A A A

Οι Γερμανοί βουλευτές νομιμοποίησαν ομόφωνα τη χρήση της κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς από ασθενείς προσβεβλημένους από «σοβαρές» ασθένειες, όπως ορισμένοι καρκίνοι και εφόσον δεν υπάρχει αποτελεσματική «εναλλακτική θεραπεία». 

 Με τον νόμο που ψηφίσθηκε από την Μπούντεσταγκ, κάτω σώμα του γερμανικού κοινοβουλίου, οι γιατροί θα μπορούν στο εξής να συνταγογραφούν κάνναβη στους ασθενείς τους που πάσχουν από «σοβαρές παθολογίες» - καρκίνους, επιληψία, σκλήρυνση κατά πλάκας - και δεν μπορούν να ωφεληθούν από «εναλλακτικές θεραπείες», σύμφωνα με το κείμενο του νόμου. 

 Η Γερμανία εντάσσεται έτσι στη χορεία των χωρών της Ε.Ε. που έχουν νομιμοποιήσει προϊόντα με βάση την κάνναβη: πρόκειται για την Αυστρία, τη Μ. Βρετανία, την Τσεχία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, την Ισπανία, την Κροατία και την - εκτός Ε.Ε. - ΠΓΔΜ. 

 Οι Γερμανοί ασθενείς θα μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία και με συνταγή εκχύλισμα κάνναβης ή αποξηραμένα άνθη του φυτού. Ορισμένοι θα μπορούν επίσης να παραγγέλνουν στο εξωτερικό συνθετικά παράγωγα της κάνναβης, όπως το dronabinol. 

 Ο νόμος, ο οποίος προβλέπει την κάλυψη της δαπάνης από τα ασφαλιστικά ταμεία υγείας, θα τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο. 

 Θα επιτρέψει τη «βελτίωση» της φροντίδας ασθενών που ακολουθούν αγωγές κατά του πόνου, δήλωσε ο συντηρητικός υπουργός Υγείας Χέρμαν Γκρέχε, ο οποίος ανήκει στη Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU) της Βαυαρίας και του οποίου ο νόμος χαιρετίσθηκε από το σύνολο των κομμάτων. 

 «Σήμερα είναι μια ωραία ημέρα», δήλωσε ο βουλευτής Ράινερ Χάγεκ, μέλος της κεντροδεξιάς Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Επέμεινε στο γεγονός ότι το κείμενο αυτό δεν θα επιτρέψει «να καπνίζει κάποιος τσιγαρλίκια με συνταγή» και δεν σημαίνει επίσης νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση. 

 Ο νόμος δεν επιτρέπει στους ασθενείς να καλλιεργούν τη δική τους κάνναβη, επιμένει το κείμενο, που υπενθυμίζει ότι μια τέτοια πρακτική αντιβαίνει στον νόμο περί ναρκωτικών που ισχύει στη Γερμανία, όπου απαγορεύεται η κατοχή κάνναβης. Στην πράξη γίνεται πάντως ανεκτή η κατοχή μικρών δόσεων, με τις ανεκτές ποσότητες να ποικίλουν ανάλογα με το περιφερειακό κρατίδιο. 

naftemporiki.gr