Για το σοβαρό ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της φυματίωσης στη χώρα μας, λόγω του προσφυγικού και μεταναστευτικού κύματος, προειδοποιούν οι Ελληνες λοιμωξιολόγοι. Οπως εξηγούν, η φυματίωση ενδημούσε και ενδημεί σε πολλές από τις χώρες προέλευσης των προσφυγικών ροών, μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα, λόγω της φύσης του μικροβίου, και είναι ανθεκτική στα συνήθη αντιφυματικά φάρμακα. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, «λόγω των πολύ κακών συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής των ατόμων αυτών, η φυματίωση μπορεί να αναζωπυρωθεί. Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Απαιτείται οργανωμένος υγειονομικός έλεγχος και επείγουσα υγειονομική φροντίδα».
Εν τω μεταξύ, την ανάπτυξη ενός μηχανισμού που θα συντονίζει και θα βρίσκεται σε επιφυλακή επί 24ώρου βάσεως για την αντιμετώπιση των αναγκών σε παροχές υγείας των προσφύγων και μεταναστών αποφάσισε χθες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε υπό τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη, τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο και με τη συμμετοχή εποπτευόμενων φορέων, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί με ευθύνη του ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) ένα συντονιστικό όργανο στο οποίο θα έχουν ενεργό ρόλο το ΚΕΕΛΠΝΟ, το ΕΚΑΒ, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, η ΑΕΜΥ, η 1η και η 2η Υγειονομική Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με στόχο την άμεση ανταπόκριση όπου υπάρχει ανάγκη αλλά και την επιδημιολογική επιτήρηση με τη συλλογή δεδομένων από τους άτυπους καταυλισμούς και τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στη χώρα. Επιπλέον, τα αποτελέσματα της καταγραφής των αναγκών θα αξιοποιηθούν για την άντληση πόρων από την Ε.Ε. για την ενίσχυση των δομών με προσωπικό και, κυρίως, για την προμήθεια εμβολίων και υγειονομικού υλικού με γρήγορες διαδικασίες. Η ηγεσία του υπουργείου έδωσε εντολή και για την οργάνωση επείγουσας παιδιατρικής φροντίδας, με δεδομένο ότι το 36% του συνολικού αριθμού των προσφύγων που έρχονται στη χώρα μας είναι παιδιά. «Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε την πρωτοφανή αυτή προσφυγική κρίση με έμφαση στην αξιοπρέπεια των ανθρώπων, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη δημόσια υγεία», δήλωσε ο κ. Ξανθός.
Τέλος, κάλεσμα στους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης να συνεισφέρουν σε συγκεκριμένα φάρμακα, με βάση την καταγραφή του Ερυθρού Σταυρού, για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων έκανε χθες ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, ο ΦΣΘ αποφάσισε την προσφορά στο hotspot Διαβατών ειδών διατροφής που θα καλυφθούν με δαπάνες του συλλόγου.
kathimerini.gr