Καταγράψτε τι τρώτε και πότε παρουσιάζετε ημικρανίες για να δείτε αν σχετίζονται με τις διατροφικές επιλογές σας
Κάποιες τροφές, ωστόσο, θεωρούνται πολύ συχνά «ένοχοι» για το κεφάλι που πάει να «σπάσει» σε περιπτώσεις ημικρανίας. Αν είστε συχνοί παθόντες, δείτε μήπως κάποια από τις παρακάτω τροφές μπορεί να σας κάνει τη ζωή δύσκολη και ποια μπορεί να αποφεύγετε χωρίς λόγο.
- Σοκολάτα
Συχνά θεωρείται ότι μπορεί να πυροδοτήσει ημικρανίες , αν και υπάρχουν πολλές μελέτες που αναφέρουν ότι όχι μόνο δεν τις προκαλεί, αλλά μπορεί να εμποδίσει την εμφάνισή τους. Αυτό που ίσως συμβαίνει είναι ότι πολλοί άνθρωποι λιγουρεύονται μια σοκολάτα λίγο πριν τους «χτυπήσει» η ημικρανία, γι’ αυτό και κατηγορείται για πρόκλησή της.
- Καφές
Στην περίπτωση του καφέ, μπορεί να κάνουμε και κακό και καλό στις ημικρανίες μας. Ένα φλιτζάνι καφέ μια στο τόσο -1 ή 2 φορές την εβδομάδα- μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ημικρανίας. Όταν, όμως, καταναλώνετε 1 (τουλάχιστον) φλιτζάνι καθημερινά, τότε ίσως να μην είναι τόσο βοηθητικός και το χειρότερο; Αν προσπαθήσετε να τον κόψετε, ο πονοκέφαλος σίγουρα θα παραμονεύει στην αρχή.
- MSG
Το MSG προέρχεται από το αμινοξύ γλουταμινικό οξύ , το οποίο ανήκει στην κατηγορία συστατικών που ονομάζονται γλουταμάτες και αποτελούν την αίσθηση “ umami ”, αυτό δηλαδή που λέμε «ευχάριστη νόστιμη γεύση». Το MSG πρωταγωνιστεί πολύ στην ασιατική κουζίνα και πολλοί το κατηγορούν για τις ημικρανίες τους. Έρευνες, όμως, μέχρι στιγμής έχουν δείξει ότι δεν ευθύνεται για κάτι τέτοιο.
- Μπίρα
Η βαρελίσια μπίρα φαίνεται πως έχει 25 φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε τυραμίνη, ένα συστατικό που έχει ενοχοποιηθεί στο παρελθόν για τις ημικρανίες. Την επόμενη φορά, λοιπόν, προτιμήστε την μπίρα σας σε μπουκάλι ή αλλάξτε τελείως την παραγγελία σας και παραγγείλτε μπέρμπον που δεν την περιέχει.
- Κόκκινο κρασί
Οι τανίνες και τα θειώδη έχουν ενοχοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν για τους πονοκεφάλους και πολλοί άνθρωποι έχουν συνδέσει το κρασί με το φόβο της ημικρανίας. Ιταλική μελέτη, όμως, με περισσότερους από 300 συμμετέχοντες κατέληξε ότι δεν υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στα δύο –εκτός κι αν πιείτε όλο το μπουκάλι μόνοι σας, οπότε ο πονοκέφαλος σε αυτή την περίπτωση θα είναι το μικρότερο από τα προβλήματά σας.
- Τυρί
Λατρεύετε το τσένταρ και απολαμβάνετε το παλαιωμένο μπρι; Τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι και τα δύο μπορεί να περιέχουν μεγάλες ποσότητες τυραμίνης. Τα πιο μαλακά τυριά, όπως η μοτσαρέλα και η ρικότα , πάντως, δεν παρουσιάζουν πρόβλημα εν προκειμένω.
- Σαλάμι
Τα αλλαντικά συνδέονται, επίσης με τυραμίνη , γι’ αυτό αν το σαλάμι βρίσκεται συχνά μέσα στο σάντουιτς που παίρνετε στη δουλειά, μπορεί να αποτελεί συχνά την πηγή του κακού. Από την άλλη, δεν είναι όλοι ευαίσθητοι στην τυραμίνη, γι’ αυτό αν ξέρετε ότι δεν σας επηρεάζει, μπορείτε να είστε πιο χαλαροί με τις τροφές που την περιέχουν, οι οποίες εκτός από τις παραπάνω, είναι και τα συντηρημένα ψάρια, οι σάλτσες σόγιας, το τουρσί κ.ο.κ.
clickatlife.gr