A A A

Η εμβληματική μορφή του Harald zur Hausen δέσποζε χθες στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ). Ο 90χρονος Γερμανός επιστήμονας, κάτοχος του Νομπέλ Ιατρικής 2008, βρέθηκε στην Ελλάδα για να συνδράμει στην οργάνωση του νέου ερευνητικού κέντρου για τον καρκίνο στην Ελλάδα, το οποίο έχει στόχο να αποτελέσει την ομπρέλα για τη συνεργασία στη βασική και κλινική έρευνα για τον καρκίνο.

Ειδικότερα, το «Ολοκληρωμένο Κέντρο Ερευνας για τον Καρκίνο στην Αθήνα» θα δημιουργηθεί με τη συμμετοχή σχετικών με την κλινική έρευνα επιλεγμένων εργαστηρίων από ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, δημόσιων νοσοκομείων, και με πρόβλεψη για συνεργασίες με φαρμακοβιομηχανίες, εταιρείες βιοτεχνολογίας, διαγνωστικής καρκίνου, βιοπληροφορικής. Ουσιαστικά, όπως είπε στην «Κ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Ιατρικής Θάνος Δημόπουλος, μετέχοντας χθες σε ημερίδα, το κέντρο αποτελεί ουσιαστικό βήμα για τη δημιουργία του ενιαίου χώρου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τις συνέργειες ΑΕΙ με ερευνητικά κέντρα. Η ημερίδα είχε στόχο να έλθουν σε επαφή μέλη του Γερμανικού Κέντρου Ερευνας για τον Καρκίνο (DKFZ) και της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) με μέλη της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας και μετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης.

Η λειτουργία του κέντρου στην Αθήνα ευνοείται από το γεγονός ότι σήμερα το 50% του εθνικού νοσοκομειακού δυναμικού σε κλίνες βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Ετσι, ευνοούνται η άμεση επικοινωνία με ερευνητικά κέντρα και εξειδικευμένα πανεπιστημιακά τμήματα και η συνέργεια με υπηρεσίες και μονάδες δημόσιας υγείας της Αττικής. «Υστερα από επισκέψεις σε ογκολογικά κέντρα της Αθήνας και του εξωτερικού, όπως το German Cancer Research Center στη Χαϊδελβέργη και το Institute for Cancer Research του Royal Marsden Hospital, έχουμε καταλήξει σε ένα μοντέλο και το κέντρο παίρνει συγκεκριμένη μορφή. Στόχος είναι αρχική χρηματοδότηση ενός με δύο εκατ. ευρώ, για να αρχίσει το κέντρο να λειτουργεί βασισμένο κυρίως στη συνεργασία ογκολογικών κλινικών του ΕΚΠΑ και εργαστηρίων ερευνητικών κέντρων που έχουν τεχνογνωσία σε τεχνικές όπως μοντέρνες διαγνωστικές και εργαστηριακές μεθόδους, γονιδιακές αναλύσεις κ.ά.», ανέφερε ο Βασίλειος Γρηγορίου, πρόεδρος του ΕΙΕ, στο οποίο θα έχει έδρα το κέντρο, και συνέχισε: «Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η δημιουργία ενός κτιρίου όπου θα συστεγάζονται ογκολογικά και διαγνωστικά τμήματα και εργαστήρια που κάνουν βασική έρευνα. Είναι προϋπόθεση για να γίνει μεταφραστική ογκολογία και απαιτεί 10 με 15 εκατ. ευρώ».

Βέβαια, ένα τέτοιο εγχείρημα απαιτεί διαχείριση των πιθανών αντιδράσεων, λόγω της ανατροπής ισορροπιών. Οπως δήλωσε στην «Κ» επιστήμονας που συμμετείχε στις συζητήσεις, «ο Harald zur Hausen στις συζητήσεις του με Ελληνες επιστήμονες εστίασε στο πώς θα “τρέξει” ένα τέτοιο κέντρο “αναίμακτα”».

kathimerini.gr