θρόμβοι που φράζουν τις εγκεφαλικές αρτηρίες. Όπως λένε, χρειάζονται εντατικές προσπάθειες μείωσης της μόλυνσης στο περιβάλλον καθώς όσο πιο καθαρός είναι ο αέρας που εισπνέουμε τόσο πιο λίγα θα είναι τα εγκεφαλικά επεισόδια που θα προκαλούνται.
Ακραίοι κίνδυνοι
Ο τοξικός αέρας στις πόλεις ανά τον κόσμο ανάγκασε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να προβεί σε έκκληση προς τις κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, προτού οι συνέπειες γίνουν μη αναστρέψιμες. Σύμφωνα με τη Μαρία Νέιρα, επικεφαλής του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία, η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί πλέον το σημαντικότερο παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, που απειλεί όχι μόνο τις ζωές και την υγεία των κατοίκων των πόλεων, αλλά και την οικονομία. «Μπορούμε πλέον να μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ», δήλωσε η Νέιρα.
«Πρόκειται για ένα τεράστιο κόστος όχι μόνο από άποψη θνησιμότητας, αλλά και από την άποψη θεραπείας ασθενειών και εξόδων νοσηλείας, καθώς οι περισσότερες από αυτές τις ασθένειες είναι χρόνιες. Αυτό θα οδηγήσει επίσης σε λιγότερες εργάσιμες ημέρες και σε χαμηλότερη ποιότητα ζωής», πρόσθεσε. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο ΠΟΥ το περασμένο έτος, επτά εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο λόγω ασθενειών που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Οι παρατηρήσεις της Νέιρα βασίζονται σε στοιχεία που συλλέχθηκαν σε 2.000 πόλεις σε όλο τον κόσμο, γεγονός που δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι συχνά εκτεθειμένοι σε επίπεδα ρύπανσης του αέρα που υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια ασφαλείας που έχει θέσει ο ΠΟΥ. Το Λονδίνο, για παράδειγμα, έχει ήδη παραβιάσει από τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου τα όρια ατμοσφαιρικής ρύπανσης για το σύνολο του 2016.
Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και πληθώρα άλλων ασθενειών.
Η Νέιρα προέτρεψε τις κυβερνήσεις να λάβουν περισσότερα μέτρα για να καταστήσουν τις πόλεις πιο φιλικές προς το περιβάλλον, χτίζοντας ενεργειακά αποδοτικά σπίτια και βελτιώνοντας τα συστήματα δημόσιων μεταφορών, καθώς και προωθώντας τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Υπάρχει επίσης ένας σημαντικός ρόλος σε ατομικό επίπεδο, όπως η επιλογή των μέσων μαζικής μεταφοράς αντί του αυτοκινήτου, κατέληξε η Νέιρα.
Η προειδοποίηση έρχεται λίγο πριν από την επερχόμενη δημοσίευση μίας νέας λεπτομερούς έκθεσης σχετικά με τον αριθμό των θανάτων που προκαλούνται από την κακή ποιότητα του αέρα.
imerisia.gr