A A A

Στην κατάργηση, ουσιαστικά, της θητείας υπαίθρου, γνωστής ως «αγροτικό», αποφάσισε να προχωρήσει το υπουργείο Υγείας, καθώς, με εγκύκλιο που εξέδωσε ο αρμόδιος υπουργός, Ανδρέας Ξανθός, από τις 21 Φεβρουαρίου η εκπλήρωση του αγροτικού για τους γιατρούς που πρόκειται να συμμετάσχουν σε εξετάσεις απόκτησης ειδικότητας, δεν είναι υποχρεωτική.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, η καταργηθείσα υποχρέωση αφορούσε πτυχιούχους ιατρικών σχολών, οι οποίοι λάμβαναν το πτυχίο τους από τις 24 Δεκεμβρίου 2014 και εφεξής. Η κατάργηση ισχύει από τις 21 Φεβρουαρίου 2016 και μετά. Εξακολουθούν να εξαιρούνται όσοι πήραν το πτυχίο τους πριν από τις 18/11/2013 και όσοι έχουν πάρει απαλλαγή για άλλους λόγους. Αντιθέτως, δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση οι γιατροί που πήραν πτυχίο από τις 24/12/2015 έως και τις 21/2/2016, καθώς και όσοι κάνουν ήδη το αγροτικό τους.

Όπως εκτιμούν ιατρικές πηγές, το υπουργείο Υγείας με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να «μπαλώσει» κενά στο ΕΣΥ, λόγω των τεράστιων κενών στις θέσεις ειδικευμένων γιατρών. Ωστόσο, με το νέο καθεστώς και με δεδομένο ότι οι προσλήψεις στον χώρο της Υγείας έχουν «παγώσει», υπολογίζουν ότι θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των ασθενών σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, όπου τις ιατρικές ανάγκες καλύπτουν σήμερα οι αγροτικοί γιατροί.

Υπέρ της κατάργησης του αγροτικοί είχε ταχθεί τόσο η ΕΙΝΑΠ, όσο και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με το επιχείρημα ότι η θητεία υπαίθρου στέλνει χιλιάδες νέους γιατρούς στο εξωτερικό και ότι οι ανειδίκευτοι γιατροί δεν έχουν τις γνώσεις να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ασθενών στα νησιά. Ωστόσο, με τη νέα εγκύκλιο, νησιά και απομακρυσμένες περιοχές κινδυνεύουν να μείνουν με κενά από γιατρούς κέντρα υγείας...

Newmoney.gr