Οι ειδικοί θεωρούν ότι η τριχοφυΐα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων εμφανίζεται κατά την εφηβεία ως «ένδειξη» προς το αντίθετο φύλο ότι το άτομο είναι έτοιμο για... αναπαραγωγή!
Από την άλλη, η τριχοφυΐα προστατεύει την επιδερμίδα από τριβές και ερεθισμούς κατά τη σεξουαλική επαφή.
Μια άλλη θεωρία που εξηγεί την εμφάνιση της τριχοφυΐας στα γεννητικά όργανα σχετίζεται με τον ιδρώτα. Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν δύο τύποι ιδρωτοποιών αδένων: οι εκκρινείς αδένες και οι αποκρινείς αδένες. Οι εκκρινείς αδένες απελευθερώνουν κυρίως νερό και άλατα, αλλά όχι οσμές, ενώ οι αποκρινείς αδένες (στις μασχάλες και τα γεννητικά όργανα) απελευθερώνουν υγρά πλούσια σε πρωτεΐνες, λιπίδια και φερομόνες. Όταν τα βακτήρια του δέρματος διασπούν αυτά τα μόρια, απελευθερώνονται οσμές. Είναι πιθανό το ανθρώπινο σώμα να έχει «σχεδιαστεί» ώστε να διατηρεί την τριχοφυΐα στις μασχάλες και τα γεννητικά όργανα ώστε να απελευθερώνονται οι φερομόνες και να προσελκύουν ένα πιθανό ταίρι. Η θεωρία αυτή υποστηρίζεται από το γεγονός ότι το γυναικείο σώμα απελευθερώνει διαφορετικές φερομόνες ανάλογα με το στάδιο του κύκλου στο οποίο βρίσκεται η γυναίκα. Συγκεκριμένα, οι φερομόνες κατά την ωορρηξία αποστέλλουν το «μήνυμα» ότι η γυναίκα βρίσκεται σε γόνιμη φάση.
Μελέτη που εκπονήθηκε στις ΗΠΑ και περιελάμβανε πάνω από 1.000 φοιτητές υπέδειξε ότι ποσοστό 96% των γυναικών και 87% των αντρών κάνουν είτε μερική είτε ολική αποτρίχωση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές από την αποτρίχωση των γεννητικών οργάνων
Η πλειοψηφία των ατόμων που επιλέγουν την αποτρίχωση στα γεννητικά τους όργανα έχουν αντιμετωπίσει κάποια στιγμή ενοχλήσεις, όπως φαγούρα (σε ποσοστό 75%) ή εξανθήματα (σε ποσοστό 40%).
Άλλες πιθανές εκβάσεις είναι να εμφανιστούν στο δέρμα τρίχες που γυρίζουν, οι οποίες συνοδεύονται από φλεγμονή τοπικά στο δέρμα και μικρά κόκκινα εξανθήματα.
Παράλληλα, οι μικροσκοπικές εκδορές που δημιουργούνται στην επιδερμίδα λόγω της αποτρίχωσης διευκολύνουν τη μετάδοση λοιμώξεων, όπως τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Έχει διατυπωθεί επ’ αυτού η θεωρία ότι η συχνότητα της αποτρίχωσης των γεννητικών οργάνων συσχετίζεται άμεσα με την αύξηση της συχνότητας σε ΣΜΝ όπως η γονόρροια, τα χλαμύδια και ο HPV που προκαλεί τα κονδυλώματα.
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό πλεονέκτημα της αποτρίχωσης είναι ότι η απουσία τριχοφυΐας δεν επιτρέπει στις ψείρες να εγκατασταθούν και να αναπαραχθούν στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, γι’ αυτό άλλωστε σήμερα (που η αποτρίχωση των γεννητικών οργάνων είναι μια αρκετά διαδεδομένη πρακτική) οι ψείρες είναι πολύ πιο σπάνιες απ’ ό,τι παλαιότερα.
onmed.gr